Mandalina, portakal ve limon yetişir. Turunçgiller başta Köyceğiz olmak üzere kıyı şeridindedir. Muğla'da yaklaşık 200 bin adet antepfıstığı ağacı bulunmaktadır. Ayrıca bol miktarda üzüm, elma, armut, şeftali, erik, incir, bâdem, turunç ve altıntop yetişir.
Aralık ayı geldiğinde Muğla'nın sokaklarında parfüm etkisi oluşturan Bodrum mandalinası, hem faydalarıyla hem de çok farklı tariflerle tüketilmesi yönüyle pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Kendine has bir şeker aroması olduğu için bu mandalinayı tüketirken ya da tariflere eklerken şeker ekleme gereği duyulmuyor.
27.000 hektarlık alana yayılan yöremizin önemli bir bölümünü ovalar oluşturur. Mevsimine göre bu ovalarda; buğday,mısır, darı, narenciye, zeytin, susam, yer fıstığı ve pamuk gibi ürünleri görebilirsiniz.
Güney Ege Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) ekolojinin üstünlüğü nedeniyle yüksek kaliteli olarak yetiştirilen meyvelere sahiptir. Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Ege Bölgesinde Tarım
Bazı ürünlerin üretim miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Ormanlarda çoğunlukla kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, sedir, ardıç ve dünyâda ender bulunan kokulu “günlük” ağaçlar bulunur. Vâdi ve su kıyılarında çınar, söğüt ve selvi ağaçları çoktur.
Türkiye'de muz Akdeniz bölgesinde özellikle de Alanya ve Anamur arasında yetiştiriliyor. Ancak son yıllarda Fethiye, Finike, Kumluca, Bodrum, İskenderun, Samandağı, Dörtyol, Silifke, Antalya, Serik, Manavgat ilçelerinde de muz yetiştiriciliği başlamış.
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Sırada yer almaktadır. Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtüaltı domates, narenciye, çam salgı balı, badem, nar ve su ürünleri İlin önemli tarımsal ürünleridir.
Türkiye'nin en sevilen dünyaca ünlü tatil cennetlerinden biri olan Bodrum; 60'dan fazla mavi bayraklı plajı, yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz büyüleyici koyları, kaliteli otelleri ve Bodrum Barlar Sokağı'nın renkli eğlence mekanlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
1974 imar planlarına göre iki katlı yapılan evlerin beyaza boyanması sıcak yaz ayları boyunca evlerin içerisinin serin olması için alınmış bir önlem. Beyaza boyanmış evler sıcak havalarda diğerlerine göre daha serin oluyor. Işığı en çok yansıtan renk olan beyaz sayesinde evlerde doğal bir koruma sağlanmış oluyor.
Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.
Ülkemizin zengin kültürel mirasa sahip en önemli yerleşim yerlerinden olan, dünyanın 7 harikasından biri sayılan Halikarnas Mozolesi'nin bulunduğu, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti kendisine çeken doğal güzellikleriyle Bodrum, Heritage Festival için bulunmaz bir 'start' noktası olacak.
Birbirinden güzel kolye, küpe, yüzük, bileklik, vazo, biblo, tabak, kâse, kupa, nazar boncuğu ve meşhur Bodrum su kabağından yapılan lambalar, süsler bulabileceğiniz çarşının satıştaki ürünleri, Bodrum hediyelik eşyalar içindeki en özgün türlerdendir.
Tropikal meyve ihracatı 4 yılda iki kattan fazla artı
Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Muğla'nın sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
İklim itibarıyla Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezinden oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Yaz aylarında neredeyse hiç nem bulunmaz. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür.
Muğla'nın birçok bölgesinde yetişen dağ çileği ve yaban mersini, özellikle kırsal kesimdeki vatandaşlar tarafından hem yüksek besin değeri, hem de şifa niyetine toplanıyor.
Aronya ağacı ülkemizde Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı hariç hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılabilir.Ilıman sahil bandında ise soğuklama ihtiyacını karşılamayacağından dolayı sağlıklı bir meyve veremez ama gelişimi hızlıdır.Aronya fidanı ve diğer meyve fidanı çeşitleri hakkında bilgi almak için 0324 ...
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri