Yapılan bir araştırmaya göre, çikolatanın mutluluk hormonu salgılanmak dışında, kan basıncını düşürerek yüksek tansiyona da iyi geliyor. Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden Dr Karin Ried'in yaptığı araştırma, bitter çikolatanın kan basıncını düşürdüğünü ispatladı.
Bitter çikolatada içerisinde bulunan kakao, fazla miktarda tüketilirse nabzı artırarak kan basıncını yükseltebilir.
Çikolata severler için iyi haber: Bilimadamları çikolatanın tansiyonu düzenlemekte etkili olabileceğini ortaya çıkardı. 20 araştırma üzerinde yapılan bir analiz bitter çikolata yemenin tansiyonu düşürdüğünü gösterdi.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
Kan Basıncını Dengeler ve Yüksek Tansiyonu Düşürür
Damar sağlığında önemli olarak görülen bitter çikolata yüksek tansiyonu ve bu duruma bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalıkların ihtimalini azaltmada etkilidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ama sadece “bitter” veya koyu (“dark”) çikolata denilen kakao oranın yüksek (en az %70 ve üzeri) olduğu çikolatalar kalp sağlığına yararlı bulunmuştur. Maalesef, sütlü çikolatanın kalp üzerinde olumlu etkisi yoktur. Üstelik çikolatanın yağ ve şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Kakao yüzdesi düşük olan bitter çikolatalar daha fazla şeker ve sağlıksız yağ içerir. Bu nedenle bitter çikolata alırken en az yüzde 70 kakao içermesine ve şeker içermemesine özen gösterin. Bitter de olsa çikolata kalorili bir gıdadır ve dikkatli tüketilmedir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen besinler bulunmaktadır. Bunların düzenli tüketimi kalp çarpıntısını rahatlatmaktadır. Bunlar arasında; yeşil yapraklı sebzeleri çiğ kuruyemişler, yulaf ezmesi, muz, avokado, bitter çikolata başta gelmektedir.
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Aklınıza gelecek çoğu hastalığın temel sebepleri arasında yer alan sigara ve alkol tüketimi kalbinize doğrudan zarar vermektedir. Aşırı yemenin dışında yağlı ve tuzlu yemek tüketimi de kalp rahatsızlıklarını tetiklemektedir.
Çoğu durumda, panik atak, taşikardi olarak da bilinen hızlı bir kalp atışını tetikler . Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir. Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Veya göğsünüzde çırpınma veya çarpma hissedebilirsiniz.
Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun.
Duygusal değişimler, endişe, stres, gerginlik gibi durumların yanı sıra ağır egzersizler, spor, koşu, depar atma, zorlanma gibi fiziksel aktiviteler de yüksek nabza yol açar. Fiziksel aktiviteler sonucu kendiliğinden düzelen bu durum, ilgili hastalık ya da ilaç kullanımı sona erdiğinde normal seviyeye geriler.
Çikolata yemenin kalp hastalıklarına yakalanma ve felç geçirme olasılığını azalttığı daha önceki araştırmalarla kanıtlanmıştı. Yeni bir araştırma, düzenli olarak çikolata tüketmenin kalpte atriyal fibrilasyon olarak bilinen bir tür ritim bozukluğunun da önüne geçebileceğine işaret ediyor.
Hipertansiyon hastalarına iyi bir haberimiz var!
Araştırmalar, çikolatanın hipertansiyona iyi geldiğini ortaya koyuyor. Ancak siyah çikolata olması ve tüketirken aşırıya kaçılmaması şartıyla. Hatta fındık ve fıstıklı dahi olabilir.
Bitter çikolata
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Bitter çikolata
Yapılan araştırmalar, bitter çikolatada bulunan polifenollerin kan sulandırıcı etkisi olduğunu ve ayrıca güçlü bir kan sulandırıcı olan nitrik oksitin üretimini ve biyo yararlanımını artırma özelliği olduğunu gösteriyor.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
İş stresi, ofiste çok fazla kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, yemek düzeninde bozulma ve yeterli zamanın olmamasından fast food beslenme; kadınların aile ve iş hayatını aynı anda ideal şekilde devam ettirmeye çalışmasının stresi birçok kişide çarpıntının ilk ortaya çıkan şikayet olmasına sebep oluyor.
Beslenme nabız atım hızı ve kalp açısından çok önemlidir. Şekerden zengin ağır tatlılardan, yağlı yiyecekler ve şekerli kremalı içeceklerden uzak durulmalıdır.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
Bitter çikolata, şeker hastalarının tatlı krizlerinde en faydalı ve lezzetli seçenektir. İnsülin direncinin düşürülmesine yardımcı olur aynı zamanda kalp ve tansiyon gibi hastalıkların da olasılığının azaltılmasını sağlar.
Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri