Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 35-40 dk. pişiriyoruz.
Buharda sebze pişirme genellikle 10 ila 15 dakika gibi sürede tamamlanır. Pişme kontrolü yaparken buharın dışarı çıkmasına engel olmak için tencerenin kapağını sık açmayın. Zira bu durum sebzelerin haşlanma sürelerini uzatır.
İlgili 32 soru bulundu
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Sebze pişirme
Sebzeleri pişirirken tencerenin içerisindeki suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmelisiniz. Sebzelerin rengini koruyabilmesi içinde tenceredeki suyun içerisine limon suyu ve tuz ilave etmelisiniz. Tencereye eklediğiniz bir miktar tuz, sebzelerin içerisinde bulunan C vitamini kaybını önler.
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir.
Çorba veya püre yapıyorsan, buharda pişirme yerine haşlayarak da besinleri tüketebilirsin. Bunun nedeni; zengin antioksidanlar, C vitamini ve faydalı içeriklerin geçtiği kaynayan suyun tüketilmesidir. Fakat sebzeleri yemeklerle birlikte servis edeceksen, buharda pişirmeyi tercih etmelisin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Borcama sosu yayıyoruz üstüne kabak, patlıcan, patatesi sırayla diziyoruz veriyoruz fırına 180 derece de 40 dk.
Patlıcanı süzün ve kabaklarla bir kaba koyun. İçine tuz ve karabiber ekleyip 1 kaşık zeytinyağı ile harmanlayın. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin ve sebzelerinizi dizin. Domates sosunuzu sebzelerinizin üzerine paylaştırıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Patlıcanları tuzlayın ve acı sularının çıkmasını bekleyin. Bir tepsiye sarımsakları, 3-4 çorba kaşığı zeytinyağını ve patatesleri koyup karıştırın. 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
Daha sonra soğanları atıp iyice kavurun. Soğanlar diriliğini yitirdikten sonra salçayı yada ince ince doğradığınız domatesi ekleyip 2 dk daha kavurun. Havuçları ve baharatları ekleyin. Onları da Biraz kavurduktan sonra sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın.
Domates kavurması genellikle sıcak servis edilir ama zeytinyağı ile hazırlandığı için soğuk servis edilmesinde de bir sakınca yoktur. Söz gelimi pikniğe de götürebilirsiniz. Kahvaltıda çayın yanında çok iyi bir eşlikçi olduğu gibi kavun ve karpuzla da iyi bir öğün olacaktır.
Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave etmelisiniz. Pişme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalısınız. Eğer su ilave etmeniz gerekiyorsa sıcak su koymalısınız.
Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
Bir kabın içerisinde su ısıtılır ve çelik bir sepete veya tencereye tavuklar doldurulur. Su ısıtılır, ısınan suyun buharı ikinci kaba temas ederek tavuğu pişirir. Pişirme tekniğinin ısı iletkeni buhar olduğundan dolayı yağa ihtiyaç duyulmaz.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.
Sebzeler farklı
Yapraklı sebzeleri çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli, aksi takdirde hazımsızlık yapabilir.
Tavuk Haşlanırken tencere kapağı kapatılır mı? Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Derin bir tencereye aldığınız etleri üzerini geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte pişirin. Et haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri aldıktan sonra doğradığınız sebzeleri katıp pişirme işlemini sürdürün.
Yeşil yapraklı sebzeleri haşlamak için kaynattığınız suya az miktarda karbonat veya şeker eklemek sebzelerin renklerinin canlı kalmasını sağlayacaktır. Kerevizin kabukları soyulduktan sonra yarım limonla her tarafı limonlanıp daha sonra pişirilmesi, renginin koyulaşmamasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri