Tıpkı çorbada olduğu gibi makarna suyunu pilava da koyabilirsiniz. Bulgur ya da pirinç pilavında normal su yerine kaynamış makarna suyunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisine su ya da yoğurt eklenen börek soslarında, çorba terbiyesinde ya da sebze haşlamada da makarna suyu kullanılabilir.
SOS YAPIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ
İtalyan şefler, ipek kıvamında soslar yapmak için her zaman makarna suyundan faydalanırlar. Sadece sos değil, çorba yapımında da makarna suyunu değerlendirebilirsiniz. Makarna suyunun mutfakta bir diğer kullanım alanı da pizzadır.
Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız. Tuzun erimesine fırsat verdikten sonra makarnanın hepsini aynı anda atınız. Eğer tuz diyetiniz varsa tuz yerine limon sıkabilirsiniz.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kaynatılmış Su Sağlıklı Mıdır? Musluktan almış olduğunuz suyun içerisinde bulunan zararlı maddelerin yok edilmesi için suyun 20 dakika boyunca kaynaması gerekir. Ancak içilecek olan her su da bunu yapmak pratik bir durum olmayacağından dolayı birkaç deneme sonrasında artık bu mümkün olmaktan çıkar.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Fırın Makarnanın Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Makarna kaynayan suya atılır. 8-10 dakika haşlanır. Tam olarak haşlanmaz, fırında da pişeceği için.
Makarna pişirme suyunu, yemek soslarını seyreltmek için kullanabilirsiniz. Pesto sos gibi yemeklere ekleyebileceğiniz yoğun soslara makarna suyu ekleyerek inceltmeniz mümkün. Makarnaya suyunu çorbalara ekleyebilirsiniz. Makarna suyu zaten tuzlu olacağı için çorbalara fazla tuz eklemekten kaçının.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Makarnada pişince bir kaseye yoğurdu yumurtayı ve unu ekleyelim.Pürüzsüz olana kadar çırpalım. Yemeğin suyun dan 2 kepçe suyu yoğurda ekleyelim biraz daha çırpalım. Yoğurtlu karışımı yavaş yavaş yemeğe ekleyelim ve karıştıralım. Fokurdamaya başlayınca tavaya yağı ve naneyi koyalım ve yakalım.
Makarnamızı ilave edelim. Makarnanın haşlama suyundan 2 kepçe kadar ilave edelim karıştıralım. Limon suyu ve kabuk rendesini ekleyin. Karabiber ve sıvı kremayı ekleyelim.
makarna paketlerinin arkalarinda yazan suredir. rivayet edilir ki ortalama 1 sigara icimlik sureyle esdegerdir ama siz inanmayin, en az 8 dk bekletin kaynar suda makarnayi.
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır. Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarnanın soğuk mu, sıcak mı yendiği de önemli. Soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamalarına yol açıyor, makarnayı soğuk yemek daha doğru gibi görünüyor. Tekrar tekrar soğutulup ısıtıldığında ise makarnanın glisemik yükü (yani kilo aldırıcı etkisi) biraz daha azalıyor.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın. Mutlaka sudan geçirecekseniz de soğuk su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.
Makarna haşlandığında suyunu süzün ve kenarda bekletin. Bu sırada bir tavaya kremayı ekleyip kısık ateşte ısıtmaya başlayın. İçerisine tuzu, karabiberi ve kuru fesleğeni ekleyin. Hafifçe kaynamaya başlayıp kıvamı yoğunlaştığında içerisine haşlayıp süzdüğünüz makarnayı ekleyin.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri