Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
Böbrek hastalıklarında tanı koymak için fiziki muayene yanında, kan testleri, idrar testleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bu bölümde kan tetkiklerinden olan serum üre, kreatinin ve glomerüler filtrasyon hızını gösteren GFH düzeylerinden bahsedilecektir.
Kan testleri: Tam kan sayımı kronik böbrek yetmezliğinin teşhisinde önemli ipuçları verebilir. Kandaki kreatinin ve üre oranı kronik böbrek yetmezliğinin varlığı hakkında doktora fikir verebilir. Bununla birlikte nefroloji doktoru daha detaylı kan testleri de isteyebilir.
Kreatinin karaciğerde üretilir, kaslarda bulunur ve vücutta enerji oluşumu süreci sırasında oluşur. Aslında kreatinin, kandaki normal kas fonksiyonunun yan ürünü olan kimyasal atık bir üründür. Bu atık kasların normal olarak aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır. Kreatinin böbreklerden süzülerek idrar yoluyla atılır.
İlgili 34 soru bulundu
Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Kronik böbrek yetmezliği ve şiddetli proteinüri varlığında kreatininin tübüler sekresyonunun oranı artar ve ilerlemiş kronik böbrek yetmezliğinde kreatinin klirensi/gerçek GFD oranı 2-2.5'a yükselir; kreatinin klirensi glomerüler filtrasyon değerini daha az yansıtır hale gelir.
İdrar tahliliyle de idrarda kan, protein varlığı araştırılır. Böbrekteki hasarın görülebilmesi için BT, ultrason gibi yöntemlerden faydalanılır. Böbrek iltihabı tanısını kesinleştirmek için böbrekten biyopsi alınabilir. Alınan parçanın incelenmesi sonucu nefrit tanısı konulabilir.
Böbrek fonksiyon testleri böbreğin çalışması hakkında bilgi vermektedir. Bu nedenle böbreklerin iyi çalışmadığından şüphe duyulduğunda doktorlar kreatinin testi isteyebilir. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda aşağıda belirtilen şikayetler olabilir: Halsizlik,dikkat ve konsantrasyon kaybı,uykusuzluk,iştahsızlık.
Rutin testlerdir. Kolesterol, SGOT, karaciğer, SGPT, LDH, kan şekeri ve hormon tahlilleri bu testlerdendir. Seroloji Tahlilleri: HIV, Hepatit C ve Hepatit B gibi virüs kaynaklı hastalıkların saptanmasında kullanılmaktadır.
Tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), böbreklerin ne kadar kan filtrelediğini ölçerek böbrek hastalıklarının kontrolünü sağlar. eGFR testi ile böbrek fonksiyon düzeyi ölçülür, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığı kontrol edilir ve fonksiyonel bir bozukluk varsa böbrek hastalığının evresini belirlenir.
Yetişkinler için serum kreatinin normal değeri, erkeklerde 0.50 mg/dL ile 1.40 mg/dL iken, kadınlarda 0.50 mg/dL ile 1.30 mg/dL'dir. Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Böbrek Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir? Doktor böbrek enfeksiyonlarını antibiyotiklerle tedavi eder. En az 14 gün boyunca antibiyotik alınması gerekecektir. Kişi çok hastaysa veya antibiyotiklerle iyileşmiyorsa, hastanede tedavi görmesi veya daha uzun süre antibiyotik kullanması gerekebilir.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Daha önce olmayan ancak ani bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı, Nedeni olmayan uyuşukluk, yorgunluk ve bitkinlik hali, Geçmeyen veya sık sık oluşan mide bulantısı, Göğüste hissedilen baskı ya da ağrı
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Kişinin kas kütlesi arttıkça kanda bulunan kreatin seviyesi artabilir. Bu nedenle erkeklerin kadınlara göre serum kreatinin düzeyi genelde daha yüksektir. Kanda bulunan kreatinin böbrekler tarafından süzülerek vücuttan dışarı atılır. Bu sayede serum kreatinin seviyeleri sağlıklı referans aralıklarında kalır.
Yüksek kreatinin seviyeleri böbreklerin düzgün çalışmadığına işaret eder ve kronik böbrek hastalığı (CKD) veya akut böbrek hasarı gibi problemlere yol açabilir. Kas bozulması: Kreatinin kas dokusunda enerji üretimi için kullanılan kreatin maddesinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri