Paslanmaz çelik tencereler de paslanmaya karşı dayanıklı oldukları ve ısıyı her yöne eşit dağıttıkları için en iyi pilav tenceresi olmaya adaydır ancak tıpkı teflon tencereler gibi bu tencereler de aşındırıcı temizlik malzemeleri ile temizlenmeye kalkılırsa pek sağlıklı olmayacaktır.
Pilavı mutlaka geniş bir tencerede yapın, yayvan olarak pişmeli. Üstüste bindikleri derin dar ve derin tencereler uygun değildir. Pilav en iyi bakır tencerede, o yoksa çelik tencerede olur. Yapışmaz tencereler pek tavsiye edilmez.
* Tencereniz bakır ise: Bakır tencerenin en büyük özelliği ocağın hararetini dağıtmasıdır. Pilav için en ideal tenceredir. Kalayı tam yapılmış olan bir bakır tencerede yemek pişirirken dikkat etmeniz gereken husus; asit içeren gıda maddelerinin bakır kaplarda uzun süre kalmaması.
Süzdüğünüz pirinçleri ve tuzu katarak tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. 10 dakika kadar pirinci kavurun. İçine suyu ya da et suyunu sıcak olarak ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak, 1-2 dakika orta ateşte sonra çok kısık ateşte pişirin.
çok doğru. pirinç mümkün olduğunca tencere tabanı ile temas etmeli. kapağı iyi oturan bir tava ya da yayvan bir tencere kullanabilirsiniz. derin tencere kullananlar su miktarını şaşırabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Son olarak inceleyeceğimiz pilav tenceresi, özelliklerine göre oldukça hesaplı. Ana malzeme olarak alüminyum kullanılan Taç Granit Basık Tencere, petek dokulu tabana sahip olduğu için daha lezzetli yemekler yapmanıza yardım eder.
Şişen pirinçlerimizi güzelce nişastası gidecek şekilde yıkayıp süzüyoruz. Döküm tavamızın altını açıp kısık ateşte iyice ısıtıp yağımızı ve şehriyemizi kavuruyoruz. Kavrulan sehriyelerin üzerine pirinç ve tuzu da ekleyip kavurduktan sonra üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su katıp fokurdamasını bekliyoruz.
çelik tencere, bakır tencere yahut teflon tencere fark etmeksizin pilav rahatlıkla yapılabilir. pirinci tanıyıp; kavurma yapılacaksa doğru ıslatıp ve ardından kavrulup çok rahat yapılabilir. salma yapılacaksa da uygun pirinç seçilerek dibi bir gram tutmadan yapılabilir.
Çelik tencereler, çok daha uzun yıllardır yapılabilen ürünler olmalarından dolayı, boyut ve kapak çeşitleri anlamında oldukça zengin alternatifler sunar. Granit tencereler ise daha belirli yemeklerin yapılması için uygun olduğundan, boyutları da buna göre belirlenir.
Döküm tencereler tüm pişirme yöntemleri için uygun olan tencere çeşitleridir. Ocakta ya da fırında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Isıyı eşit yayması ve uzun süre muhafaza etmesi, yüksek ısıya karşı ekstra dayanıklı olması özellikleriyle et yemekleri için lezzetli ve ideal bir kullanım sağlar.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Bulgur pilavı yaparken, tencere olarak döküm, teflon veya çelik tencereler tercih edin.
1 su bardağı pirinç, 3-4 kişi için yeterlidir.
Küçük parçalara ayırdığınız tereyağını pirincin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçlerinizin rengi transparanlaşmaya başlayınca üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ek kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda pilavınız hazır demektir.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.
Gerçek granit tencereler genellik gri ve kahverengi tonlarına sahip oluyor. Granit tencerelerin ana maddesi taş olduğu için diğer modellere göre biraz daha ağır oluyor. Satın almadan önce tencereyi elinize alıp ağırlığını tartmak, sağlıklı bir tercih yapmanızda yardımcı olacaktır.
Bakır tencereleri sadece sunum ve pişirmede kullanmalısınız. Saklama kabı olarak kullanmak veya içerisinde uzun bir süre yemek bekletmek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tür tencerelerde sahanda yumurta veya zeytinyağlı yiyecekler pişirilmelidir. Çelik tencerelerde her türlü yemeği pişirebilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur. Son adımda pilavınızı dinlenmeye bırakın.
Araştırma sonucuna göre pilavı tekrar ısıtmak sağlığı tehlikeye atıyor. Nedeni ise pilavı pişirme esnasında ''bacillus cereus'' mikrobu ölmemiş olabiliyor. Bazı besinlerde ve toprakta bulunan bu bakteri yiyecek kaynaklı hastalıklara ve gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri