Nazar bazı insanlarda baş veya göz ağrısı gibi fiziksel bir etki yaratırken bazılarında ise şanssızlık ve istediğini başaramama gibi sonuçlara yol açtığına da inanılır.
Bazı topluluklar nazarın nesneleri bile çatlatabildiğine inanır. İnsan dışarıdan gelen negatif ve pozitif enerjilere açık bir yapıda olduğundan, bazı insanlarla karşılaştığımızda kendimizi halsiz hissederiz, sinirlenir ya da enerjimizin çekildiğini hissederiz. Bazen ise kaşımızdaki kişiden bize olumlu bir enerji gelir.
Nazar genellikle psikolojik olarak etki gösterir. Yani bir neden-sonuç durumunda o sonucu anlamlandıramadığımız bir başka deyişle nedeni bulamadığımız koşullarda neden aramak için başvurduğumuz gerçek dışı bir yöntemdir. Bunları astroloji veya fal kartları ile bir arada düşünmen mümkün.
Üzerinde nazar olan insanlar başkalarını da etkiler, konuştuğu kişinin de enerjisini düşürür. Üzerinde nazar olan kişi eskiden çok kolay hatırladığı şeyleri hatırlamakta zorlanmaya başlar. Çok iyi bildiği konularla ilgili olsa bile hızlı cevap verememeye başlar.
Peki, nazar nedir? Halk inanşlarına göre, nazar insanları olduğu kadar hayvanları da etkiler. En fazla tabii ki çocukları etkiler, aynı zamanda çevredekilerin dikkatini çeken güzel ve genç kadın ve erkekleri. Ana belirtiler baş ağrısı, kusma, yüksek ateş ve halsizlik.
İlgili 26 soru bulundu
İncelemelerimizden yola çıkarak nazara en çok kadınların inandığını, bunu erkeklerin ve gençlerin takip ettiğini söyleyebiliriz. Kadınların da özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel yönden alt seviyede olanları ile yaşlı kesimi arasında nazarın yaygın olduğu görülüyor.
Rasulullah aleyhisselam Felak-Nas surelerinin sabah ve akşam zikirlerinde üçer defa okunmasını buyurmaktadır. Uyurken İhlas, felak, nas ve ayet-el kürsi üçer defa avuca okunur ve vücuda sıvazlanır. Nazar ve büyü gibi etkilerden korunur.
Bu titreşimler bulunduğunuz ortamdan ve aynı ortamı paylaştığınız insanlardan kaynaklanabilir. Sebepsiz yere ortaya çıkan ve ruh hâlinize etki eden bu durum, kültürümüzde nazar olarak adlandırılır. Nazar değmesi olarak da tabir edilen bu durum, size iyi gelmeyen ve sizi negatif yönde etkileyen kötü enerjiyi ifade eder.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır.
Hayranlık ve aşırı beğenme esnasında gözlerden yayılan ışınların meydana getirdiği enerjiye halk arasında nazar denir. Nazarın etkisi gözden yayılan ışınların doz ve oranına, insanların kızgın, sinirli, heyecanlı ve kıskançlık anlarına göre artar veya azalır.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
"Negatif enerji" denildiğinde ilk akla gelen; nazardır. Nazar, negatif düşünce enerjisinin bakışla ve düşünceyle maddeye aktarılmasından doğan bir olaydır. Düşünce, niyeti pozitif yönde etkileyebildiği gibi negatif olarak da etkileyebilir. Nazar da bir tür elektrik ve enerji titreşimidir.
Nazar değdiği düşünülen kişi kendinde anormal durumlar, hastalıklar, iç sıkıntısı gibi durumları zuhur edebilir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felak ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivâyet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16 [2058]; Nesâî, İsti'âze, 37 [5494]). Bunların yanında büyüye ve nazara karşı birden çok dua okunabilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) torunları Hz.
Limon, tuz ve sirke karışımı bereketi artırırken, kötü enerjiye ve nazara iyi geliyor.
Hakim olan inanışa göre negatif beyin enerjisine maruz kalıp, nazara uğrayan kişinin sık sık esnemeye başlar.
Sürekli esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir. Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır.
Merhaba, Bilimsel araştırmalar neticesinde, esneme sırasında ağzımızın genişçe açılmasıyla gözlerimiz kapanma noktasına gelir ve göz çevresindeki yüz kasları kasılarak gözyaşı bezleri üstünde basınç oluşturur. Basıncın etkisiyle, daha sonra kullanılmak üzere bekletilen gözyaşı göze doğru akmaya başlar.
1- Fatiha, Âyet-el kürsi ve dört kul [Kâfirun, İhlas, Felak, Nas sureleri] yedişer defa okunup hastaya üflenirse, büyü, nazar ve her dert için iyi gelir. Tuza okunup, suda eritilerek içmek de olur. Bir hadis-i şerifte de, (Fatiha ile Âyet-el kürsiyi okuyana, o gün nazar değmez) buyuruldu.
Muhammed'in “Nazar'dan Allah'a sığınınız. Çünkü göz (değ- mesi) gerçektir.” hadisinden de anlaşılacağı üzere İslâm dininde nazarın varlığı kabul edilmiştir, fakat nazardan korunmak için nazar boncuğu ya da muska taşımak vb. pratikler uygulamak yasaktır.
Bazı yörelerde nazardan korunmak için, evin kapısından çıkarılan bir kaç kıymık, beyaz soğan, sarımsak kabukları ve kurt tırnağı bir keseye konup elbisenin içine yerleştirilir. Kabuğu yakıldığında nazardan koruyacağına inanılan bitkidir. Tarlalarda hayvanlara nazar değmesin diye hayvan kemikleri ya da kuru kafa asılır.
Nazar haktır, fakat “yıldız düşüklüğü”nden kaynaklanmıyor. Ayetü'l-kürsi ve Fatiha yedişer defa, Felak-Nas on birer defa, “Hafîz” ismi 88 defa ve daha başka ayetler okunabilir.
Bedenimizin %70'i sudan meydana gelmektedir. Su ve tuz bizim yapı taşımızın doğal maddeleridir. Onlardan faydalanarak auramızı temizleyebiliriz. Nazardan arınma yöntemi olarak tuzlu sudan faydalanılır.
- Kişiyi görmeden hasetli düşüncelerle veya başka şekillerde nazar değdirmenin veya kötü etkilemenin imkânı var mıdır? Nazar, gözün bazı hassalarından kaynaklanan sinyallerin doğrudan bakış alanına girenlere yönelik olduğu söylenmektedir. Şayet bu varsayım doğruysa, fotoğraftan nazar değmez.
Nazarın mahiyeti ve nasıl olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildikleri dinen de kabul edilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de, "İnkâr edenler Kur'an'ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi." (Kalem, 68/51-52) buyurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri