Şeyhülislamları bazen doğrudan doğruya padişahlar atamış olsalar bile, bu durum istisnâîdir ve asıl olarak Şeyhülislamları atama yetkisi Sadrazamların elinde bulunmuştur.
İran'da ise şeyhülislâmlık Osmanlılar'a benzer şekilde resmî bir mahiyet kazanmış, Safevîler döneminde dinî mahkemenin reisine bu unvan verilmiş ve sadrüssudûr tarafından tayin yapılan bir makam olmuştur. Şeyhülislâmlığın dinî bir müessese haline gelişi Osmanlılar devrinde gerçekleşmiştir.
131 şeyhülislamın yalnızca 9'u Türk asıllı değildir. (Arap, Bosnalı Gürcü, Çerkes, Arnavut'tur.) Şeyhülislamlar içinde müstesna bilginler, yazarlar, şairler, hattatlar, bestekârlar ve hukukçular vardı.
Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir. Ancak Şeyhülislam'ın yargılama yetkisi yoktu.
Şeyhülislamlar, Osmanlı devlet teş- kilatı içerisinde İslam dini ve İslam hukukunu yorumlama konusundaki nihai başvuru mercileridir. Bu otoritelerini fetvalar yoluyla kullanmaktadırlar. Şeyhülislamlar fetva vermek yoluyla bir şeyi hukuka aykırı ya da hukuka uygun ilan edebilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Şeyhülislam kavramı, Osmanlı Devletindeki kurumlaşma sürecinden önceki devirlerde, Müslüman toplumlarda bir "şeref unvanı” olarak kullanılmıştır. Bu dönemlerde "İslâm" kelimesinin başına "Burhânü'l- İslâm", "Huccetü'l-İslâm", "Nizâmü'l-İslâm", "Fahrü'l-İslâm" vb. sıfatlar getirilerek çeşitli unvanlar oluşturulmuştur.
Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hüküadârın iazâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir.
Şeyhülislam yanında diğer müderrislerin de “fetva” vermek yetkisi vardı. Şeyhülislamın ayrıca, bütün ilmiye mensupları arasındaki dini ve ilmi tartış- maları çözme ve fetva konusundaki içtihat farklılıklarını gidermek gibi görevleri de bulunuyordu(Yakut, 2005: 24-25).
Osmanlı imparatorluğu şer'i hukuka göre yönetilmiştir. Pek çok kaynakta örf'i hukuk sistemine göre yönetildiği yazılsa da bu kısmen doğru kısmen hatalıdır.
Osmanlı Devletinde, şeyhülislam, padişah ve vezirden sonraki en yüksek yetkilidir. Toplumu ilgilendiren konularda fetva vermek, din adamlarını eğitmek ve tekkelerin müfredatını denetlemek şeyhülislamın görevleri arasında yer alır.
Osmanlıda İlk Şeyhülislam Molla Fenari.
Şeyhülislâmlık kurumunun ne zaman ortaya çıktığına ve ilk şeyhülislâmın kim olduğuna dair farklı görüşler bulunsa da genellikle Molla Fenârî'nin (ö. 1431), 1425'te Bursa müftülüğüne tayin edilmesi müftülük ve şeyhülislâmlığın başlangıcı kabul edilmiştir.
Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.
Murad'ın öfkesi o kadar büyüktü ki sürgünle yetinmedi ve Şeyhülislam Ahîzâde Hüseyin Efendi'yi yarı yolda geri çevirterek bir kumsalda boğdurtarak öldürttü. Cesedi bulunmaması için bir kumsala gömüldü.
Âlî Mustafa Efendi ve Peçuylu İbrâhim'in İmâd'ı İmâdiye ile karıştırarak Ebüssuûd Efendi'yi Kürt asıllı göstermeleri de yanlıştır. Zira Ebüssuûd Efendi'nin ailesinin şimdi Irak topraklarında kalmış bulunan İmâdiyeli değil İskilip'e bağlı İmâdlı olduğu, çağdaşı bazı kaynaklar da dahil olmak üzere (mesela bk.
Reîsü'l-küttâb (Osmanlıca: رئيس الكتاب) Osmanlı Devletinde Hariciye Nazırlığı'nın (Dışişleri Bakanlığı) kurulmasından önceki dönemde dışişlerinden sorumlu devlet görevlisiydi.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder.
Şeyhülislâmlık makamı Zenbilli Ali Cemâlî Efendi'den (908-932/1503- 1526) itibaren önem kazanmaya başlamış ve ondan sonra gelen İbn Kemal (932-940/1526-1533), Sadullah Sadi (940-944/1533-1538) ve Ebussuud Efendi (952-982, 1545-1574) dönemlerinde de bu süreç artan bir ivmeyle devam etmiştir[39].
Osmanlı geleneğinde ilmiye sınıfında en ağır ceza sürgün iken IV. Murad'ın ilk defa bu kuralı çiğneyerek önce bir kadıyı, sonra da bir şeyhülislâmı idam ettirmesi çeşitli huzursuzluklara sebep oldu.
Şeyhülislam: "ilmiye sınıfının başında bulunan şahsın üm·anıdır" 1 . IY.(Xl.) biridir2. İşleri Başkanlığının yerine getirdiği görevleri deruhte eden kurumdur.
Osmanlılarda tuğrayı Nişancı veya Tevkiî denilen ve ilk devirlerde Divânı Hümâyun Dairesinin şefi olan Tuğraî çekerdi.
Nişancı Osmanlı Devlerinde Divan-ı Hümayunun önemli vazifelerinden birini yerine getiren görevlidir. Ferman berat mensur name mektup ahidname hüküm gibi devletin resmi evraklarının baş tarafına padişahın imzası demek olan nişanı konulmaktaydı. Bu görevi Osmanlı Devletinde nişancı denilirdi.
Fakat imparatorluğun dış ilişkilerin gelişmesiyle birlikte 17. yüzyılda Nişancı'nın vazifelerini üstlenir şekilde Reis-ül Küttab makamı oluşturuldu. 1836 yılında, Umur-ı Hâriciye Nezareti olmuştur. Bu makam günümüzdeki Dışişleri Bakanı'na denk düşen görevleri yürütmekteydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri