Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Çok yüksek sesle konuşmaya bağlı olarak yaşanan boğaz tahrişinde en kolay yöntem limonlu ılık su içmektir. Boğaz tahrişi nasıl geçer dediğinizde ılık limonlu suyu sürekli tüketmenizi tavsiye edeceğiz. Boğazdaki ağrıyı da hafifleten bu mineralli su sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Boğaz tahrişi her ne kadar bakteriyel ya da viral enfeksiyonların bir erken belirtisi olarak kabul edilse de bu durum genellikle saman nezlesi gibi alerjik durumların semptomlarından biridir. Boğaz tahrişinin neden kaynaklandığının tespit edilmesinde uzman hekimler size yardımcı olabilirler.
İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir. Larenjit varlığında sigara kullanımından ve tozlu ortamlardan kaçınmak oldukça önemlidir (5).
İlgili 35 soru bulundu
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur. Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer.
Boğazın yumuşaması için öncelikle ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak içebilirsiniz. Boğazdaki yutkunma zorluğuna ve boğaz ağrısına ballı su fayda sağlamaktadır. Bunun dışında tuzlu veya karbonatlı su kullanarak gargara yapabilirsiniz.
Özellikle su tüketimini artırmak, sıcak duş almak, ballı limonlu su içmek, zencefil, zerdeçal veya hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili emerek tükürük üretimini harekete geçirmek ve öksürük şurupları kullanmak kuru öksürüğe iyi gelir.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Cildi nazikçe kuruladıktan sonra tahriş olan bölgeye soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Aloe vera jeli uygulamak, ağda sonrası tahriş olmuş cilt dokusunu yatıştırabilir ve iltihaplanmayı önleyebilir Ardından şişliği ve kızarıklığı hafifletmek için kortizon içeren krem sürebilirsiniz.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Limon bakterileri öldürdüğü için boğazdaki gribal enfeksiyona karşı birebir ve iyi bir C vitaminidir. Zeytinyağ ise boğazı ve balgamı yumuşatarak sizi rahatlatır. Bu karışımı hasta olduğumuz zaman her gün normal günlerde 3-4 günde bir tekrarlamak lazım. Afiyet olsun.
Boğaz ağrısını yumuşatmak ve rahatlatmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz: Ballı limonlu ılık su, bitki çayları, tuzlu su gargarası, boğaz pastilleri veya spreyler, odayı nemli tutmak boğazınızın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır. Boğaz ağrısına iyi gelen meyveler denildiğinde ise muz yumuşaklığı nedeniyle ilk sırayı alır.
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak içecekler içmek, tuzlu gargara yapmak, bal ve limonlu çay tüketmek gibi evde uygulanabilir yöntemler kullanılabilir. Ağrı devam ederse, doktora başvurmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. İstirahat, bol su içme ve uygun tedaviyle boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçer.
Boğaz gıcıklanmasının temel sebeplerinden biri boğazda o an için kuruluk oluşması olduğundan bu bölgeyi olabildiğince nemlendirerek gıcıktan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bunun için ıhlamur, yeşil çay, zencefil çayı, adaçayı, papatya çayı gibi sevdiğiniz herhangi bir bitki çayını tercih edebilirsiniz.
Hayır; dondurma farenjite iyi gelmez, hatta rahatsızlığı şiddetlendirme riski söz konusudur. Boğazı ağrıyan kişiye dondurma yemesini tavsiye etmek halk arasında yaygın bir davranıştır.
Şiddetli boğaz ağrısı için dinlenme, bol sıvı alımı, sıcak içecekler, boğaz spreyleri ve ağrı kesiciler kullanılabilir.
Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asitinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri