2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Bir çiçeğin yumurtalık haricindeki, bir başka bölümünün gelişmesi ile oluşan etli yerdir. Böyle meyvelerin etli bölümleri çiçek sapı, çiçek tablası, hatta çiçek örtüsü (çanakyapraklar ya da taçyapraklar) gibi parçaların gelişmesi ile ortaya çıkarlar. Elma, armut ve ayva örnek olarak verilebilir.
Muz gerçekten özel bir meyvedir.
a) Gerçek meyve: Meyve sadece dişi organın yumurtalık dokuları tarafından meydana getirilirse bunlara gerçek meyve denir. Örneğin; şeftali, kayısı, üzüm. b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir.
c) Basit meyve: Bir tane dişi organdan meydana gelen meyvelere basit meyve denir. Örneğin; kiraz, erik, elma. d) Bileşik meyve: Birkaç tane dişi organdan meydana gelen meyvelere ise bileşik meyve denir. Örneğin; ahududu, böğürtlen.
İlgili 20 soru bulundu
1) Domates
Söz çekirdekten açılmışsa eğer; domates meyve mi sebze mi sorunuza burada çözüm bulalım. Domates yıllardır sebze olarak biliniyordu fakat bir meyvedir.
Çileğin aslında gerçek bir meyve olmamasının ve “yalancı meyve” olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri, diğer meyvelerde olduğu gibi çekirdeklerini içinde bulundurmamasıdır. Bu özelliği bakımından birçok bitkiden de ayrılan çilek, çekirdekleri dışında bulunan tek bitkidir.
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
armut, ayva, çilek, dut, incir. Tek bir dişi organın yumurtalığından gelişen meyveye “basit meyve” denir. Örn. Kaysı, şeftali, kiraz, elma, armut, badem, domates, patlıcan.
Ceviz bitkisi, meyve değil meyve çekirdeğidir.
Bu meyvenin adı Enset ya da bilinen adıyla "Yalancı muz" . Etiyopya'da çok yaygın kullanılan ve özellikle ekmek yapmak için kullanılan Enset Etiyopya dışında neredeyse bilinmiyor. Araştırmalar, mahsulün Afrika'da çok daha geniş bir coğrafyada yetiştirilebileceğini gösteriyor.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen elma Rosaceae familyasına aittir ve bir sonbahar meyvesidir. Doyurucu ve enerji veren bir meyve olan elma hem lezzetlidir hem de vitamin ve mineral zenginliği ile öne çıkmaktadır.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi.
İşte bu merak edilen sorunun cevabı: Halk arasında hangi kategoriye girdiğine tam karar verilemeyen zeytin aslında bir meyvedir. Fidan olarak dikilir ardından ağaç olup çiçek açarak meyveye dönüşür. Bir bitkinin çiçeğinden oluşan ve içerisinde yeni bir bitki oluşturabilecek çekirdeği taşıyan etli kısım meyvedir.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
Muz, genelde tane olarak düşünülmez
Ancak, botanik olarak, bu meyveler meyveleri sayılmaz. Bunun nedeni, bir yumurtalık ile çiçeklerden gelişmek yerine, birden fazla yumurtalığı olan çiçeklerden gelişir. Bu yüzden kümelenmelerde sıklıkla bulunurlar ve toplam meyve olarak sınıflandırılırlar (3).
Silikvaya benzer (Silikva:İki karpelden meydana gelir.İki karpel arasında bulunan yalancı bir bölme ile meyve iki kısıma ayrılır.Olgunlaştığı zaman iki karpel, kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan yalancı bölmeden ayrılır.Meyvenin boyu, eninin üç mislidir.) ancak meyvenin boyu eninin üç mislinden daha azdır.
Olgunlaştığı zaman iki karpel kapak halinde yarılarak tohumları taşıyan sekonder bölmeden ayrılır. Ör: Brassicaceae (Hardalgiller) familyası için karakteristik olan bu meyvede meyvenin boyu eninin üç katından fazla ise silikuva, değilse silikula adı verilir.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Latince de Fragaria Ananassa adı ile anılan çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye başlar ve bir ay kadar sonra kırmızı, pembe bazen de beyaz renklerde meyveler vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri