B/L: Denizyolu taşımacılık ile yüklerini gönderen, getiren ve sevk edenlere sunulan deniz taşımasını kanıtlayan resmi nitelikte sayılan kıymetli evraktır. Uluslararası geçerlidir. Genelde ihracatçı, ithalatçı nakliyeciler ve banka gibi resmi, resmi olmayan kuruluşlarca talep edilebilir.
Liner Bill Of Lading: Bu konşimento çeşidid tarifeli deniz seferi yapan gemilerle yapılan taşımacılıkta kullanılır. Trough Bill Of Lading: Bu konşimento kombine taşımacılık denen bir taşımacılık çeşidinde kullanılır.
4) Through Bill of Lading
İki liman arasındaki denizden taşımanın uzantısında kara yolu ile taşıma da varsa (önce karayolu sonra denizyolu) ve tanzim edilen konşimento malın bu tür aktarmalı taşımasını kapsıyorsa buna Through Bill of Lading (tek konşimento) denir.
Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir. Malların mülkiyetini temsil etmediği için ciro edilemez. Üç orijinal nüsha olarak düzenlenir.
Malı taşıyan firma tarafından düzenlenen tek taraflı yük taşıma ve teslim borcu senedi olan bill of lading, navlun sözleşmesinin varlığının da belirtisidir. Bill of lading yüklenen mal ile ilgili olarak, lojistik firmasının taşımacılığını da güven altına alır.
İlgili 44 soru bulundu
BL: Kredisiz olarak alınan dersten başarılı. BZ: Kredisiz olarak alınan dersten başarısız. T: Öğrencilerin kayıtlı bulundukları bir dersten çekildiklerini gösteren işarettir.
B/L: Denizyolu taşımacılık ile yüklerini gönderen, getiren ve sevk edenlere sunulan deniz taşımasını kanıtlayan resmi nitelikte sayılan kıymetli evraktır. Uluslararası geçerlidir. Genelde ihracatçı, ithalatçı nakliyeciler ve banka gibi resmi, resmi olmayan kuruluşlarca talep edilebilir.
Taşınacak mallar taşıyıcıya teslim edildiğinde yükleme konşimentosu düzenlenir. Yükleme daha sonra gerçekleşecekse, yükleme işlemi çok uzun sürecekse yükleme konşimentosundan önce tesellüm konşimentosu düzenleniyor.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Konşimentonun üzerinde esas olarak taşınmak üzere taşıyıcıya teslim edilen bir malın gemiye yüklendiği bilgisi, alıcının isim ve adres bilgileri ve taşımaya konu olan mala ait diğer bilgiler yer alır. Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Through Bill of Lading; aktarmalı yapılan taşımalarda oluşturulması gereken konşimento belgesidir. Taşımanın önce karadan gerçekleştirilmesi ve bunun ardından gemiye yüklenmesi söz konusu ise Through konşimento belgesi düzenlenmektedir.
Bl, bölük anlamına geliyor. TK NE DEMEK? TK, takım anlamına geliyor.
Tarifeli seferlerde kullanılan konşimento çeşitleri
Düzenli Hat Konşimentosu (Liner Bill of Lading): Tarifeli sefer yapan gemilerle yapılan mal taşımaları için düzenlenir.
Ana Konşimento (Master Airway Bill – MAWB): Havayolu taşımalarında gerçek göndericiden gerçek alıcıya yapılan gönderiler.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino gelmesi için konşimento belgesinin alınması gerekir. Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Ticaret hayatında yaygın olarak kullanıldığı şekliyle “Konşimento” ve aslında doğru olan şekliyle “Konişmento” bazen bizleri üzecek bir şekilde, “Kıymetli Evrak” olduğunu hatırlatmaktadır. Taşımacı tarafından düzenlenen ve taşınan mal üzerinde kimin hak sahibi olduğunu belirten bir belgedir.
Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir. Bu taşıma belgesi üç tanesi orijinal olmak üzere on iki nüsha halinde düzenlenir.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Konşimento, bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen ve taşınan malların türünü, miktarını ve varış yerini detaylandıran yasal bir taşıma belgesidir.
Ciro, tam veya beyaz ciro şeklinde konşimentonun arka yüzüne yapılır. Tam ciro konşimentonun kime devredildiğini belirtmek suretiyle yapılır. Emre yazılı konşimentolarda, hamilin malları devralmak üzere orijinal nüshalardan birini taşıyıcıya ibraz etmesi malları taşıyıcıdan devralması için yeterlidir.
Orjinal konşimento gerekmeden dijital ortam ile ürünlerin alıcı tarafından teyitsiz şekilde çekilmesine yarayan sistemin adına telex release denir. Konşimento denizyolu taşımacılığında en önemli evraklar arasındadır.
Orijinal konişmento bir yükleme konişmentosudur. Eşyanın gemiye yüklenmesini müteakip taşıyıcı veya acentesi tarafından düzenlenen ve eşyanın gemiye yüklendiği kaydını taşıyan taşıma belgesine denir.Bu nedenle “teslim alma belgesi” de denebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri