Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir. Tür çeşitliliği, farklı türlerin çeşitliliği anlamına gelirken, genetik çeşitlilik de bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalarda bulunan genlerin çeşitliliğini ifade eder.
Biyolojik Çeşitlilik; Gen, Tür ve Ekosistem çeşitliliği olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
Biyoçeşitlilik; kara, deniz, diğer sucul ekosistemler ve parçası oldukları tüm diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır.
Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayıca zenginliğine biyoçeşitlilik denir. Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler.
Türkiye, bünyesindeki 167 familya, 1320 cinsi ve 9996 tür ile bitki türlerinin çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Kaynak: FAO,2019, Türkiye'nin Biyoçeşitliliği, Karagöz A. 2. Toplamlar, sütunların basit toplamı değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir.
Biyolojik Çeşitlilik, 1- Genetik Çeşitlilik, 2- Tür Çeşitliliği, 3- Ekosistem Çeşitlilik olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
/ Dünyada biyoçeşitliliğin en fazla olduğu yer tropikal yağmur ormanlarıdır. Yağmur ormanlarında yağışın fazla olması, orman altı bitkilerinin de fazla olmasına neden olmuştur.
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada veya belirli bir habitatta ekosistem (doğal sermaye), tür ve gen çeşitliliğine verilen addır. Biyoloijk çeşitlilik insanoğlunun ekonomik ve sosyal hayatının devamlılığı için gerekli olan hizmetleri sağlar.
Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca özünde var olan değeri nedeniyle değil aynı zamanda bize temiz hava, içilebilir su, kaliteli toprak ve mahsul tozlaşması sağladığı için çok önemlidir. İklim değişikliğiyle mücadelemize ve buna uyum sağlamamıza yardımcı olmakta ve doğal tehlikelerin etkisini azaltmayı sağlamaktadır.
Biyoçeşitliliği oluşturan en temel unsurlar genetik çeşitlilik, tür çeşitliliği ve ekosistem çeşitliliğinden oluşur. Genetik çeşitlilik, kalıtsal olarak gerçekleşen var oluşun biyokimyasal olarak özelliklerinin korunmasıdır.
Dünya Koruma Birliği (IUCN, 2013)'ne göre biyolojik çeşitliliği etkileyen faktörler habitat kaybı ve fragmantasyon(parçalanma), istilacı-yabancı türler, kirlilik, iklim değişikliği, aşırı kullanım, hızlı nüfus artışı olarak sıralanabilir [33]. olur.
Biyoçeşitliliğin Faydaları
Tozlayıcılar, besin kaynakları olan bitkilerin üremesi için gereklidir. Kısacası, biyoçeşitlilik temiz hava, tatlı su, iyi toprak kalitesi ve mahsullerin büyümesine olanak tanır. İklim değişikliğiyle mücadele etmeye ve uyum sağlamaya yardımcı olur ve doğal afetlerin etkisini azaltır.
Hayatın çeşitliliği olarak da bilinen biyoçeşitlilik terimi, sıklıkla biyosferdeki canlıların çeşitliliği anlamında kullanılmaktadır. Canlıların çeşitliğinden kasıt, çoğunlukla bireyler olarak canlılardır. Bunun yanında türlerin, ekosistemlerin ve kalıtsal özelliklerin çeşitliliğinden bahsetmek de mümkündür.
Biyolojik faktörler arasında genetik etkiler, beyin kimyası, hormon seviyeleri, beslenme ve cinsiyet gibi faktörler bulunur.
Biyoçeşitliliğin azalmasının sonuçları için ise besin zincirinin bozulması ve doğal dengenin bozulması ön plana çıkmıştır. Biyoçeşitliliğin azalmasını önleme yöntemleri ile ilgili olarak öğrenciler geri dönüşüm ve ağaçlandırmaların etkili olacağını düşünmüştür.
Canlıların yeryüzündeki dağılışını en fazla etkileyen faktör iklimdir. Sıcaklık ve yağış koşullarının yüksek ol- duğu Ekvator çevresinde biyoçeşitlilik fazladır. Sıcaklığın fazla ancak yağışın az olduğu karasal iklim ve çöl bölgelerinde ise canlı sayısı azdır.
Ülkemiz; coğrafi konumunun uygunluğu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerlerin önemli özellikler taşıması, kuş göç yollarının üzerinde bulunması ve buzul çağlarında birçok hayvana sığınak teşkil etmiş olması sebebiyle, fauna bakımından zengin bir çeşitlilik gösterir.
Büyük tehlike
Biyoçeşitlilik kaybı, mevcut insan faaliyetlerinin çoğundan önemli ölçüde etkilenir ; örneğin, arazi kullanımı değişikliği (örneğin, ormansızlaşma ve bu alanların tarım veya inşaat alanına dönüştürülmesi), doğal kaynakların sömürülmesi, artan su kullanımı veya sürekli artan su tüketimi seviyeleri.
Biyoçeşitlilik; deniz, kara, sucul ekosistemler ve parçası bulunan tüm yaşam ortamları dâhil her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasında farklılık olması şeklinde nitelendirilebilir.
Kısaca bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliğine biyolojik çeşitlilik denir.
Fiziki Etmenler
Bir bölgenin iklimi, yer şekilleri, toprak yapısı ve o bölgedeki deniz/kara dağılımı, biyoçeşitliliği etkileyen faktörlerdir.
Bitki gelişimini etkileyecek soğuk ve kurak dönem olmadığı için tür sayısı fazladır. Kara biyomlarında biyokütlesi ve bitki ve hayvan çeşidi sayısı bakımından en zengin biyomdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri