Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır. Piyasada bulunan birçok margarin de bitkisel yağlardan üretilir.
Margarin bitkisel kökenli,tereyağı ise hayvansal kökenli bir ürün olduğundan arada aroma ve lezzet farkı olsa da hamur işi ve keklerde istenen tokluğu her ikisi de sağlayabilir. Margarin yerine sıvı yağ kullanılması ise pek önerilmez çünkü özellikle hamur işi tariflere sıvı yağ margarinin verdiği tokluğu veremez.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır.
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır. Kolesterol içermez.
İlgili 36 soru bulundu
Piyasada bulunan birçok margarin de bitkisel yağlardan üretilir. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar, sızma zeytinyağı hariç ham olarak tüketilemediği için, tüm yağlar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak yenilebilir hale getirilir.
Margarinler, bitkisel yağlar kullanılarak üretildikleri için kolesterol içermezler. Margarinlerin kolesterol içermemesi için, üretimde kullanılan sütün de yağı alınır. Öte yandan tereyağı, hayvansal kökenli bir yağ olduğu için yüksek miktarda kolesterol içerir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Torku Tereyağı Görünümlü Margarin
Torku'nun tereyağı diye satılan ürünü bildiğimiz margarin.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Piyasada başka rakibi olmadığı ve ABD'den ithal edilen soya fasulyesi yağından üretildiği için, onlarca yıldır lider margarin markası oldu. Türkiye'de üretilen margarinlerin genel markasıdır. Türkçede herhangi bir margarine genellikle Sana yağı denir.
Margarin yerine kullanılabilecek neredeyse tek alternatif tereyağıdır.
Tereyağı; temelde süt kaymağı olarak adlandırdığımız tabakanın çırpılıp, yoğunlaşması sonucunda elde edilir. Sütten elde edildiği için hayvansal bir gıdadır.
Ürünün içeriğine baktığımızdaysa Palm yağından ibaret olduğunu görüyoruz. Yani yılların Vita yağı aslında Palm yağından üretilmiş bir margarinmiş!
Margarin, laboratuvar koşullarında doymamış bitkisel yağların hidrojen eklenmek suretiyle doymuş yağ haline getirilmesidir. Trans yağ, doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır.
Doymuş yağları düşük, doymamış yağları ise yüksek oranda içeren Becel, kalp dostu Omega 3 kaynağı ürünler sunuyor ve bilimsel araştırmalar ışığında tüketicisini bilinçlendirerek dengeli beslenmeye yönlendiriyor. Tüm Becel ürünleri temel çoklu doymamış yağlar açısından zengindir ve trans yağ içermezler.
Pilav yapacak veya kahvaltıda ızgara ekmeğe margarin sürerseniz sorun yok. Türkiye'de üretilen margarinlerin yüzde 90'ında trans yağ yok.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Tereyağı severlere, hem de %100 bitkisel!
Becel Tereyağı Severlere Vegan sertifikalı bir üründür, süt ve süt ürünleri içermez. Laktoz içermez. Gluten içermez.
Aslında helal olan bir yiyecek türü bir nedenle, doktor tarafından yenmesi sakıncalı görülürse o yiyecek yenmesi caiz olmayanlar sınıfına girmektedir. Margarin üzerinde yıllardan beri 'sakınca' işaretleri vardır. Damar tıkanmalarına neden olduğu, çocuklara yedirilmemesi tavsiye edildiği bilinmektedir.
“Toplumda margarin gibi katı yağların damarları tıkadığına, zeytinyağı gibi sıvı yağlarınsa daha zararsız olduğuna dair yaygın bir inanış var” diyen uzmanlar, bunun yanlış olduğunu söylüyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri