Yatak yıkama ipuçları: Yatağınızda geçirdiğiniz ortalama 8 saat boyunca vücudunuz terler ve cildinizde ölü deri hücreleri birikir. Bu nedenle yatağınızı düzenli olarak yıkamak, sağlıklı bir uyku ortamı sağlamanız için önemlidir.
Yataklar, pire, bakteri ve küflerin gelişmesini sağlar. Bu nedenle, yatağınızı her zaman rutin olarak yıkamanız önemlidir. Yıllarca bakteri dolu bir yatağı bırakmak, çeşitli hastalıklara neden olabilir. Kaşıntı, uyuz gibi cilt sorunları ortaya çıkabilir ve astım hastaları için tehlikeli olabilir.
Hayır. Muyu yatağınızın sünger kısmını hiç bir şekilde suya maruz bırakmamalısınız. Fakat yatağınızın üst yüzeyi lekelendiyse ya da bir sıvı döküldüyse; kumaş/ koltuk yüzeyi temizleyicisi ve emici bir bez ile tampon hareketler uygulayarak yatağın kirlenmiş olan bölümünü temizleyebilirsiniz.
Bir kap içine 1 yemek kaşığı lavanta yağı ve karbonat ekleyin. Bu malzemelerin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve karıştırın. Şimdi, sünger yardımıyla bu suyu süngere alın ve yatağın her yerini bu süngerle silin. Karbonat yatağı temizlerken; lavanta yağı da yataktaki kötü kokuları gidermeye yardım edecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Eskişehir doğa temizlik olarak (Eskişehir koltuk yıkama) yatağınızın ön yüzeyini, arka yüzeyini ve yan çerçevelerini detaylı bir şekilde yıkarız. Yatağınızın kuruma süresi yaz aylarında 4 ila 6 saatte kış aylarında ise 5 illa 7 saat arasında kurur.
Karbonat ile yatak temizliği, yatağınızın çarşaflarını kaldırdıktan sonra her bölgesine denk gelecek şekilde karbonat dökün. Döktüğünüz karbonatların üzerinden yatağınızı dairesel hareketler ile ovalayın. Yatağınızın bu şekilde 2-3 saat kalması tavsiye ediliyor.
Önceden kalan idrar lekesi ise ve yeni oluşan ve fazlalığını aldığınız idrar lekesinin üzerine lekeyi kapatacak şekilde karbonat döküp bir gece bekletin. Bir gün sonra karbonatlı kısmı süpürgeniz ile alın ve yine karbonat ve oksijenli suyu karıştırıp bu karışımla nemli hale getirdiğiniz bez ile yatağınızı silin.
Tüm bu faktörlerden korunmak için temizliğinizi düzenli bir hale getirmeniz gerekir. İyi bir yatak temizliği için kullandığınız malzemelerin doğru olması önemlidir. Leke çıkarıcı, elektrikli süpürge, temizlik bezi, soğuk su, çamaşır suyu, esansiyel yağ gibi ürünleri kullanarak doğru bir hijyen yakalayabilirsiniz.
Koku Giderme Yöntemi
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Bu nedenle yatağınızı düzenli olarak yıkamak, sağlıklı bir uyku ortamı sağlamanız için önemlidir. Ancak, yatak yıkama hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan, yatağınızı zararlı deterjan kalıntılarına veya şekil bozukluğuna neden olabilecek yüksek sıcaklıklara maruz bırakabilirsiniz.
Bunun için ilk olarak temizlikte kullandığımız kovaya ılık su koyun. Ardından ılık suyun içerisine 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. Mikrofiber bezi sirkeli suya batırıp çıkardıktan sonra bu bezle yatağınızdaki sararmış yerleri silin. Sarartı lekelerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Yatak pedleri, sık kullanılan ürünler olduğundan mutlaka düzenli aralıklarla yıkanarak dezenfekte edilmelidir.
Kesinlikle toksik değil. Kir ve nemi emer. Hoş olmayan kokuları giderir. Çok sayıda temizlik ürününü yerine kullanılabilir.
Eğer yatağın iç katmanları ıslanırsa, yatağınızın bunu tahliye etmesi çok uzun sürer. Karanlık ve sıcak bir yerde birkaç gün bırakılmış ıslak bir süngerin kokusunu hayal edin. Yatağınızın içinde hapsolan nem, küflenmeye, mayt ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu durumda yeni bir yatak almanız gerekebilir.
Ter ve Vücut Yağı: Yatağınızda uyurken terleriz ve cilt üzerinde biriken yağlar yatağa yayılır. Bu ter ve yağlar zamanla yatağın kumaşına nüfuz eder ve sararmaya yol açar. Leke Oluşturan Maddeler: Kahvaltıda yatağınızda kahve içmek veya yatakta bir şeyler atıştırmak, yatağınıza lekeler bırakabilir.
Yatak örtünüzün süsleri iplikle yapılmış işlemelerden oluşuyorsa, çamaşır makinesinde hassas program kullanarak yıkamanız mümkündür. Fakat mümkün olduğunca soğuk su kullanılmalı, 20-30 derece sıcaklığın üzerinde yıkama kesinlikle yapılmamalıdır.
Günde ortalama 8 saat geçirdiğimiz yataklarımızda zamanla kulanım sonucunda sararmalar ve lekeler oluşabilmektedir. Yatak süngerlerimizi korumaya yönelik önlemler almamıza rağmen sararmaların önüne bazen geçemeyiz.Yatak süngerinin sararması yataklarımızda oluşan havasızlık,ter ve nemden kaynaklanmaktadır.
Aynı koltukta olduğu gibi sirkeli ya da amonyaklı karışımlar ile idrar kokusundan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda yataktan çiş lekesi çıkarma işlemi içinde bu yöntemler uygulanabilmektedir. Temizleme işleminden sonra en az 5-6 saat odayı havalandırmanızı öneriyoruz.
Gider borusu tıkanıklığının neden olduğu tuvalet kokularını evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla giderebilirsiniz. En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.
Bu nedenle yüksek vakumlu süpürgeler ile evin özellikle halıların süpürülmesi, yatak, nevresim ve yastıklarda kılıf olarak Goretex gibi özel kılıfların kullanılması, miteların yok edilmesi için benzyl benzoate ve permethrin içeren özel deterjanlar ile yıkanması önerilmektedir.
Karbonat ile birlikte oksijenli su yatak üstünde var olan sarı lekelerin düşmanı olduğu her zaman açıklanıyor. Sarı lekelerin üzerine konan karbonat ve oksijenli su iyice köpürdükten sonra karbonatın kuruması beklenmelidir. Ardından kuruyan karbonat yatak üzerinden süpürülür ve lekeler çıkana kadar tekrarlanır.
Deri yatak başlıklarını temizlerken arap sabunu veya beyaz sabun kullanabilirsiniz. Bir kova suyun içerisine az miktarda arap sabununu karıştırarak bu karışımı bir bez yardımıyla deri yatak başlığınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri