Böceklerden veya benzeri canlılardan korkmaya
Böcek korkusu atakları temel olarak kişinin mevcut korku ve endişe durumundan kendini korumak için verdiği kaçınma tepkisidir. Entomofobi atakları, böcek bulunan mekândan acil şekilde uzaklaşma isteği ve kontrolünü kaybetme duygusu ile kendini gösterir.
Böcek fobileri genellikle bilişsel davranışçı terapi ve maruz kalma terapisi ile tedavi edilir. Bu ikili yaklaşım, fobiden muzdarip bir kişi korktuğu deneyimlerden daha rahat hale gelene kadar böceklere ilişkin tiksinti, korku ve endişe ve böceklere davranışsal tepkilerle ilgilenir.
Entomofobi (aynı zamanda böcekfobisi olarak bilinir), bir veya daha fazla böcek türüne karşı aşırı veya gerçekçi olmayan korku ile karakterize edilen bir fobidir. DSM-5 tarafından fobi olarak sınıflandırılmıştır.
Çocukların böceklerden korkmalarının bir nedeni de, onların kendilerine acı verme potansiyelleridir. Böcekler ısırabilir, arılar sokabilir... Çoğu zaman çocuklar, bu acıyı abartma eğiliminde de olurlar. Bu acı beklentisini mantıklı bir zemine oturtarak korkusunun bir kısmını gidermeye yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Pek çok insan bu böceklerden tiksinebilir ancak, bütün böcekler doğaya ve insanlara zararlı değildir. Birçok böcek türü doğanın temizleyici olarak görev yaparken birçoğu da tıbba büyük katkı sağlıyor. Bazı böcekler bazen insanı bıktırabiliyor. Bazen insana zarar verip, onu hasta da edebiliyor.
Fotoreseptör hücreler sayesinde kızılötesinden morötesine farklı dalga boylarındaki ışığı algılayabilen böcekler ışığı yiyecek bulma, yön belirleme, tehlikelerden korunma gibi amaçlarla kullanır. Böcekler insanlardan farklı olarak morötesi dalga boyundaki ışığı da algılayabilir.
Termit akkarınca olarak da bilinen bir hamam böceği türüdür. Bazen beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Gümüş böcekleri istilalarına mutfaklarda, çamaşırhanelerde, banyolarda, çatı katları, bodrum ve zemin katlarında rastlanabilmektedir. Gümüş böcekleri hemen hemen her ortamda yaşayabilmekle beraber, nemi çok yüksek yerleri tercih ederler.
Korku nedir sorusunun cevabı doğal, güçlü ve ilkel bir duygu olduğudur. İster fiziksel ister psikolojik olsun, seni bir tehlike veya zarar tehdidine karşı uyarır. Bazen gerçek bir tehditten kaynaklansa da, korku psikolojisi kafanda yarattığın hayali zorlukların sonucunda da oluşabilir.
Keskin Kokulu Nane
Lavanta ve kadife çiçeğinde olduğu gibi nane çiçeğinin kokusu da böcek uzaklaştırma konusunda tam bir uzmandır. Nane bitkisinden elde edebileceğiniz yağlar ile yapabileceğiniz spreyler de tam bir böcek kovucu özelliği taşır.
İlginç bir gerçek: Karıncalar ve örümcekler dahil çoğu böcek, naneden hiç hoşlanmaz. Tek yapmanız gereken nane yağı ve suyu karıştırarak sprey sıkma şeklinde bu karışımı dilediğiniz köşelere uygulamak. Evinizin mis gibi nane kokması ve taze bir hava ise bir diğer artı.
Bazı insanlar çürük meyve kokusunun bu böcekleri kaçıracağını düşünmektedir. Lavanta yağını da hamam böceklerini yok etmek için kullanabilirsiniz. Narenciyeler, sarımsak, kırmızı biber, biberiye yağı gibi keskin kokular kalorifer böceklerinin en haz etmediği kokulardır.
Böceklerin gözleri insanlara göre daha geniş açıları görebilmektedir. Çevrelerinde bulunan ışıkları çok daha gelişmiş şekilde toplarlar ve bu sayede ani değişimleri çok hızlı algılamaktadırlar. Görme işlemi derinlik, ışık, hareket gibi özelliklerin beyinde yorumlanması sonucunda gerçekleştirilir.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Bu soruya olumlu bir cevap verilmesi gerekir. Çünkü tırmanma kabiliyetleri dış yüzeylerde olduğu gibi, iç yüzeylerde ve borularda da geçerlidir. Yani klozette fare görmek mümkündür.
Bu nedenle böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu, sürüngenleri ve amfibiyanları çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabi yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de yine oldukça kısa bir zaman içinde kaybetmemize neden olurdu.
Hamam böcekleri ahşapların, kağıtların veya çöplerin altına da yuva yapmaktadır. Bu bölümleri kontrol ederek, hamam böceklerinin yuvasını keşfedebilirsiniz. Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde yok olması için etrafta yiyecek bırakmamanız gerekmektedir.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Hamam böceklerini öldürmeyen ancak uzak tutan çözüm
Hamam böceğini kovan bitkilerden edinebilirsiniz. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Böcek tür- lerinin birçoğu ya sadece gündüz ya da sadece gece aktif- tir. Kalan vakitlerinde ise dinlenirler. Böceklerde uyku aşa- maları türümüzünkinden farklılık gösterir.
Ancak gözler de, böceklerin yaşama biçimlerine göre apozisyon ve süperpozisyon, yani gündüz gözleri ve gece gözleri, olmak üzere iki şekilde oluşmaktadır. Gece gözleri, geceleri faaliyette bulunan böceklerde bulunur ve bunlarda pigment miktarı çok azdır. Bu nedenle ışığa karşı fazla duyarlık gösterirler.
Birçok farklı böcek ısırığı türü vardır ve en yaygın suçlular sivrisinekler, tatarcıklar, keneler, at sinekleri, tahtakuruları, pireler, akarlar, karıncalar ve örümceklerdir. Özellikle yaz aylarında, bu böceklerin ve örümceklerin çoğu daha fazla sayıda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri