Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır.
İçeriğinde bulunan güçlü antioksidan özelliğiyle vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olan ve sağlığa pek çok yararı olan bitter çikolatanın faydaları arasında; beyin fonksiyonlarını iyileştirmesi, kalp sağlığını desteklemesi, endorfin hormonunu artırması, obeziteyi önlemesi, stresi azaltması ve tansiyonu ...
Bitter çikolata ve kakao tozu; flavonoidler, kafein ve antioksidanlar gibi beyni güçlendiren bileşikler içerir. Çikolatadaki flavonoidler beynin öğrenme ve hafıza ile ilgi bölümlerinde toplanarak zihinsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre; çikolatanın beyni daha fazla çalıştırıldığı açıklandı. Düzenli olarak çikolata tüketilmesinin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini ortaya koyan araştırmayı Güney Avustralya Üniversitesi ile Maine Sağlık Enstitüsü yaptı.
Aynı zamanda her besinde olduğu gibi bitter çikolata da tüketilince en fazla 2-3 parça tüketilmeli konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. - İçeriğinde işlenmiş yağ olduğundan aşırı tüketildiğinde karaciğerin yağlanmasına neden olur. Bu da ciltte akne ve sivilce oluşumuna neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının. Fazla kalori almaktan kaçınmak için günlük 30 gramdan fazla tüketmeyin.
Günlük tüketilmesi gereken miktar en az %60 kakao içeren bitter çikolata günde en fazla 20-30 gr dır. Bu rakamlar arasında bitter çikolata tüketmenin özellikle kalp hastalığına karşı bir koruma sağladığı bilinir. Aynı zamanda diğer faydaları görmek için de ideal olan bu rakamın üstüne çıkılmamalıdır.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
-ÇİKOLATA ZARARLI-
Bu yüzden beynin kan şekerini sağlayacak şekerler, sabah tüketilecek süt, ekmek, yulaf, meyve gibi besinlerden alınacak şekerlerdir. Bu yüzden sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren tatlıların tüketimi yanlıştır.''
Bilim insanlarına göre çikolata, zekâ ve beyin gelişimine katkıda bulunuyor ve belleği güçlendiriyor. Indepenent gazetesinde yer alan haberde yer alan çikolatanın faydaları, 1970lerde psikolog Merrill Elias'ın yaptığı araştırmaya dayandırılıyor.
Bitter Çikolata
İçerdiği polifenoller beyin fonksiyonlarının daha güçlü, dinç ve etkili çalışmasına yardımcı olur. Günde 2-3 kare bitter çikolata tüketmek, unutkanlık için oldukça faydalı olacaktır.
Bitter çikolata beynimizdeki ödül sistemini aktive edebilir ve beyindeki dopamin, serotonin ve endorfin seviyesini artırarak ruh halimizi iyileştirebilir.
Unutmamak gerekiyor ki size yararı olan pek çok besin fazla tüketildiğinde zararlı hale gelebiliyor. Tabii ki bu durum bitter çikolata için de geçerli. Bu yüzden haftanın 2-3 günü ve günde iki kareyi geçmeyecek şekilde yemenizi öneriyoruz.
Tüketilmesi keyifli gibi görünse de geceyi kaliteli uyku ile geçirmenizi engelleyen besinlerden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur.
Çikolata çeşitleri arasında yer alan bitter çikolata vücuda antioksidan etkilerde bulunur. Bunun yanında bitter çikolata, kan basıncını düşürmeye yarayan, kolesterol seviyesinin düzelmesine yardımcı olan maddeler içerir. Çikolatanın bitter olarak kabul edilmesi için en az %50 kakao yağı içermesi gerekir.
Çikolata fazla tüketildiği takdirde beyni uyuşturarak vücut fonksiyonlarının yavaşlatmaktadır. Çikolata, sürekli olarak tüketildiği takdirde bağımlılık aşamasına kadar uzanan bir süreci yaşamanıza sebep olabilmektedir.
Yeni bir çalışma, kakao flavanollarının (kakao çekirdeklerinde bulunan antioksidanlar) düzenli tüketiminin kısa vadede hafızayı ve bilişsel işlevi güçlendirmekle kalmayıp, yaşlandıkça ortaya çıkan bilişsel zayıflamaya karşı da koruduğunu ortaya koydu.
Ne çeşit çikolata tükettiğinize ve vücudunuzun kafeine verdiği tepkiye bağlı olarak 60 dakika sonra çikolatanın sindirim sisteminiz üzerindeki etkilerini hissedebilirsiniz. Örneğin bitter çikolatanın, düzenli tüketildiğinde sindirim sistemini düzenleyerek kilo alımını engellediği biliniyor.
Peki,tatlı yedikten sonra su içmenin zararı var mıdır? Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur.
Sabah yenen bitter çikolata yaşlanmayı yavaşlatır
Zira sabah yenen bitter çikolata yaşlanma etkilerini azaltan antioksidan maddeleri vücuda salar ve kalbinize de iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri