Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin uygunsuz ve kontrolsüz bir şekilde kendi vücut hücrelerine saldırması sonucu geliştiğinden; tedavinin temelini bu yanıtın kontrol altına alınması veya baskılanması yoluyla vücut organ ve dokularının korunması oluşturur.
Özellikle yüz, avuç içi ve ayaklarda hassaslaşan ciltte birlikte oluşan kabarcık ve döküntüler, biçimsiz tırnaklar, sivilce benzeri şişlikler, saç dökülmesi, halsizlik ve ateş gibi durumlar yaygın kelebek hastalığı belirtilerindendir.
Lupus, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine karşı saldırmasına neden olan bir hastalıktır. Lupusun semptomları, eklemlerde ağrı, yorgunluk, deri döküntüleri, böbrek problemleri gibi çok çeşitli olabilir. Kelebek şeklinde bir yüz döküntüsü, lupusun tipik bir belirtisi olabilir.
Lupus hastalığı kadınlarda daha sık görülür ve her yaştan insanı etkilese dahi en yaygın olarak 15 ila 45 yaşları arasında teşhis edilir.
Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Güneşin zararlı ışınları arasında sayılan ultraviyole ışınları, bazı ilaçlar, virüs enfeksiyonları, fiziksel veya duygusal stres durumu ve travmalar lupus hastalığının gelişimini tetikleyebilir.
Tedavi tutulumun yerine ve şiddetine göre değişir Lupus her kişide farklı tutulum özellikleri göster Lupus, tedaviyle tamamen yok edilemez. Ancak ilaç tedavisiyle hastalığı kontrol altına almak, doku ve organ hasarını önlemek mümkündür.
Çevresel faktörler: Sigara kullanımı, stresli yaşam tarzı, silika ve benzeri toksik maddelere maruziyet gibi çevresel etmenlerin lupus gelişimini tetiklediği bilinir. Hormonlar: Östrojen hormonu gibi bazı hormon düzeylerindeki dengesizliklerin lupus gelişimini etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Diskoid lupus erythematosus (DLE): Bu tür lupus, deride döküntüler ve kaşıntılı lezyonlar oluşturur.
Lupus hastalığı iki farklı tür üzerinden değerlendirilmektedir: Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Daha hafif seyreden Lupus türüdür. Bağışıklık sisteminin kendisini yabancı olarak algılayıp vücutta saldırıya geçmesi durumundan hayati iç organlar etkilenmez.
Hastalığın seyri esnasında ortaya çıkan belirti ve bulgulara ek olarak hastalık ile ilişkili kabul edilen antikorların kanda varlığının araştırılması, idrar analizleri ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinin değerlendirilmesi ile kelebek hastalığının tanısı koyulabilir.
İlaca bağlı lupus, suçlu ilacın kesilmesiyle klinik bulguların geri dönebildiği, sistemik lupus eritematozun kendini sınırlayan bir formudur. En sık neden olan ilaçlar hidralazin ve prokainamiddir, bunları takiben klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin sık suçlanan ilaçlar arasındadır.
Bu ilaçlar arasında azatiyoprin, metotreksat, mikofenolat mofetil ve siklofosfamid yer almaktadır.
Özellikle kadınlarda daha yaygın karşılaşılan bu kelebek hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve hücrelere saldırması şeklinde ilerler. Eğer kontrol altına alınmazsa hasta için hayati risk arz eder.
Hastalar objeleri net göremediklerinden, bulanık gördüklerinden yakınırlar. Bu yakınmalar kısa sürede ortadan kaybolur ve tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diğer bir yan etki ise ilerleyen yıllarda retinada birikime sebep olur ve görme alanının daralmasına yol açabilirler.
Hastalık tamamen ortadan kalmaz ancak belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması mümkündür. Teşhis edildikten sonra çoğu kişide yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi yakınmalar söz konusu olabilir.
Lupus nefriti, böbreklerdeki küçük filtrelerin hasar gördüğü ve böbrek fonksiyonunun kaybına neden olduğu böbrek iltihabıdır. Sıvıların tutulması, bu hastalığın yaygın bir semptomudur. Bacaklarda, ayak bileklerinde ve/veya parmaklarda kilo alımına ve şişkinliğe neden olur.
Lupus için bir tedavi yoktur, ancak ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir. Lupus bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Soğuk algınlığı veya grip olan insanlardan kaçınmalısınız çünkü bu hastalıklar alevlenmeyi tetikleyebilir.
LUPUS Hastalığının Belirtileri Nelerdir? SLE alevlenme ve yatışma dönemleriyle seyreden bir hastalıktır. Deride güneşe karşı aşırı hassasiyet ile belirginleşen kızarık döküntüler oluşabilir. Yüzde kelebek şekline benzeyen bu döküntü ve vücudun diğer yerlerinde iz bırakabilen döküntüler de görülebilir.
En sık görülen bulguları eklem ağrısı, ciltte kızarıklık (raş) ve aşırı bitkinliktir. SLE hastalığı olan bazı bireylerde sadece bu bulgular görülmesine rağmen bu bulgular bile kişinin yaşamını zorlaştırabilir. Ateş yüksekliği ve lenf nodlarında şişme de sık görülen bulgulardandır.
Hastalık her hastada farklı seyreder. Riskli gebelikleri takip eden bir kadın doğum uzmanı (perinatoloji) ve romatoloji uzmanının hastayı birlikte takibi ile en karmaşık hastalarda bile uygun tedavi planlaması ve takiple, lupus hastalarının da sağlıkla bebeklerine kucaklarına almaları mümkün.
Türkiye'de SLE'nin hangi sıklıkla görüldüğü araştırılmamıştır. Bu tür araştırmaların yapıldığı ülkelerde 100.000 kişide 40 ila 100 kişide görülür. Her yaşta ortaya çıkabilirse de, en sık 13-40 yaşları arasında görülür.
Böbrek, sistemik lupus eritematozus ya da kısaca lupus hastalığının sık etkilediği organlardandır. Hafif derecede etkilenmeden, böbrek yetersizliğine yol açmaya kadar giden değişik dereceklerde tutulumlar görülebilir. Tedavi kararı verilmeden önce tutulum derecesi ve şiddetinin belirlenmesi gerekir.
TIBBİ BİYOLOJİDE ÇALIŞILAN TESTLER 10-20 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri