Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır.
Ne faydaları var? Son yıllarda bitkisel sütler diğer bir adıyla laktozsuz sütler çok tercih ediliyor...
Bitkisel sütler diyet lifi içerirler. Diyet lifi kişiye özel planlanmış kolesterolü düşük bir diyetin kolesterolü düşürücü etkilerini destekler, kabızlığı önler, sağlıklı bağırsak mikrobiyotası bileşimine destek olur, yeterli sıvı alımıyla birlikte uzun süre tokluğun sağlanmasına yardımcı besin öğelerinden biridir.
Bitkisel süt, bir süt ikamesi'dir. Bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Bitki sütleri, hayvan sütünün bitki bazlı alternatifleri olarak tüketilen vegan içeceklerdir ve genellikle kremsi bir ağız hissi sağlar.
Aynı şekilde hayvansal sütlerin laktoz içerirken vegan sütlerin laktoz içermemesi; hayvansal sütlerin alerji, reflü ve kronik hastalıklara neden olması vegan sütlerin tercih edilmesini sağlıyor. Protein ve kalsiyum açısından da yüksek besin değerine sahip vegan sütlerin kendilerine özgü farklı faydaları bulunmakta.
İlgili 31 soru bulundu
Laktoz içermediği için rahatlıkla sindirilebiliyor. Vegan bir süt çeşidi olması dolayısıyla hayvansal süt tüketmeyen kişiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Çapraz bulaşma riski olmadan üretildiğinde doğal glutensiz yapısını koruyor.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Bitkisel süt bir diğer ismiyle vegan süt son zamanda, hayvansal besinler ile beslenmeyen kişilerin tercih ettiği besinler arasındadır. Badem, soya gibi ürünlerden elde edilir ancak sütün, besin ve temel bileşenlerinin doğru bir şekilde anlaşılması gerekmektedir.
Bitkisel sütler, genellikle hayvansal sütlerden daha az gaz yaparlar. Bunun nedeni, bitkisel sütlerin laktoz içermemesidir. Laktoz intoleransı olan insanlar, laktozu sindiremedikleri için gaz ve şişkinliğe neden olan bağırsak bakterileri tarafından fermente edilebilirler.
Bitkisel süt önerilerimize göz atın:
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Dr. Y. Birol Saygı, “Risk oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı güvenirlik için ve besin içerikleri korunumu açısından kesinlikle sokak sütü değil, ambalajlı süt tüketmelisiniz.
Hayvansal sütlerde doğal olarak bulunan laktoz adı verilen enzimi herkes kolaylıkla sindiremiyor. Badem doğal olarak laktozsuz ve bu nedenle de laktoz intoleransı olanların kullanabileceği bir süt alternatifi.
Süte doğal laktaz enzimi eklenir ve paketleme sırasında laktoz parçalanır. Sütün içinde parçalanan laktoz, daha kolay sindirilen glikoz ve galaktoza dönüşür. Böylece sütün oluşturduğu tüm sindirim problemleri ortadan kalkar.
Laktozsuz süt, sütün içerisinde bulunan laktozun doğal laktaz enzimi kullanılarak parçalanması ve basit şekerlere ayrılması sonucunda hazırlanır. Başka bir deyişle laktozsuz sütün yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Bu sayede laktoz intoleransı olanlar, Sütaş Laktozsuz Süt'ü doya doya içebilir. Doğal bir kalsiyum, protein ve vitamin kaynağı olan Sütaş Laktozsuz Süt'ün sindirimi kolaydır.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Normal üretilmiş bir sütte bulunması gereken laktoz şekeri dışındaki tüm besin ögelerine sahip olan laktozsuz süt ile pek çok tarif hazırladık. İlk olarak nefis bir keke ne dersiniz? Laktozsuz süt ile fit kek tarifi MigrosTV'de!
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Kendi ürünlerinin sadece hijyen koşullarını öne çıkartarak, açık sütün ise bundan mahrum olduğunu seslendirirler. Evet bu görüş doğrudur ama bu özellik ambalajlı sütün çiğ sütten daha kaliteli ve besleyici olduğunu asla göstermez. Zira tam tersidir. Sütün en kaliteli hali, ineğin memesinden çıktığı halidir.
Bitkisel sütün bir çok çeşidi bulunur; en çok tercih edilenler fındık sütü, badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütüdür. Bitkisel süt, genellikle kuruyemişlerden elde edilir. Son zamanlarda marketlerde bulmak oldukça kolay, aynı zamanda evde de kendiniz kolayca hazırlayabilirsiniz.
Bitkisel sütler, hayvansal sütlere alerjisi olan ve vegan/vejetaryen bireyler için tercih sebebi olabilir. Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır.
Keçi sütü inek sütüne göre sindirim açısından daha kolay olduğundan vücutta oluşacak gaz sorunu ile de savaşmış olur. Özellikle laktoz toleransı olan kişiler laktozsuz süt tercih etse de bir açıdan keçi sütü de içebilirler denebilir.
ağız tadınıza ve alerji durumunuza göre birçok seçeneği var: badem, findik, hindistan cevizi, kaşu, soya, pirinc, yulaf sütü vb. coğu evde kolayca da yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri