İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Lokal anestezi sonrası uyuşukluk 2-6 saat sürebilir. Uyuşukluk geçene kadar çocukların dudak ve yanaklarını ısırmamalarına dikkat ediniz. Bunun için gazlı bez ısırtılabilir. Uyuşukluk geçene kadar yemek yedirilmemelidir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Tedavisi: Eğer lokal anestezi enjeksiyonu sırasında veya hemen sonrasında şişlik meydana gelirse kanama bölgesine doğrudan doğruya parmak basısı uygulanmalıdır. Bu enjeksiyonlarda kan damarları cilt ile kemik arasında yer aldığından cilt üzerine bası uygulamak gerekir. En fazla 60 dk uygulanır.
1-2 gün sürebilir, genellikle geçicidir.
İlgili 34 soru bulundu
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Ayrıca periferik arter hastalığı olanlarda da bu ürün kullanılmamalıdır. Lokal anestetiğin yaratacağı enjeksiyon ağrısı, lidokain içine 1/10 oranında sodyum bikarbonat (ör: 0.1 ml sodyum bikarbonat ve 0.9 ml lidokain) eklenerek hafifletilebilir.
Yan etkiler: Lokal anestezikler genellikle iyi tolere edilir, ancak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler arasında ağızda his kaybı, uyuşukluk, şişlik, kaşıntı veya dudaklarda renk değişikliği gibi durumlar yer alabilir. Bu etkiler genellikle geçicidir ve birkaç saat içinde kendiliğinden düzelir.
Lokal anestezikler özellikle diş hekimleri tarafından çok sık tercih edilmekle birlikte birçok küçük cerrahi işlem sırasında da kullanılmaktadır. Lokal anesteziklere karşı yan etkiler nadir değildir ancak gerçek alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir. Hastanın bilinci açıktır fakat hasta opere edilen bölgede ağrı ya da acı hissetmez.
Tedavi tamamlandıktan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu da çok kısa sürede yok olacaktır.
Lokal anestezik toksisitesi; gerçek veya nispi yüksek doz uygulamasına bağlı olup, ilacın yüksek kan düzeyinin oluşturduğu semptomlar dizisidir.
Anesteziden tam derlenme süreci tamamlandıktan sonra hastalar yemek yiyebilirler. Derlenmenin tam olmadığı durumda hastaların yemek yemeye çalışması, boğulmaya ve akciğerlerine gıda kaçırmaya sebep olarak ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Çoğunlukla sınırlı bölgelerdeki küçük cerrahi operasyonlarda tercih edilen lokal anestezi, diş, göz, kulak, burun, boğaz gibi alanlara uygulanan müdahalelerde yaygın olarak kullanılır.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisi genellikle ağrı kesici etkisi yaklaşık 2 ila 4 saat sürer. Ancak bu süre, kullanılan anestezik maddenin türüne, dozuna, enjekte edilen bölgeye ve kişinin metabolizmasına bağlı olarak değişebilir.
Lokal anestezikler bir sinir çevresine veya spinal veya epidural anestezide olduğu gibi omurilik çevresine verilirler. Bu yöntemde de lokal anesteziklerin etkisi ile sinirsel iletim durdurulur. Hastanın bilinç düzeyi etkilenmeden sadece vücudun belli bir bölgesi uyuşturulur.
Kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olanlarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, bel bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmıyor. Çocuklarda da tercih edilmiyor. Hastanın istememesi halinde bölgesel anestezi uygulanmıyor.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Genel, bölgesel ya da lokal anestezi sonrası en sık karşılaşılan sorunlardan biri olan bulantı ve kusma, erken ameliyat sonrası dönemdeki bireyin konforunu olumsuz yönde etkileyen bir komplikasyondur.
Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır. Bölgesel Anestezi ise, hasta vücudunun sadece ameliyat edilecek kısmının uyuşturulmasıdır. Son olarak Sedasyon uyku hali olarak bilinir.
Yaraların daha zor iyileşmesi hastanede kalış süresinin de uzamasına neden oluyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında da sigara ve dumanına maruz kalmamak yarar gerekiyor.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Ancak son yıllarda yapılan birkaç çalışmada cerrahi girişim sonrası bağırsak hareketlerini hızlandırmak amacı ile kahve tüketiminin güvenli ve etkili bir yöntem olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri