Lezzetli olduğu kadar içeriğindeki demir, bakır, manganez ve bağırsak bakterilerini besleyen prebiyotik lif içeriğiyle de genel sağlık durumunu desteklemeye yardımcı olur. 1 porsiyon (28 gram) %70 ve üzeri kakao oranına sahip bitter çikolata yaklaşık 64 mg magnezyum içerir.
Bu noktalar kakao oranı çok şeker oranı az bitter çikolataları tercih etmek, günde en fazla 2-3 kare bitter çikolata tüketimi yapmak ve diğer öğünlerde herhangi bir şekilde tatlı tüketimi yapmamak olarak sıralanabilir.
Bitter çikolata; magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve bazı B grubu vitaminleri ile E vitamini içerir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitter çikolata
Yapılan araştırmalar, bitter çikolatada bulunan polifenollerin kan sulandırıcı etkisi olduğunu ve ayrıca güçlü bir kan sulandırıcı olan nitrik oksitin üretimini ve biyo yararlanımını artırma özelliği olduğunu gösteriyor.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Çikolatanın içeriğinde güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum, az miktarda kalsiyum ve tuz, demir zerreleri, A vitamini, B1 tiamin vitamini, B2 riboflavin, D, E vitaminleri ile kafein bulunur.
Bitter çikolata
Çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Yüzde 70-85 oranında kakao içeren 28 gram kadar bitter çikolata 170 kaloridir. Kakao ayrıca potasyum, fosfor, bakır, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir. Fakat bu durumda ne kadar miktar teobromin alındığı önemlidir.
Bitter Çikolatanın Beyne Faydaları
Vücuda enerji veren ve kan akışını hızlandıran bitter çikolata, beyindeki kan akışının da hızlanmasına yardımcı olarak beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihnin dah açık kalmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığına engel olur. Tüm bunların yanında algıyı açar..
- Bitter çikolata antioksidan deposudur. Bitter çikolatanın içeriğinde bulunan kakao oldukça fazla antioksidan etkisini yüksek miktarda göstermektedir. Bu sebeple düzenli açıdan tüketilmesi pek çok kalp ve kanser hastalıklarını engellemektedir. - Bitter çikolata stresi yatıştırarak beynin daha dingin olmasını sağlar.
Bitter çikolata seçerken mümkün olduğu kadar az sayıda başka madde içermesi ve içerisinde en fazla bulunan şeyin kakao olmasına dikkat edilmelidir. Kakao tozu, kakao yağı da kabul edilebilir katkılardır. Şekersiz bitter çikolata bulmak güç olsa da şeker miktarı ne kadar düşükse genellikle kakao oranı o kadar yüksektir.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Bitter çikolata (siyah çikolata, sade çikolata veya ekşi çikolata olarak da bilinir) bir çikolata türevidir. Daha yüksek oranda kakao katıları vardır. Kakao yağı ise sütlü çikolata ve beyaz çikolatadan daha azdır ve hiç şeker içermez. Fırın çikolata türü de vardır.
Bitter çikolatalarda genelde, kalp krizi riskini artıran yüksek doymuş yağ olan kakao yağı içerir. Araştırmacılar kalp krizini engellemek için çikolata yemeyi açıkça önermiyor.
6) Bitter Çikolata
100 gram çikolatada ortalama 7 – 8 mg demir bulunur.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır.
Çikolata
Antrenman sonrası: Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Bilimsel araştırmalara göre uzmanlar tarafından her gün az da olsa özellikle bitter çikolata tüketilmesi önerilmektedir. İçeriğinde herhangi bir koruyucu ya da katkı maddesi içermeyen çikolataların tüketilmesiyle kalp-damar hastalıklarının önüne geçilebilir, kan kolesterol seviyesinin düşmesi sağlanabilir.
Çikolata Çeşitleri
- Beyaz Çikolata - içerdiği kakao yağı 20 % olmalıdır, - Sütlü Çikolata - içerdiği kakao yağı en az 25 % olmalıdır, - Bitter Çikolata - içerdiği kakao yağı 40 % - 55 % olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri