Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Çoğumuzun evinde mutlaka baklagiller vardır. Pirinç, bulgur, fasülye, mercimek gibi bu gıdalar zamanla böceklenme göstermektedir.
Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir. Unun böceklenmemesi için, muhafaza edeceğiniz ortamın güneş görmeyen, serin ve kuru bir ortam olmasına özen göstermelisiniz. Unu sakladığınız kabın kapağını uzun süre açık tutmayın. Unu kullanıp, işiniz bittiğinde hemen kapağını sıkıca kapatın.
Cam Kavanozlara Tuz Ekleyin
Bu nedenle, bulgur ve pirinç gibi çeşitli bakliyatların bulunduğu cam kavanozlara veya saklama kaplarına biraz tuz ekleyebilirsiniz. Örneğin, yaklaşık 1 kg bakliyat içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenme, küf oluşumu ve böceklenme gibi ihtimalleri azaltabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Plastik kaplarda veya poşetlerde saklamanızı asla önermeyiz. Bu saklama koşulları sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Kiler raflarını okaliptüs yağı veya beyaz sirke ile silin. Çünkü böcekler, bu kokuları sevmez. Kileri beyaz sirke ile sildikten sonra, okaliptüs yağını suyla seyreltin ve raflara püskürtün. Yiyeceklerinizi hava almayan kaplara koyun.
Küflenme gibi durumların ortaya çıkması küçük böceklerin ortaya çıkması konusunda en etkin sebepler arasındadır. Küflenme özellikle bit gibi küçük böceklerin oluşumunu tetiklemektedir. Aynı zaman da rutubetli olan ortamlarda da en sık rastlanan durumlardan biri nokta kadar küçük olan böcekler olmaktadır.
makarna böceklenir mi acaba? 2. Ay evet malesef bocekleniyor.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Tam taneli pirinç (esmer, kırmızı veya siyah):
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir.
Başında da söylediğimiz gibi aslında birçoğumuz zaten bakliyatları cam kavanozlara koyuveriyoruz. Ama bundan daha doğru olan aslında bakliyatları pamuklu bez torbalarda saklamak. Çünkü bez torbalar hem onların ışık almamasını sağlıyor hem de oluşabilecek nem sorununun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Ara sıra böcek görülen bir evde haşerelerden kurtulmak için doğal olan yöntemlere de başvurulmaktadır. Bunların başında böceklerin çıkış yerlerine ve hareket noktalarına salatalık kabuğu koyma, limon koyma, tarçın serpme ve kahve yakma gibi pek çok yöntem bulunmaktadır.
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Böceklerin ve farelerin dolaştıkları yerleri beyaz kalıp sabunla ovarsanız fareleri kısa süre içerisinde uzaklaştırabilirsiniz. Beyaz sabunun keskin kokusu özellikle fareleri evinizden kısa süre içerisinde uzaklaştıracaktır. Farelerin ve böceklerin gezdiği yerleri sirkeli su ile silip uzaklaştırabilirsiniz.
Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır. Soğan ve limon gibi keskin kokulu yiyecekleri de kullanarak kalorifer böceklerini kovmak için doğal ilaç hazırlayabilirsiniz.
Lavanta - lavanta yağı, lavanta kesecikleri gibi çözümler böcekleri evinizden uzak tutacaktır. Nane ve adaçayı - Hamam böceklerinin sevmedikleri kokular arasında bu bitkiler yer alıyor. Uçucu yağları evinizde kullanarak haşereleri uzaklaştırabilirsiniz. Uzaklaştırıcı bir diğer bitki ise melekotudur.
En iyi böcek ilacı markası tavsiyeleri arasında üst sıralarda bulunan Chrysamed, bu probleminizi hızlıca çözüyor. Karınca dışında hamam böceklerine karşı da etkili olan Chrysamed Fibron Gel epey ekonomik bir ürün. Zararsız ve kokusuz olan ürün şırınga içerisinde geliyor.
Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz. Böylelikle ununuz hava alacak rutubet yapmayacaktır.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri