Bu faktörlerden bazıları: Stres, Yorgunluk ve halsizlik, • Annenin hastalanması, grip olması gibi sorunlar, • Seyrek emzirme, • Doğum kontrol hapları, • Annenin doğum yapmadan önce sigara alışkanlığı olması, • Spor ve egzersiz yapma süt oranını etkilemez!
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Emzirme sırasında oluşan tensel temas, göz kontağı prolaktin ve oksitosin hormonlarının seviyesini yükselterek anne sütünün artmasını sağlar. Annenin psikolojik durumu süt üretimini etkiler. Uykusunu iyi almış ve stresten uzak annelerin süt üretimi daha fazladır.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Sütünüzün gelmeme sebebi bebeğinizin memeyi kavramak için güçsüz oluşundan ya da sizin yanlış emzirme tekniği kullanmanızdan kaynaklanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
* Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek, * Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemek, * Anne ya da bebek hasta ise sütün akmasını önlemek, Elle boşaltma, süt sağmak için en iyi yoldur.
Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli.
Vitaminler: D ve K vitaminleri dışında yağda ve suda eriyen vitaminlerin anne sütündeki miktarları süt çocuğu için yeterlidir.
Anne sütü içeriğinde yer alan proteinler bebeğin 6. aya kadar ihtiyacı olan proteinleri tek başına sağlar. Yağda ve suda eriyen tüm vitaminler; özellikle de K ve D vitaminleri bulunur.
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.
Yapılan çalışmalar annede demir eksikliği olması durumunda süt üretiminin de düştüğünü ortaya koyuyor. İyi bir demir kaynağı olan yulaf, aynı zamanda sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor.
Bebek emmeye başladığında, meme ucundaki ve areoladaki (meme başını saran kahverengi kısım) sinir uçlarından beyne mesaj gider. Bu mesaj sonucu, emzirmenin 2 temel kahramanı olan “sevgi hormonu” OKSİTOSİN ve “annelik hormonu” PROLAKTİN salınmaya başlanır.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Maydanozun idrar söktürücü özelliği vardır. Vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar. Bu nedenle maydanoz eğer çok tüketiliyorsa ki çok tüketilmemeli, bol sıvı alınmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü alınmazsa o zaman sütü azaltıcı etkisi görülebilir."
C VİTAMİNİ
Emziren annelerde günlük önerilen doz 120 mg'dır.
Ancak emzirme döneminde besinlerin hangi miktarda tüketildiği ve nasıl pişirildiği önem taşıdığından, aşırıya kaçmamak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun'a göre, çikolata tüketmek anne sütünün kalitesine ya da bebeğin sindirim sistemine zarar vermez.
Süt keseciklerine elle masaj yaparak bastırın. Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Anne sütünü arttırmak da; bebeği her istediği zaman istediği kadar emzirmek de çok etkili. Anne sütü ne kadar talep olursa o kadar çok olacaktır. O nedenle sütünüzü arttırmak istediğiniz zaman bol bol emzirin. Özellikle ilk on gün boyunca saatte bakmasızın, hangi göğsü emzirdiğinize bakmaksızın bol bol emzirin.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Anne sütü ile nöro-gelişimin iyi olması arasındaki bağlantı anne sütünde bulunan uzun zincirli yağ asitleri, kompleks lipitler, kolesterol gibi nöron gelişimi, miyelinizasyon ve inter-aksiyonunda rol alan besin öğelerinin yoğun şekilde bulunması olabileceği düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri