Manyetik alan ve böylece bobin kesit alanının içinden geçen
Herhangi bir hareketli elektrik yükünün çevresindeki uzay bölgesi, elektrik alana olarak bir de manyetik alanı içerir. bir manyetik alan vardır. , parçacığın v sürati ve q yükü ile orantılıdır. manyetik kuvvetinin büyüklüğü ve yönü, parçacığın hızına ve B manyetik alanının büyüklüğü ve yönüne bağlıdır.
İşte en temel seviyede manyetik alan kaynağı bu kararlı akımdır. Bu kararlı akımın oluşturduğu manyetik alanın büyüklüğü, akım şiddetinin büyüklüğüne, içinde manyetik alan oluşan uzayın boş uzay olup olmamasına ve manyetik alanın hesaplanacağı noktanın bu akıma uzaklığına bağlı olarak değişir.
Bobine alternatif elektrik akımı uygulandığında bobinin etrafında bir manyetik alan meydana gelir. Aynı şekilde bobinin çevresinde bir mıknatıs ileri geri hareket ettirildiğinde bobinde elektrik akımı meydana gelir. Bunun sebebi mıknatıstaki manyetik alanın bobin telindeki elektronları açığa çıkarmasıdır (Şekil-1).
İçinden akım(I) geçen bir bobin etrafında meydan gelen manyetik alan (B, weber/m2), Şekil 1'de görüldüğü gibi sağ el kuralı ile bulunabilir. Bu kurala göre akım yönü sağ elin başparmağı seçilirse, sağ elin kıvrılmış dört parmağı ise meydana gelen manyetik alanın yönünü gösterir.
İlgili 36 soru bulundu
Manyetik alanın büyüklüğü, kaynaktan uzaklığın karesiyle ters orantılı değişir.
Manyetik alan çizgilerinin N kutbundan S kutbuna doğru olduğu kabul edilir. Bir pusulayı manyetik alanın içine koyarsak pusula manyetik alan yönünde uzanır.
Bobindeki sarım sayısı artırılırsa bobin uçlarındaki gerilim artar. Bobinin uçları arasında endüklenen gerilim manyetik alanın değişim hızı ve sarım sayısının çarpımı ile doğru orantılıdır.
F harfi formülde mıknatısın kutbuna ifade eden kuvvet demektir. M harfi ise mıknatısın kutup şiddeti olmaktadır. Bu durumda manyetik alan formülü şu şekildedir; H= F/M olarak ifade edilir.
Yüklerin hareketinden kaynaklanan akımlar manyetik alanın kaynağıdır. Yükler iletken bir telde hareket ettiklerinde bir I akımı oluştururlar. Bu akımdan dolayı herhangi bir P noktasındaki manyetik alan, tel çok küçük parçalara bölünerek bulunabilir.
Manyetik alanlar yük hareket halindeyken ortaya çıkar. Daha çok yük daha çok hareket ettirilirse, manyetik alanın büyüklüğü artar.
Manyetik alan tarafından ihmal edilecek ölçüde etkilenen maddeler ise manyetik olmayan maddeler olarak bilinir. Bunlar bakır, alüminyum, gazlar ve plastiktir. Ayrıca, saf oksijen sıvı hale kadar soğutulduğunda manyetik özellikler gösterir.
İletken telin oluşturduğu manyetik alanın şiddeti, tel ile pusula arasındaki ortamın cinsine bağlı olarak değişir.
Burda elektrik alan durgun yuke uygulanan hareketten bagimsiz kuvveti bulmamiza yararken, manyetik alan ise hizin ve yonun etkisini gosterir. Elektrik alan ve manyetik alanlar Maxwell Denklemleri ile tasvir edilirler, elektrikteki Newton yasalarina karsilik gelir diyebiliriz.
Hat yüksekliği elektrik alanı ve manyetik alanı azaltan en etkili yöntemlerden biridir. Hat yüksekliği arttıkça hat geometrisine bağlı m katsayısına bağlı olarak elektrik alan ve manyetik alan azalır. İletken kesitinin büyütülmesi ve iletken demet sayısının arttırılması oluşan elektrik alanı azaltır.
Bir elektrik yükü hareket halindeyken bir manyetik alan üretilir. Bir atomun çekirdeğinin dönmesi ve yörüngesi, bir telden akan elektrik akımı gibi manyetik bir alan üretir. Dönme ve yörüngenin yönü, manyetik alanın yönünü belirler. Bu alanın gücüne manyetik moment denir.
Manyetik akı birimi weber 'dir. (Wb) Bu durumda manyetik akı yoğunluğu ise weber/ metre2 dir. (Wb/m2) Ancak uluslararası SI birimlerde tesla birimi de kullanılır. (T). Buna göre 1 T = 1 Wb/m2. (Bu birimlerden weber birimi Wilhelm Weber isminden, tesla birimi ise Nicola Tesla isminden gelir.)
H= F/M Manyetik alan formülü ifade eder. Manyetik alan şiddeti H harfi ile ifade edilir. F harfi ise mıknatısın kutbuna etki eden kuvveti, M ise mıknatısın kutup şiddetidir.
K ifadesi ise manyetik alan sabitini ifade etmektedir. Mıknatısların kutup büyüklükleri birbirinden farklı bile olsa, birbirine uygulayacakları kuvvetlerin büyüklükleri eşit olduğundan dolayı manyetik alan sabiti bulunmaktadır. Manyetik alan sabiti bu kuvvete etki ettiğinden dolayı formülde yer verilmiştir.
Bobindeki sarım sayısı artırılırsa bobin uçlarındaki gerilim artar.
Bobin gerilimi, devrenin toplam gerilimine, bobin akımı da devrenin akımına eşittir. Ancak bobin gerilimi ve akımı arasında faz farkı vardır. Bobin akımı bobin geriliminden 90 ( /2) geridedir. Saf endüktif devrede ani güç ani akım ve ani gerilim değerlerinin çarpımıyla ( p = v.i ) bulunur.
Bobinler elektrik, elektronikte “L” ile gösterilir ve “Henri” olarak birimlenir. Henri “H” harfi ile gösterilir. Henri, bir saniyede bir amperlik akım değişmesi ile uçlarında bir volt endüklenen bobin değeridir. Bobin değerine endüktans denir.
Aslında yerkürenin manyetik alanı o kadar değişken ki, dünyanın oluşumundan bu yana kuzey ve güney kutupları birçok defa yer değiştirdi.
Manyetik kuvvetin yönü ve büyüklüğünü bulun. cevap: I akımı taşıyan bir iletken tel düşünelim, bu tel, sayfa içine doğru düzgün B manyetik alanına yerleştirilsin. Bir (q) yüklü parçacık üzerine etkiyen (FB) manyetik kuvvet FB = q v x B formulü ile ifade edilir.
Sağ el kuralı, 3 boyutlu vektörleri anlamak için matematik ve fizik bilimlerinde kullanılan ortak bir yöntemdir. 19. yüzyılın sonlarında İngiliz fizikçi John Ambrose Fleming tarafından elektromanyetizma etkileşimlerinde kullanılmak için ortaya atılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri