Kızılcık böbrekler için iyi bir besindir çünkü idrar yolu enfeksiyonlarını önler, idrarı daha asidik hale getirir ve bakterileri mesaneden uzak tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olurlar.
Yüksek oranda potasyum içeren meyveler muz, avokado, kayısı, kivi ve portakaldır.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Küçük böbrek rahatsızlıkları için önerilen limon suyu, asiditesi sayesinde böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Özellikle böbrek taşlarında etkilidir. Böbreklerin toksinleri atmasına yardımcı olan en iyi gıdalardan biri olan maydanoz, böbrek taşlarını ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
İlgili 26 soru bulundu
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
Çok fazla tuz yerseniz, böbrekleriniz vücudunuzdaki fazla sodyumu atmak için daha çok çalışmak zorunda kalır, bu nedenle yüksek tansiyona neden olabilecek suyu bünyenizde tutmaya başlayabilirler. Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için, fazla tuz yerine yiyeceklerinize baharatlar ve otlar ekleyebilirsiniz.
Böbreğin en büyük 3 düşmanı nedir? Böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyen durumların başında reçetesiz yani doktor tavsiyesi olmadan ve sık sık kullanılan ağrı kesiciler, sigara tüketimi ve fazla kilo sayılabilir.
Sigara böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli bir risk faktörü. Bunun nedeni ise sigaranın böbrek yetmezliğine kadar götürebilecek olan ağır toksinler içermesi. Bilimsel çalışmalara göre; sigara alışkanlığı böbrek hasarını ve kronik böbrek hastalığının seyrini en az yüzde 30 gibi yüksek bir oranda hızlandırıyor.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor.
Vitamin D:D
Bu nedenle böbrek hastalarında D vitamini kullanmak gerekebilir. Kalsiyum ve fosforun emiliminde ve kemik oluşumunda görev alır.
Uzmanlar böbrek sağlığı için yoğurt, kabak çekirdeği, elma ve pirinç gibi besinler önerdi.
* Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin. * Et ve tavuk suyu tabletlerinden uzak durun. * Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatları tüketmeyin.
Çay tüketimi böbrek rahatsızlıklarının ana sebeplerinden biridir. Kafeinin oluşturduğu uyarım kişiye zarar verir. Çayın içerisinde bulunan oksalat böbrek taşına neden olur. Fazla çay tüketimi sık idrara çıkmayı gerektirir.
Vücuttaki şişkinliği gidererek, dokularda ödem oluşmasını önler. İdrar söktürücü etkisi ile ödem atmaya yardımcı olduğu için zayıflamaya katlı sağlar. Felç ve inme riskini azaltır aynı zamanda da böbrek taşına iyi gelir. Böbrek sağlığını korur.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
Çok uzun süre oturmak böbrek hastalıklarının gelişimi ile bağlantılıdır. Hareketsiz bir yaşam tarzı böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli fiziksel aktivite, tansiyon seviyelerini füzenler ve böbrek sağlığı için iyi olan daha iyi metabolizma ile bağlantılıdır.
İsrailli ve Amerikalı bilim insanları yaptıkları araştırmalarda insan böbrek dokusunun bilinenin aksine kendini yenileyebilen bir hücre yapısına sahip olduğunu ispat ettiler. Araştırmaya göre sağlıklı böbrekler devamlı yeni hücreler üreterek devamlı olarak kendini yeniliyor.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
Önce iyi geldiği iddia edilenleri yazalım. Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu… Bu örnekleri arttırmak mümkün.
Diyette tuz ve sodyum alımı kısıtlanmalıdır. Tuz kısıtlı miktarda kullanmak için zeytin, tuzlu peynir, tuzlu bisküvi, cips, kraker, hazır çorbalar, bulyon tabletlerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca tuzlu gıdalar, susuzluk hissini de artırdığı için fazla su tüketimine de neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri