Gırtlak kanseri, boğazın farklı kısımlarını farklı şekillerde görülerek özellikle ses kısıklığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ses kısıklığının yanında öksürük, nefes darlığı, kulak, boğaz ve boyunda ağrı şeklinde de boğaz kanseri belirtileri görülebilir.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Temel olarak gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi, uzun süreli ses değişikliği veya ses kısıklığıdır. Bunun yanı sıra boyunda şişlik, yutma güçlüğü, uzun süreli boğaz ağrısı da sık görülen belirtiler arasındadır.
Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Gırtlak kanseri, boğazın farklı kısımlarını farklı şekillerde görülerek özellikle ses kısıklığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ses kısıklığının yanında öksürük, nefes darlığı, kulak, boğaz ve boyunda ağrı şeklinde de boğaz kanseri belirtileri görülebilir.
Gırtlak kanserinde ölüm riski var mıdır? Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.
Gırtlak kanserinin belirtisi temel olarak ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimler oluyor. Ancak, bu tür belirtilerin ortaya çıkabilmesi için tümörün ya ses tellerinin üzerinde ortaya çıkması gerekiyor, ya da farklı bir bölgede ortaya çıkıp ses tellerine ilerlemesi gerekiyor.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Üst, orta ve alt olmak üzere üç farklı bölümden oluşan ve konuşmada, yutmada ve solunumda önemli görevli olan gırtlağın hücrelerinde meydana gelen mutasyonlara bağlı olarak kontrolsüz büyüme görülmesi halinde gırtlak kanseri ortaya çıkar.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır.
Ağız boşluğu, yutak, gırtlak, ses telleri ve boyunda görülen tümörler başta olmak üzere baş ve boyun bölgesinde yer alan tümörler boyun ağrısı yapabilir.
Gırtlak kanseri evreleri bulunan bir kanser türüdür: Evre 1: Kanser hücreleri yalnızca gırtlağın iç astar kısmındadır. Evre 2: Küçük boyutta olan tümör gırtlağın dışına taşınır. Evre 3: Daha büyük boyutta olan tümör, tiroit bezinin iç kısmına veya gırtlağın üst kısmına doğru büyür.
Gırtlak, soluk ve yemek borusunu birbirinden ayırır ve ses tellerinin bulunduğu bölgedir. Gırtlak solunum yolunun önemli bir parçasıdır. En belirgin gırtlak kanseri belirtileri ses kısıklıkları, sürekli devam eden öksürük ve boğazda bir cisim varmış gibi takılma-tıkanma hissi, nefes darlığı olarak bilinir.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Gırtlakta gelişen kanserler vücudun pek çok yerindeki kanserlerle kıyaslandığında kendine özgü kimi olumlu özelliklerinden söz edilebilir. Bunlardan belki en başta geleni belirtilerin genellikle erken ortaya çıkmasıdır.
İstanbul gırtlak kanseri; söz konusu bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile açığa çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanan kişilerde gırtlak kanserine yakalanma riski sigara kullanmayan kişilere oranla 20 kat fazla olduğu belirlenmiştir.
Ses kısıklığı; sesin boğuk, kısık, pürüzlü, çatallı, dalgalı olması durumudur. Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Adenoid kistik karsinom, salgı bezlerinde, çoğunlukla baş ve boyundaki majör ve minör tükürük bezlerinde ortaya çıkan nadir bir malign neoplazm şeklidir. Diğer menşeli bölgeler arasında trakea, lakrimal bez, meme, cilt ve vulva bulunur.
Nazofarenks kanseri burun boşluğunun boğaza açıldığı bölgede oluşan kanser türüdür. Boğaz olarak bilinen “farenks” ve burun ile ilgili bir terim olan “naso/nazo” kelimesinden türemiştir. Farenks 3 kısımdan oluşur: nazofarenks, orofarenks ve hipofarenks.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri