100 gramında yaklaşık 5 mcg D vitamini içeren bitter çikolatalar, ılımlı olarak her gün tüketilebilir. İdeal D vitamini içeriği için en az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolataları tercih edin.
Bitter çikolata; magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum ve bazı B grubu vitaminleri ile E vitamini içerir.
Kalp Hastalıkları Riskini Düşürmeye Yardımcı Olur
Nitrik oksit, kan damarlarının genişlemesini, kan akışının hızlanmasını ve kan basıncının düşmesini sağlar. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.
Bitter çikolata
Yapılan araştırmalar, bitter çikolatada bulunan polifenollerin kan sulandırıcı etkisi olduğunu ve ayrıca güçlü bir kan sulandırıcı olan nitrik oksitin üretimini ve biyo yararlanımını artırma özelliği olduğunu gösteriyor.
Bitter çikolata (siyah çikolata, sade çikolata veya ekşi çikolata olarak da bilinir) bir çikolata türevidir. Daha yüksek oranda kakao katıları vardır. Kakao yağı ise sütlü çikolata ve beyaz çikolatadan daha azdır ve hiç şeker içermez. Fırın çikolata türü de vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Aynı şekilde sade tüketilen ya da az sütlü kahvelerin yanında da bitter çikolata tüketilebilmektedir. Haftada 3-4 kere en fazla bu şekilde tüketilmelidir, her gün tüketilmemesinde yarar vardır.
Bitter Çikolatanın Beyne Faydaları
Vücuda enerji veren ve kan akışını hızlandıran bitter çikolata, beyindeki kan akışının da hızlanmasına yardımcı olarak beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihnin dah açık kalmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığına engel olur. Tüm bunların yanında algıyı açar..
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir. Fakat bu durumda ne kadar miktar teobromin alındığı önemlidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Araştırmalara göre, çikolata flavonoidler (prosyanidin) denilen antioksidan maddeler içeriyor ve bunlar LDL kolesterol adını verdiğimiz kötü kolesterolün damar sertliği yapmasını önleyebiliyor. Bu nedenle uzmanlar çikolata yiyecekseniz kalp sağlığı açısından siyah (bitter) çikolatayı tercih etmenizi öneriyor.
Düzenli ve makul miktarlarda bitter çikolata tüketimi, kandaki trombosit reaktivitesini azaltarak kolesterolü düzenler ve vücuttaki iltihabın düşmesine yardımcı olur.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Tüketilmesi keyifli gibi görünse de geceyi kaliteli uyku ile geçirmenizi engelleyen besinlerden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur.
Bitter çikolata neden daha sağlıklı? Bitter çikolata, içerdiği yüksek kakao nedeniyle sütlü ve beyaz çikolatadan farklıdır. Kakao, vücut için faydalı olan flavonol ve mineraller (demir, magnezyum, çinko) içermektedir. Çikolatadaki kakao oranı arttıkça, yağ oranı yükselmekte ve şeker oranı düşmektedir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Çikolata Çeşitleri
- Beyaz Çikolata - içerdiği kakao yağı 20 % olmalıdır, - Sütlü Çikolata - içerdiği kakao yağı en az 25 % olmalıdır, - Bitter Çikolata - içerdiği kakao yağı 40 % - 55 % olmalıdır.
- Bunların dışında günlük tüketilecek 5-6 kuru meyve, 50 gram bitter çikolata ve bir porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler kansızlıktan korunmaya yardımcı olacaktır.
Bitter çikolata; hep en iyiyi isteyenlerin vazgeçilmezi. Bademli ve fındıklı sevenler; çabuk düşünen ve başkalarına yardım etmekten hoşlanan, diplomatik kişiliği olan, kültürlü ve bakımlı insanlar. Yumuşak karamela; genellikle ince düşünceli kişilerin. Sert karamela sert davranışlı ve katı kişiliklerin.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir!
Aşırıya kaçmadan tüketeceğiniz bitter çikolata, içeriğindeki yoğun kakaoda bulunan flavanoller ve antioksidan özellikteki bileşenlerin cilde etki etmesine imkan sağlar. Bitter çikolata yemek cildindeki kuruluğu azaltır, cildine ihtiyacı olan nemi sağlar ve cildinin ışıltılı görünmesine yardımcı olur.
Acı tüketmenin kalori yakmaya yardımcı olduğunu söyleyen doktorlar, acının her türlüsünün vücuda faydalı olduğunu ekledi. 7-Çikolata uyandırıyor: Siyah çikolatanın içinde bulunan 'teobromin' maddesi uyanmayı sağlıyor. Uzmanlar sabahları küçük parça siyah çikolata yemeyi tavsiye ediyor.
13.626 yetişkin ile yapılan kesitsel bir araştırma, bitter çikolata yedikten sonra insanların daha az depresif belirtiler yaşadığını buldu. Son 24 saat içinde bitter çikolata yiyenlerin depresyon yaşama olasılıklarının % 70 oranında daha az olduğunu görmüşler.
Aynı zamanda her besinde olduğu gibi bitter çikolata da tüketilince en fazla 2-3 parça tüketilmeli konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. - İçeriğinde işlenmiş yağ olduğundan aşırı tüketildiğinde karaciğerin yağlanmasına neden olur. Bu da ciltte akne ve sivilce oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri