Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Unun böceklenmemesi için unu saklayacağınız kabın içerisine kuru karanfil, nergis çiçekleri veya defne yaprağı koyabilirsiniz. Sıcak havalar ve nem unun bozulması için uygun koşullardır. Bu nedenle yaz aylarında unları ağzı kapalı şekilde buzdolabında muhafaza ederek özellikle böceklenmenin önüne geçebilirsiniz.
Unun içine defne yaprağı koyarak böceklenmesini engelleyebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Boyutları küçük olmasına rağmen vücutları uzundur. Uçlarında büyük tokmağa benzeyen bölümleri olan antenleri ayırt edici özellikleridir. Dünyanın hemen hemen her köşesinde bulunabilen kozmopolitan böceklerdir. Tahıl, un, yulaf ezmesi ve pirinç kepeği gibi tahıl ürünleri için ciddi tehdit oluşturan zararlı canlılardır.
·Buğday ununun doğru koşullardaki ömrü 1 senedir ancak diğer un türlerinin ortalama 6-8 ay içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Saklama koşulları aynı olsa da çavdar unu, yulaf unu, pirinç unu gibi unları buğday unu kadar bekletmeniz önerilmez.
Uzun süre boyunca kullanmadığınız ve tüketim tarihini bilmediğiniz unları koklayarak ya da elekten geçirerek bozulup bozulmadığını kontrol edebilirsiniz. Ununuzda topaklanmalar, kelebeklenmeler ve burnunuza hoş gelmeyen kokular varsa ununuz bozulmuş demektir.
Unun bozulduğunu nasıl anlarsınız? Unun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahipken, bozulmak üzere olan un hoş olmayan bir koku yayabilir.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Çünkü uzun süre havasız kaldığında da böceklenir. Unu saklama kabından aldıktan sonra kabın ağzını çok uzun süre açık bekletmemek gerekir. Un kullanıldıktan sonra kabın ağzı sıkıca kapatılmalı ve uygun saklama alanına yerleştirilmelidir.
Bunu yaparken, suyun içine pirinci ekleyerek bir süre bekletin. Bu süre zarfında, böcekler suda yüzecektir. Bu nedenle, suyun yüzeyine çıkan pirinç tanelerini dikkatlice çıkarın ve atın. Bu böcekler, pirincin içine zarar vererek yumurtalarını bırakabilirler, bu nedenle üstte kalan pirinçleri tüketmekten kaçının.
Kurtlanan Pirinç Yenir Mi? Öncelikle, pirinç gibi bakliyat paketlerinin altında tozlanma varsa, bu paketler alınmamalıdır. Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Güveler yumurtalarını genellikle yünlü kumaşlar üzerine bırakırlar. Bir dişi güve tek seferde 100 yumurta bırakabilir. Etrafında koza örerek sakladığı yumurtalar 10 güne kadar uygun sıcaklıkta olgunlaşır ve güve larvaları çıkmaya başlar. Soğuk havalarda hiç olmadığını söylemek mümkün değildir.
Ergin dişi tek yada kümeler halinde 300-500 yumurta bırakır. Çıkan larvaların bir kısmı, delerek girdikleri hububat tanesi içinde gelişir. Bir kısım larva ise erginlerin oluşturdukları un ve kırıntılar içinde beslenerek geliştikten sonra tane içine girer. • Pupa dönemi tane içinde geçer.
"Son kullanma tarihi" yazıyorsa, bu, tipik olarak ürünün kalitesinin bu zaman diliminin ötesinde bozulacağı anlamına gelir. "Satış tarihi" yazıyorsa, mağaza ürünü raflarından kaldırmalı ve kalite muhtemelen etkileneceği için tüketicilere satmamalıdır.
Unun kül miktarı genelde randıman ölçüsüdür. Randıman, ayarlanmış un verimi düzeyidir ve unun kalitesini ifade etmektedir. Teorik olarak %85 verimle %0.5 küllü un elde edilebilmektedir.
Belirli miktardaki unun özel fırınlarda belirli ısıda yakılması sonucu geride kalan mineral maddelerin oluşturduğu kalıntıdır. Unda kül miktarı buğdayın çeşidi, yetiştirildiği iklim ve toprak özellikleri gibi faktörlere bağlıdır.
Gıda ürünlerinin son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade eden Önal, etikette yer alan tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmiş olması durumunda tüketilmesinde zararın olmadığını, tüketicilerin tavsiye edilen tüketim tarihi ile son kullanma tarihi arasındaki farkı ...
Son kullanma tarihi geçmiş un kullanmanın riskleri:
Un bozulduğunda, moleküler yapısı değişir - bu da zararlı bileşiklerin üretilmesine neden olur. Küflü un tüketmek tehlikelidir ayrıca kötü kokar.
Un çevredeki kahve, deterjan gibi kokuları da içine hapsedebilir. Bu yüzden temiz bir cam kavanozda buzdolabında saklanabilir. Buğday unu 1 yıla kadar buzdolabında saklanabilir. Diğer yandan yulaf, tam buğday gibi un çeşitlerinin ise dayanma süresi daha kısadır.
Un Nasıl Muhafaza Edilir İpuçları:
Kavanoz kuru ve temiz olmalıdır. Unu saklayacağınız dolabın kuru, nemsiz, rutubetsiz olduğundan emin olmalısınız. Unu kullanacağınız kaşığın kuru ve temiz olduğundan emin olmalısınız. Unun böceklenmesini önlemek için içerisine defne yaprağı veya karanfil koyabilirsiniz.
Un, 1 yıl boyunca rafta muhafaza edilebilir. Beyaz unun raf ömrü uzun iken yulaf ve çavdar ununun raf ömrü 6 aya kadar kısalabilir. Unun ambalajından çıkarıldıktan sonra buzdolabında saklanması çok daha uygundur. Bu sayede unu çok daha uzun süre kullanmanız mümkün olacaktır.
Genel amaçlı Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 8 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir. Ekmeklik Unlar: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 6 aya kadar, buz dolabında ise bir yıla kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri