Bu sebze ve meyveler arasında fava fasulyesi, bamya, bezelye, salatalık, hurma, üzüm ve incir başı çekmektedir. Ayrıca Firavunlar döneminde buğday ve arpa, ekmek ve bira yapımında kullanılmıştır.
Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir.
Sebze ve meyveler, Mısırlının ana beslenme parçalarıydı. Bütün yıl boyunca ekerlerdi. Sebze olarak; pırasa, soğan, sarımsak, salatalık, marul, lahana, turp ve vahşi turp yetiştirirlerdi. Soğan ve sarımsak, beslenmenin ana parçasıydı.
Kahvaltıda pide, haşlanmış yumurta, tahin, tereyağı ve pastırma ile ikram ediliyor. Mısır'lılar ana yemek niteliğinde öğle yemeğini biraz geç yiyorlar. Öğle yemeğinde yazın havanın aşırı sıcak olmasından dolayı sebze ve meyve ağırlıklı beslenirler. Ne de olsa sebze ve meyve Mısır'da çok fazla yetişiyor ve ucuzdur.
İlgili 33 soru bulundu
Mısır mutfağında köfte ve kebaplar da sık sık tüketilir. Özellikle mumbar, en sevilen yemeklerden biridir. Bunun dışında kuzu, tavşan ve tavuk etinden hazırlanan kebaplar, akşam yemeğinde servis edilir.
Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.
Mısır'da hiç kimse aç kalmaz 🙂
Bu sebze ve meyveler arasında fava fasulyesi, bamya, bezelye, salatalık, hurma, üzüm ve incir başı çekmektedir. Ayrıca Firavunlar döneminde buğday ve arpa, ekmek ve bira yapımında kullanılmıştır.
Ülkede yaygın olarak Sünni Müslüman nüfus yaşar. Toplam nüfusun yüzde 90'ı Müslüman'dır. Yüzde 9 oranında ise Kıpti bulunmaktadır.
Mısır'ın en önemli tarım ürünleri arasında; pamuk, domates, pirinç, buğday, mısır, patates, soğan-sarımsak, zeytin, şeker kamışı, hurma, narenciye, mango ve bahçecilik ürünleri (üzüm, çilek, biber, şeftali, kavun, karpuz) yer almaktadır.
Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yer çevresinde kurulmuş ve yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır.
Firavunlar ölene dek idarede kalıyorlardı. Bilinen en uzun iktidar 92 yılla eski krallıktaki son hükümdar Pepi II Neferkare'ye aittir. Uzun süre tahtta kalabilmek için her 30 yılda bir sihirli bir tören olan gençleşme festivali (heb-set) yapılıyordu.
Resmi dili Arapça'dır. Ülkede genel olarak Mısırca ya da Mısır Arapçası olarak bilinen diyalekt kullanılır. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da burada sık kullanılan diyalektler arasında sayılabilir.
Mısır'da "Kahve Türki" yani Türk kahvesi oldukça yaygın ve çok da sevilerek içiliyor. Ancak kahveyi isterken "Osmanli" demeniz önemli. Çünkü "Osmanli" demezseniz kahveyi cam bardakta içmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Koruyucu tanrıça olarak firavunun savunucusu ve koruyucusu olarak kabul edildi. Hatta Bubastis şehri kedi olan Tanrıça Bastet'e atfedildi. Kediler Mısır'da her zaman saygı duyulan bir konumdaydılar ve bir ailenin sevgi dolu üyesi olarak evcilleştirildiler. Hatta öldükten sorna arkalarından yas tutularak mumyalandılar.
Mumyalar Mısırlıların Kökeninin Anadolulu ve Avrupalı Olduğunu Gösteriyor. Antik Mısırlıların şaşırtıcı soyları; yapılan gen araştırmasında, Afrika'dan daha çok Anadolulu ve Avrupalı oldukları ortaya çıktı.
Firavunlar bir insan olmasına rağmen, Firavunların tanrıların soyundan olduğuna inanılıyordu. Firavunlar insanlar ve tanrılar arasında arabulucu olarak görev aldılar, evrendeki düzeni korumak ve tanrıların tekliflerini yerine getirmek zorundaydılar.
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
Özelde ise Firavun'u, şöyle anlatıyor Kur'an; '....Nihayet (denizde) boğulma haline gelince (Firavun): Gerçekten İsrailoğullarının inandığı Tanrı'dan başka Tanrı olmadığına ben de iman ettim. Ben de Müslümanlardanım' dedi.
Max Planck Enstitüsü'nün açıkladığı genetik sonuçlarına göre; Mısır firavunlarının genleri; Batı Asyalılarla Afrikalılardan çok Neolitik Levant halkları ile güçlü genetik bağlantıları olan Anadolulu ve Avrupalılara yakın.
Mısır yetiştirilen ilk 10 il; Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4)ve Kahramanmaraş (%4) olup, söz konusu iller Türkiye mısır üretiminin %75'ini sağlamaktadır.
Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir. Mısır'ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir.
Son dönemde Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu gibi geleneksel mısır ekim alanı bölgelerinin yanı sıra İç ve Orta Anadolu ile Ege'de de önemli ekim alanı genişlemesi olduğu görülmektedir. Üretimde il bazlı dağılım incelendiğinde ise sıralamanın Konya, Adana ve Mardin şeklinde olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri