Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Böbrek taşı belirtileri başında şiddetli bir ağrı gelmektedir. Ağrı sırtta, böbrek bölgesinde, alt karın bölgesinde, kaburgaların altında ve kasıklarda meydana gelebilmektedir. Sık idrar hissi ve idrar yaparken ağrı yaşanabilmektedir. Ağrı yoğunluğu değişebilen ve dalgalar halinde hissedilebilmektedir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
İlgili 32 soru bulundu
Bol su içmek, taşların hareketini kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Sıcak kompresler veya sıcak banyo, kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilir. Doktor tavsiyesi ile ağrı kesici ilaçlar veya anti-inflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz, ancak dozajı ve kullanım süresini doktorunuza danışmadan değiştirmemelisiniz.
Böbrek taşlarının en önemli belirtisi bel ağrısı, yan ağrısı veya böğür ağrısıdır. Ağrının dışında görülen bu belirtilerle böbrek taşı olduğu anlaşılır; İdrarda yanma.
Böbrek havuzu ya da üreter kanalı içerisinde taşın ufak hareketler yapması kanamaya yol açar ve idrarda kan görülür. Böbrek taşındaki ağrı ateş ya da idrar yaparken yanma gibi temel belirtiler gösterir. Bu belirtiler bazı zamanlarda beraber görülür. Ani ve şiddetli ağrılar, mide ve bağırsak kaslarında spazma yol açar.
Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir. Küçük taşlar idrar yolundan geçebiliyor ancak daha büyük olanlar için ameliyat olunması gerekebiliyor.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Böbrek Taşı Düşürme Teknikleri
Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir. Bunun yanı sıra aktif bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak, böbrek taşı düşürme sürecini destekler.
Yapılan testlerden ilki idrar tahlilidir. Taş hastalarının idrarlarında kan hücreleri, kristaller ve enfeksiyon varsa bakteriler görülür. Kan tahlili olarak böbrek fonksiyon testleri (kreatinin, üre, BUN) öncelikle yapılmalıdır. Enfeksiyon şüphesi varsa tam kan sayımı ve enfeksiyon belirteçleri yapılmalıdır.
Böbrek taşı, böbreğinizin etrafında hareket edene veya idrar borunuza girene kadar (böbrek ve mesaneyi bağlayan tüpe kadar) semptomlara neden olmayabilir. Bu noktada, aşağıdaki belirtileri ve semptomları yaşayabilirsiniz: Kaburgaların altında, yan ve arkada şiddetli ağrı
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Bazı durumlarda, kum, kişiyi çokça rahatsız etmeden idrar ile dışarı atılabilir. Öyle ki, hafif vakalarda, hareket etmeyen kütlelerin varlığı dahi hissedilmeyebilir. Buna karşın, sorun ciddi boyutlarda ise özellikle kasıklarda, belin yan / arka tarafında ve sırtta ciddi ağrı görülür.
Kum veya taş dökme sırtta ya da yanlarda ağrı, idrarda kan ve ağrı ile birlikte mide bulantısı-kusma ile belirti verebiliyor. Çoğu böbrek taşı nohut büyüklüğünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
Prof. Dr. Sinan Zeren, “Yarım santimetreye kadar olan taşları hastaların kendi başlarına bol su içerek, hareket ederek, ip atlayarak, koşarak düşürmeleri mümkün.
Şiddetli ağrı atakları genellikle 20 – 60 dakika arasında sürebilir. Böbrek ağrısı, taşın bulunduğu vücut tarafında olur. Ağrının yeri taşın yerine ve hareketine göre değişebilir. Böbrekte veya üst üreterdeki taş, kaburga ile kalça arasında yan (böğür) ağrısına sebebiyet verir.
Kum dökmeye sıcak iyi gelir mi diye düşünenler, doktor tedavisine ek olarak vücudunu sıcak tutmalıdır. Vücut ısısı korundukça ağrının şiddeti de azalmaktadır. Ağrı kesici ve antispazmodik ilaçlar verilen hastaların kumu kendiliğinden birkaç gün içinde düşer. Çok büyük boyuttaki kumlar için endoskopik ameliyat önerilir.
Ultrason ise hiç zararlı radyasyon içermeyen bir yöntemdir ve kimyasal içeriğinden bağımsız olarak hemen tüm böbrek taşları görülebilir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri