Başta kalbi koruduğu bilinen çinekop ayrıca sperm sayısını da artırıyor. Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Kalp ve damar hastalıkları riskini minimuma indirgeyen çinekop ayrıca kalp ritmini düzenler ve kalp krizine karşı vücudu korur. İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların kemik ve diş sağlığı üzerinde etkin bir rol oynar.
Çinekopun besin değeri nedir? inekopun 100 gramında ortalama 144 kalori, 32 gram protein, 1.6 gram yağ bulunur. Bu haliyle diyet sofralarının vazgeçilmez besinlerindendir.
Çinekop balığı oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Bu ballığı ızgara şeklinde pişirebileceğiniz gibi, fırında ya da mangalda pişirebilirsiniz. Pulsuz bir balık olduğundan, ayıklanması sonderece kolaydır. Lüferin küçüğü olduğundan, aynı lüfer lezzetini alabilirsiniz.
Çinekop balığı, omega 3 yağ asitleri ve proteince zengindir. A, B, K vitaminleri içerir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, kanser, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
İlgili 42 soru bulundu
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Başta kalbi koruduğu bilinen çinekop ayrıca sperm sayısını da artırıyor. Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Eti serttir. Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır.
En üstüne limon dilimlerini ekleyerek önce pişirme kağıdını sonrada folyoyu kapatarak kenarlarını kıvırarak birleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Balığın büyüklüğüne göre pişirme süresi değişse de çinekop çabuk pişen bir balık. Yaklaşık 25-30 dakika da hazır olacaktır.
Birden fazla araştırma, balık içeren diyetlerle daha kolay kilo verildiğini göstermektedir. Bu durum, hem morina/kod balığı gibi yağsız balık hem de somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir” diye konuştu.
YEMLİ ÇİNAKOP AVI
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Çinekop Balığı Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 96 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Çinekop Balığı 144 kalori bulunmaktadır.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Çinekop. Yani lüferin yavrusu. Öyle küçüğü falan değil gerçekten henüz olgunlaşmamış yavru balıklar. Lüfer, dünyada lezzeti ile ün yapmış 28 cm'den itibaren yumurtlayabilen bir balık.
Çinekop, sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar.
Bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları kırmızıdan çok kahverengi olmuştur. Bayat balığa bastırıldığında parmak izi kalır ve yumuşamıştır. Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açılır.
Balıklar tava olarak pişirildiğinde genellikle biraz ağır bir tadı bünyesinde taşımaktadır. Ancak çinekop tava diğerlerinin haricinde oldukça lezzetli bir yapıya sahip olduğu için çokça tercih edilmektedir. Ayrıca güzel ve yumuşak bir et olduğundan dolayı çinekop tava en kolay pişen balıklar arasında da yer almaktadır.
Tuzlu su balıkları: Somon, ton balığı, uskumru, hamsi, lüfer, çinekop, sardalye, istavrit gibi balıklar tuzlu sularda yaşar.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır. Değerleri de bir noktaya kadar büyüdükçe artar.
Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar. Üreme işlemini ise Marmara Denizi'nde yapar. Eylül ayının sonunda Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan çıkmaya başlar. Temmuz ve Ağustos aylarında çok lezzetlidir.
Tavada Çinekop Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Temizlenip ,yıkanmış balıkları tuzlayıp mısır ununa bulayın. Kızdırdığınız yağda her iki tarafını kızartın.
Lüfer balığı, sağlık açısından pek çok yararı olmasıyla tanınmaktadır. B12 yönünden zengin olan lüfer balığı özellikle B12 vitamini eksik olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Diğer yandan lüfer balığı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri