Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
Başlıca yetişen ürünler buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından zengindir. Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.
Bolu ilinde Yeniçağa, sebze üretiminin ve çeşitliliğinin en az olduğu ilçedir. Temel iki ürün fasulye ve balkabağıdır. Tarla üretiminde temel ürün buğdaydır. Buğday yanında az miktarda arpa ve yulaf üretilmektedir.
Ormanlık saha dışında kalan bölümlerde özellikle fındık, mısır, çeltik ve buğday ekimi yapılmaktadır. Düzce ilinde modern yöntemlerle hayvancılık yapılmaktadır. Başlıca hayvancılık etkinliği sığır besiciliği ve tavukçuluktur.
İlgili 35 soru bulundu
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Bolu ormanlarında ortalama 1000 metreye kadar kayın, meşe, Uludağ göknarı, karaçam, akçaağaç, karaağaç ve ve kızılağaçlar görülür. 1000 - 2000 metre yükseltiler arasında sarıçam, Uludağ göknarı ve doğu kayınından oluşan ormanlar bulunur.
Sert kabuklu meyveler grubunda en fazla ceviz üretilmektedir (en fazla Mudurnu, Göynük, Merkez, Mengen ve Seben ilçelerinde). Fındık üretimi ise en çok Göynük ilçesinde yapılmaktadır.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bitki örtüsü: Bolu'da hakim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının %55'i ormanlarla kaplıdır. Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Hakim ağaç türleri kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçamdır.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir.Bolu'da 800 rakıma kadar kaplan 86, pedro,yalova cevizi çeşitlerini, chandler cevizini, 800-1200 metre rakımı arasında kaman 1 çeşitlerini, gültekin, yavuz, chandler, franqueta,pedro, 1200 metre üstünden ise Şebin, fernor, fernette, ...
Bolu'nun meşhur orman kebabı ve saç kavurması en çok sipariş edilen yemekleri arasında.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Yöresel yemekleriyle ülkemizde sevilen bu şehrimiz doğası ve gölleriyle de dikkatleri çekmektedir. Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir. Birçok alternatife sahip bu güzel Karadeniz şehri en çok Bolu nesiyle meşhur olmuştur bu içeriğimizde inceleyelim.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Bolu'da bölgesinde de Ekim ve Kasım aylarında kestane hasadı yapılıyor. Hemen hemen her ilde bulunan kestane ağaçlarından ve etrafından toplanan kestaneler aile bütçesine de katkı sağlıyor. Bolu ormanlarında da çok sayıda bulunan kestane ağaçları orman köylüsünün önemli gelir kapılarından biri.
Kiri Ağacı: Dünyadaki tüm ağaçlardan 10 kat daha çok karbondioksit absorbe eden ve çok yüksek bir oranda oksijen üreten Kiri ağacının bir diğer önemli özelliği ise, dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olmasıdır.
Kiri Ağacı, Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde yaşayabilecek bir özelliğe sahip. Erzurum ilinde dikimi yapılan 25 adet Paulownia ağacından 22 adedi bir kış geçirmiş ve büyümelerini sürdürmüşler.
Asıl yurdu Kuzey Amerika olan bu meyve, çiftçiler tarafından Türkiye'de Bolu'da yetiştirilmeye başlamıştır. Bolu'da özenle yetiştirilen aronya bitkisi, tamamlayıcı tıp alanında oldukça popüler bir meyve olarak kullanılmaktadır.
Düzce yöresinde ağırlıklı olarak fındık, mısır (silajlık+dane), fidan, kavak, bahçe bitkileri, çeltik ve tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır (Şekil 3).
Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri