Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Eğer sütü buzluğa atarken tazeyse, çözüldüğünde de tazeliği korumaya devam edecektir. Sütü çözüldükten sonra afiyetle içebilir veya bir şeyler kaynatmak için kullanabilirsiniz.
Donmuş sütü soğuk suda çöz.
Büyük bir kâseyi soğuk suyla doldur ve donmuş sütü suyun kaplayacağı şekilde kâsenin içine koy. Sonra, kâseyi 30 dakika boyunca buzdolabına koy. Suyu değiştir ve tamamen çözülmesi için sütü bir 30 dakika daha buzdolabına koy.
Sütü dondurmak tamamen güvenli olmasına karşın, yağ ve sulu kısımların ayrışarak donmasına neden olacağından sütün dokusunda ve tadında değişikliğe sebep olacaktır. Eğer daha uzun saklamak amacıyla illa ki buzluğa atmak isterseniz temiz kap/poşetlere doldurarak buzlukta en fazla 3 ay kadar taze saklayabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Anne sütü sağıldıktan sonra oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, no-frost buzdolabında 3-4 ay ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Süt kaynatırken tencerenizin dibinin tuttuğunu farkettiğinizden hemen içerisine sıcak su ilave edin. Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Gıdaları taze tüketmek en sağlıklı tüketim şekillerinden biridir. Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir.
Satın almış olduğunuz sütü dondurucuda saklamanın en doğru hali sütü çiğden saklamaktır. Derin dondurucuda süt saklamak istiyorsanız pişirerek değil çiğden saklamalısınız.
Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın. Bu şekilde çiğ sütü 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
BUZDOLABINDAN ÇIKARILAN SÜT NASIL ISITILIR? Isıtılacak sütü saklama kabı veya biberon içerisinde sıcak su dolu bir kaba sokarak sütü içilecek sıcaklığa getirmek en uygun yöntemdir. Doğrudan ateş üzerinde sütü ısıtmayın.
Kaynatılmış süt buzdolabında en az 2 gün saklana bilinir. Tabi ki kaynatılmış sütün soğumasını beklemek gerekir hemen buzdolabına konulması sütün bozulmasına neden olmaktadır. Alınan süt hemen kullanılmayacak ise ağzını sıkıca kapattığınız bir kap ile dolabınız da 1 gün bekletmenizde sakınca yoktur.
Sıcak süt, soğuk sütten daha iyi köpürür. Sıcak sütü köpürtmek için en basit yöntem bir buhar çubuğu kullanmaktır.
Et, süt ve süt ürünleri, salata tüketimi sonrası ortaya çıkar. Besinler alındıktan 2-3 saat sonra şikayetler görülür, kusma vardır ve hastaların bir kısmında ishal meydana gelir. Vücut zehiri çabuk bir şekilde atmaya çalışır. Ağır seyreden bir zehirlenme değildir.
Sütü satın aldıktan sonra evde kaynatınca sütte bulunan bakterilerin tamamı etkisiz hale getirilemiyor. Bu yüzden süt kaynatıldıktan sonra çok kısa süre içinde tüketilmesi gerekiyor.
kaynatıldığında sividan kati hale geçebilen süte bozuk süt denir.
sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanır (abartmadan). sonra bu süt mayalanır ve yanık kokulu yoğurt elde edilir.
Sütçüden aldığımız çiğ sütü ocakta kaynatıp soğutmak doğru değildir. Doğrudur ama yanlış yöntemdir. Kaynatarak sütü pastörize ederken zararlı mikropları yok ederken yararlı bakterileri de yok ediyoruz. Besin değeri düşük süt elde ederiz.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır. Sürekli karıştırmak ve sütü tencereye koymadan önce tencereyi bir miktar su ile çalkalamak da dibinin tutmaması için etkili bir yöntemdir.
Ne yazık ki, bozuk sütten yoğurt yapılmaz. Bozuk sütten yoğurt yapılması mümkün değildir. Çünkü bozuk süt kaynadığında dibe çöker ve tortu oluşturur. Bu durumda bekletilip mayalandırılıp yoğurt haline gelmesi mümkün değildir.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri