Höşmerim : Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip, karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda kızartılır.
Bolubeyi Tatlısı
Bolubeyi ismiyle dahi herkesin hafızalarına kazınan bu meşhur tatlı, bir nevi Türk usulü profiterol desek yanlış olmaz. Un ve margarinle yapılan hamurların pişirildikten sonra arasına krema eklenen tatlı, üzerine çikolata ve saray helvası dökülerek servis ediliyor.
Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı'dır. Mengen'e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir.
Başlıca yetişen ürünler buğday, arpa, çavdar, fasülye, tütün, şekerpancarı, patates, pirinç ve fındıktır. Sebze ve meyve bakımından zengindir. Amasya tipi “starkink” elması, armut, kestane, üzüm (etli beyaz, kadın parmak, narince, çavuş) ve diğer meyveler bolca yetişir. Türkiye fındık üretiminde Bolu üçüncü sıradadır.
Abant'ın en meşhur yemeklerinden bazıları; bıldırcın ızgara, benekli alabalık, Abant kebabı, Kartalkaya kebabı, çantıklı pide, İnebolu etli ekmek, Mengen pilavı, kaldırık dolması, kabaklı gözleme, kuzugöbeği mantarı dolması, Mengen kuzu güveç, kaşarlı domates çorbası, mangalda sucuk ve kaşarlı alabalıktır.
İlgili 28 soru bulundu
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir. Mudurnu'nun saray helvası yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşididir.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti. Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu'ya sahip oldular.
Bolu'nun çam balı, tereyağı ve fındık şekeri ve patatesi oldukça meşhurdur. Bolu fındığı ile hazırlanan Bolu çikolatasını almadan dönmeyin. Mudurnu ilçesine özgü saray helvası ise hem kendinize hem arkadaşlarınıza Bolu'dan alabileceğiniz yöresel lezzetler arasındadır.
Göl etrafında bulunan tek yapı olan ve Gölcük Gölünün hemen kıyısında bulunan ev aslında Devlet Konuk Evi. Orman Bakanlığına bağlı olan ev bir nevi özel misafirhane.
Yemeği gören kayınvalide onu zor durumda bırakmak ve yemeğin görüntüsünü bozmak için kedinin ayaklarını yemeğe bastırmaya çalışır. Fakat kedi ayaklarını toplar ve bir türlü yemeğe bazmaz. O günden bu tarif halk arasında “kedi batmaz” adıyla yayılır.
bolu mengen yöresine ait bir yemektir. kaldırık (gaaldırıh :)) olarak da bilinen hodan yaprağı ile yapılır. aslında sarmadır ama dolma denir :) kaldırık yaprakları taze iken toplanır. sonra bir iç harç hazırlanır. bu harçta mısır unu ve beyaz un karışımı, süt kaymağı, su bulunur.
Bolu'nun En Meşhur Tatlısı: Bolu beyi tatlısı, Mudurnu saray helvası ve Bolu çikolatası Bolu'nun yöresel tatlılarıdır.
Bolu ili Yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesinde, 30º 32' ve 32º 36' doğu boylamları, 40º 06' ve 41º 01' kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
- bolu'nun nesi meşhur? - çikolatası.
NÜFUS YAPISI : 2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilin genel nüfusu 316.126 olup kentsel nüfus 233.379, kırsal nüfus 82.747'dir.
04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin en zengin 15 şehri belli oldu. GSYH verilerine göre Bolu, 54.156 TL ile listeye 13'ncü sırada yer aldı.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Gerede, Mudurnu ve Göynük'tür.
1984 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Aydan Kaya baba tarafından aslen Boluludur. 1972 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Ayça aslen Boluludur. Safiye Soyman aslen Boluludur ve Bolu Akpınar Mahallesinde bir gecekonduda dünyaya gelmiştir. Sarp Can Köroğlu Bolu doğumludur.
Bolu'nun en turistik yerleri deyince akıllara ilk olarak Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı geliyor. Bu bölgeler her mevsim ayrı güzellikler sunuyor.
2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, Bolu sıralamada ilk 10 içerisinde yer aldı.
Önemli olan Bolu'nun çevresindeki gezilecek yerler. Bazıları birbirine mesafeli olduğu için en azından bir gece kalmalı 2 günlük gezi planlamanız lazım. Dolu dolu bir Bolu istiyorsanız 3 ya da 4 gün yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri