Tam Bodur Zeytin fidanlarınızı çoğu Tam Bodur meyve fidanında olduğu gibi , fidan arası 2 m sıra arası 4 metre olacak şekilde dikebilirsiniz. -Verime Geçmiş Bir Tam Bodur Arbequina Zeytin Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Zeytin fidanı tarlada ağaç başı 150-200 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Tüplü fidandan yetişen zeytin, 3-4 yılda gerekli bakımların yapılması şartıyla meyve verebilecek olgunluğa erişir. Önceden kütükten yetiştirilen zeytinin meyve vermesi için en az 25 yıl beklemeniz gerekirdi.
Bodur Zeytin Çeşitleri
İspanya orijinli olan bu çeşidin büyüme gücünün belirgin derecede düşük olması, ülkemizde “bodur zeytin” olarak anılmasına neden olmuştur. Hâlbuki daha sonra geliştirilen Arbosana i-43®, Sikitita ve Tosca 07®, Arbequina'ya göre çok daha bodur çeşitlerdir.
Doğru şekilde ve düzenli bakımı yapıldığı zaman, Bonsai zeytin ağacı 3 ya da 4 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Özellikle bakımını uygun şekilde oldukça bol meyve verme özelliğine sahiptir.
Bonsai zeytin ağacı zeytin verir mi? Bonsai zeytin ağacı yeterince büyüdüğünde ve sağlıklı ise zeytin verir.
İlgili 43 soru bulundu
Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Arbequin bodur zeytin fidanı kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.
Zeytini evde balkon ortamında yetiştirebilirsiniz.
Bodur bir zeytin fidesi alarak zeytin yetiştiriciliğine saksıdan başlayabilirsiniz. Daha sonra büyüyen fidenizi bahçe ortamına alabilirsiniz.
Ortama katacağı cazibenin ötesinde taze zeytinlere de sahip olabileceğiniz saksıda zeytin ağaçlarını yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Düzenli olarak bakımı yapıldığı sürece bir zeytin ağacı saksıda da oldukça rahat yetişecektir.
Sıra üzeri 1,35 ile 1,5 m ve sıra arası 3,5 ile 4 m arasında değişebilir.
Çoğu zeytin ağacı çeşitleri kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz.
Bodur zeytinin boyu 1.50 santimetredir. Bir bodur zeytinden ortalama olarak 10 kilogram zeytin alınmakta. Bu arada dikimden 3 yıl sonra bodur zeytinlerden ürün alınmaya başlanır. Bodur zeytinin ömrü ise 25 yıldır." dedi.
Üç – Dört yaşından itibaren meyve vermeye başlar.
Sık dikim alanlarında referans alınan türdür ve bu nedenle İspanya'nın yanı sıra birçok ülkede de dikilmiştir: Fransa, ABD, Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya, Arjantin... Düşük sürme gücüne, açık ve orta-yüksek taç yapısına sahiptir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
- Arbequina Zeytin Fidanı Dikim Mesafesi: Tam Bodur Zeytin fidanlarında fidanlar arası 2 metre, sıra arası 4 metre dikim yapılabilir.
Bu sebeple zeytin tarımı Gaziantep ve Kilis illerimizde önemli bir yere sahip- tir. Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Koroneiki (Bodur) Zeytin Fidanı
Yağlık olarak üretilen bu zeytin türü, oldukça erken zamanda meyve verir. Yağ kalitesi bakımından son derece meşhurdur. Aynı zamanda yüzde yirmi civarındaki yağ oranı ile de oldukça yüksek bir yağ verimine sahip olan Koroneiki zeytin fidanı, kuraklığa da oldukça dayanıklıdır.
Arbequina (Bodur) Zeytin Fidanı
Köken olarak İspanya kökenli olan bu fidan çeşidi Katalonya Bölgesi'nde en çok kullanılan zeytin çeşididir. İspanya'nın diğer bölgelerinde de sıkça kullanılan bu zeytin çeşidi sık dikim alanları için referans görevi görmektedir.
DİKİM SIKLIĞI
Bu sistemde ağaç sıraları kuzey-güney doğrultusunda ve dekara 256-111 ağaç gelmesi için, sıra arası mesafe yaklaşık 3-4.3 m, sıra üzeri mesafe ise 1.3-2 m olmalıdır. Günümüzde yeni zeytinlikler, daha geniş sıra arası ve üzeri mesafelerle (4-4.5×1.5-2 m) kurulmaktadır.
Bonsai'nin bakımını güneş ışığı alan bir ortamda sağlamalısın. Zeytin ağacı Bonsai güneşi seven bir bitkidir. 18-24 C sıcaklıkta iyi gelişir. Toprağında kuruluk görüldüğünde sulanması yeterli olacaktır.
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Zeytin ağacı bakımı oldukça zahmetsizdir. Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır.
Zeytin fidanları Ekim ve Mart ayları arasında dikilebilir.
Zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri