Hamam böcekleri eşyalara zarar verme niteliğine sahip olan böceklerdir. Bu eşyaların içinde kitaplar veya elektronik eşyalar bulunmaktadır. Aynı zamanda koltuk gibi mobilyalara da oldukça fazla zarar verebilen türleri oluşturmaktadır. Evin bütün yüzeyini kirletebilirler ve patojen salınımı gösterebilmektedirler.
Hamam böcekleri eşyalara zarar verebilen böceklerdir. Bu eşyaların içerisinde kitaplar ve elektronik eşyalar bulunuyor. Aynı zamanda koltuk gibi eşyalara da çok fazla zarar verebilen türlerdir. Evin tüm yüzeyini kirletebilir ve patojen salınımı gösterebilir.
Fırın, mikrodalga ve buzdolabı gibi eşyaların ortama yaydığı sıcaklık hamam böceklerinin bu alanlara yerleşmesine neden olabilir. Hamam böcekleri kağıt yığını ve karton kutuları severler. Hamam böceğini yuvasını bulmak için yukarıda saydığımız bölgeler ve evin köşeleri kontrol edilmelidir.
Örneğin, hamamböceğinin vücutlarındaki Salmonella ve E. Coli gibi bakteriler, gıda zehirlenmesine ve dizanteriye neden olabilir. Tek bir dokunuş bile hastalığa neden olan organizmaların yiyecek ve yüzeylere aktarılması için yeterli olabilir. Hamam böceği çok ciddi bir risktir !
Şunu da belirtmekte fayda var, taşınırken bir önceki evden ya da nakil sırasında eşyaların içine bu böceklerin yerleşmeleri, evin günlük temizliğinin yapılmaması gibi nedenlerde hamam böceklerine davetiye çıkarabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Soğan ve karbonat: Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Sabunlu su:
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Oturduğunuz bina içerisinde yarık çatlaklar, evinizde banyo ve tuvalet gibi yerlerdeki çatlak, yarıklar, boru giriş çıkışlarının yanındaki boşluklar var ise hamam böcekleri buralarda yuvalanıp hızlıca üreyebilirler.Açık bırakılan kapı, pencereler, dış kapı altının boş olması hamam böceklerinin evinize girmesini ...
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Buraları mutlaka kapatın. Bulaşık makinesi giderinde oluşan çatlaklar, havalandırma girişleri, su boruları, banyo ve mutfak boruları yüzünden hamam böcekleri evinize kolaylıkla girebilirler.
Hamam böcekleri ise kulağınızdan içeriye girip sıkışıp kalma eğilimindedir ve ön ayakları ile kulak zarını kaşırlar" dedi. Bir üniversitede öğretim görevlisi ve omurgasız hayvan uzmanı olan Michael Sweet, Daily Star'a "Bu canlılar sıcak yerleri sever ve gündüzleri saklanırlar.
Bunun yanında hamam böcekleri gece karanlığında evlerin ve bulundukları farklı ortamlarda etrafta rahat bir şekilde dolaşmalarından dolayı, her türlü yüzeylerde, kullanılan ev aletlerinin üzerlerinde ve hatta uyurken insanların üzerinde gezerler.
Temiz bir ev tüm haşereler için olduğu gibi hamam böcekleri için de elverişsiz bir yaşam alanıdır. Atılmayan çöpler, kurumuş bulaşıklar, düzenli olarak silinip süpürülmeyen ev, yere düşen yemek kırıntıları hamam böcekleri için davetkar birer unsurdur.
Hamam böceği insana yaklaşmaz. Evinde hamam böceği görenler gece yatağıma gelir mi, insanı ısırır mı diye korkabilirler. Fakat hamam böcekleri insanlardan kaçarlar.
Hamam böcekleri ahşapların, kağıtların veya çöplerin altına da yuva yapmaktadır. Bu bölümleri kontrol ederek, hamam böceklerinin yuvasını keşfedebilirsiniz. Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde yok olması için etrafta yiyecek bırakmamanız gerekmektedir.
1-2 yemek kaşığı acı toz biber ile birkaç diş sarımsak ezildikten sonra karıştırılmalı ve 2-3 bardak su ilave edilmelidir. İyice çalkalandıktan sonra bu sıvı, hamam böceklerinin yuvalarına püskürtülmelidir. Böcekler, kokudan rahatsız olur ve böylece kaçarlar.
Yaz aylarında havalar ısındığı zamanlarda da ortaya çıkarlar ve yaşamlarımızı olumsuz etkilerler. Kış döneminde hamam böceği, gümüşçün, tahta kurusu gibi böcek türleri ortaya çıkarlar. Bu ortamlarda ısı kaybı yaşamamak için saklanacak yer bulurlar. Burada bir süre yaşamlarını sürdürmekle birlikte üreyerek çoğalırlar.
Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler. Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.
Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Bununla beraber hamam böceği ve diğer böcek türleri de defne yaprağı kokusunu sevmemektedir. Nane ve defne yaprağından anlayacağımız gibi kalorifer böceği keskin kokulu bitkileri sevmemektedir.
Rüyada hamam böceği görmek; rüya sahibinin etrafında olan hayırsız ve gıybet eden kişi olarak yorumlanmaktadır. Kendisine dert edildiği olaylar için çok fazla kafa yorduğunu ifade etmektedir. Dert edilmeyecek kadar küçük sorunlarla bu kadar uğraşmaması gerektiğinin habercisi olarak görülmektedir.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri