Bir borcunuzu kapattıktan sonra diğerini ödemeye devam ederken, kapattığınız borcu halen ödüyormuş gibi birikime ayırmaya devam edebilirsiniz. Yani, bu sefer kendiniz için ödeyeceksiniz gibi düşünebilirsiniz.
Yatırım yapmak için borcunuzun bitmesini beklerseniz hiçbir zaman yatırıma başlayamazsınız.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Birikim yapmak, geleceğinizi düşündüğünüzde daha güvenli bir seçenektir. Birikimleriniz, acil durumlar için finansal bir yastık oluşturmanıza yardımcı olurken, gelecekteki hedeflerinize ulaşmanız için de kaynak sağlar. Ayrıca birikim yaparak, gelecekteki mali zorluklara karşı kendinizi koruma altına almış olursunuz.
İlgili 22 soru bulundu
Gelirinizin %50'sini ihtiyaçlara ve %30'unu isteklerinize ayırdıktan sonra geriye kalan %20'yi birikim yapabilmek için elinizde tutmanız gerekiyor. Bunun için en doğru hamlelerden biri, kendinize bir birikim hesabı açmak ve bu hesaba düzenli olarak yatırdığınız paranın varlığını unutmaya çalışmak.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Ben Şimdi Ne Yapacağım? 1- Borç ödemesi, ispat kolaylığı açısından, banka kanalıyla yapılmalı ve “borçlu tarafından şu tarihte ödenmek üzere, borç içindir vs.” yazılmalıdır. 2- Borçlu, borcunu geri ödemezse, “alacak davası” açılabilir ya da “ilamsız icra takibi” yoluna başvurulabilir.
Bankalara borçlu olan tüketiciler, konu ile ilgili “Banka batarsa borcum ne olur?” gibi soru işaretlerine sahip olabilirler. Bankanın batışı ile birlikte bankadaki borçların silineceği, halk arasında yayılmış yanlış bir bilgidir.
Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
TBK 146. maddesinde belirtilen 'kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir. ' Bu hükümden de anlaşılacağı gibi eğer kanun koyucu bir düzenlemeyle belirli bir borç için zamanaşımı öngörmemişse 10 yıllık zamanaşımı geçerli olacaktır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Borç yapılandırmanın detayları belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrasında açıkladığı yapılandırma, 10 milyon kişiye ait 470 milyar liralık borcu kapsıyor. Yapılandırma ile 31 Aralık 2022 öncesinde kesilmiş 2 bin TL'nin altındaki borçlar silinecek.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek. Üç ayrı ceza olsa da iki bin lirayı geçmiyorsa aynı kapsamda değerlendirilecek.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Kuralın çalışma sistemi şu şekildedir; gelirin %50'si sabit giderler denilen ihtiyaçlara, %30'u bilinçli bir şekilde oluşturulan istekler listesine, %20'si hedef konulan birikimler için tasarrufa ayrılmaktadır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50 kısmı yani 2500 TL'si sabit giderler için harcanacaktır.
50/30/20 Kuralı'nı geliştiren Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Elizabeth Warren ve birçok finans uzmanı, her ay gelirimizin %20'sini birikime ayırmamızı söylüyor. Bununla birlikte, ne kadar çok tasarruf eder ve yatırım yaparsak, mevcut mali durumumuz ve gelecekteki finansal sağlığımız için de o kadar iyi olacaktır.
HAPSE GİRİNCE BORÇ SİLİNİR Mİ? Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez. Hatta faiz işlemeye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri