Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Puf gibi kabarmış, yufka katları tek tek ayrılan, iç kısmı yumuşacık, dış kısmı çıtır kalan ve kabına sığmak konusunda hayli zorlanan bir börek sodalı börek. Tarifinde yer alan soda (diğer bir adıyla maden suyu) onun kabarmasını; hazırladığınız sos ve kullandığınız iç malzeme içinin yumuşacık kalmasını sağlıyor.
Poğaçaların içerisine giren soda, hamurun kocaman bir şekilde kabarmasına yardımıc oluyor. Mayalanırken hamurunuzun iki - üç katına çıktığını görürseniz sebebi sodadır diyebiliriz. Bunun yanında poğaça hamurunun içine konan soda yumuşacık bir şekilde pişmesini de sağlıyor.
Börek de soda ne işe yarar? Poğaçadan keke, kızartmadan, et marinasyonuna, krepten böreğe kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen maden suyu; genellikle ürünü kabartmak, yumuşaklık ve çıtırlık kazandırmak, yağ çekmemesini sağlamak, bayatlamasını engellemek, marinasyonda ete yumuşaklık vermek amacıyla tercih edilir.
4. yufkayı böreğin üzerine serin ve taşan kısımlarını böreğin en altına katlayın. Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve dilimleyin.1 şişe sodayı böreğin üzerine her yerini ıslatacak şekilde dökün. 5 dakika kadar sodayı çekmesi için bekleyin.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
Sodalı tepsi böreğinde kullanılan soda maden suyu olarak da bilinmektedir. Sade soda kullanmalı, meyveli soda kullanmamalısınız. Soda böreğin kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlamaktadır.
SODA KULLANIN
Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Şimdi böreği bu şekilde en az 3 saat bekletin börek yağı çeksin dinlensin.. vaktiniz varsa tepsiyi 1 gece buzdolabında bu şekilde de bekletebilirsiniz.. ama bekletecekseniz mutlaka buzdolabında bekletmelisiniz börek dışarıda beklerse böreğin iç malzemesi bozulabilir..
Maden suyu mayalı hamuru daha bir puf puf ve pamuk gibi yumuşak yapıyor, iç harcını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz patatesli kıymalı lorlu vs. yapabilirsiniz. Dilersseniz bezeleri küçük tutarak 2 tepsi poğaça elde edebilirsiniz. Afiyet olsun inşallah.
Sirke börek ve kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlar. 1 yemek kaşığı sirke ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırarak güzel bir kabartma malzemesi hazırlayabilirsiniz. Saydığımız bu malzemelerin hiçbiri yoksa endişelenmeyin. 1 şişe maden suyu da kabartma tozu kadar etkili olacaktır.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
*Sade soda, kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur. *Sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların üstesinden gelir. *Kilo kaybına yardımcı olur, yağ yakımını destekler. Bu nedenle diyette olanların vazgeçilmez içeceğidir.
Dilimledikten sonra maden suyumuzu üstüne döküyoruz. Yarım saat-bir saat dinlendirdikten sonra üstüne yumurta sarısı sürüyoruz. (isteğe göre çörek oto serpilir). Tepsiyi fırına sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat kırk dakika arası kızartılır.
Çıtır çıtır böreklerin püf noktaları
Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
Bu iki malzemeden birini mutlaka kullanın ki böreklerinizin malzemelerini birlikte tutan ve lezzetlendiren bir sos olsun. Ardından yine sosların malzemelerini birleştirmek için yumurta kullanabilirsiniz. Böreklerinizin boyutlarına göre 1 ya da 2 yumurta ilave etmek yeterli olacaktır.
Not : Bu börek pişmeden önce ne kadar dolapta bekler ,sosunu ne kadar iyi çekerse ve piştikten sonra da ne kadar dinlendirilirse o kadar iyi oluyor….bu börek ertesi güne kalsa bile üstü kapatılarak saklanırsa bekleyince kurumuyor sertleşmiyor yağı donmuyor…
1 şişe (200 mililitre) maden suyu, yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı süt karıştırılarak, yufkalara sürülecek sos hazır hale getirilir.
Gerçek Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
3,5su bardağıun. 1,5tatlı kaşığıtuz. 6adetyumurta.
-- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz. -- Yufkalar arasına sürülen sosta kullanılabilecek bir diğer malzeme ise sade sodadır.
Büyük bir kaseye yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu koyup karıştırıyoruz. 👍Yufkalarımızı istediğimiz şekilde kesiyoruz ben şerit halinde kestim. Sosumuzu sürüp iç harç koyup rulo yapıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.
Karbonatın böreğinize kattığı çıtırlık ve lezzet ise kesinlikle mükemmel. Hazır yufkadan ve çarçabuk hazırlanan böylesine güzel hamur işleri hepimiz için kurtarıcı. İçerisine isterseniz siz de peynir koyabilir ya da damak zevkinize göre, patates veya kıymayla şenlendirebilirsiniz.
Böreğin sosu için; zeytinyağı, yoğurt, süt ve yumurtayı bir kapta pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Böreğin iç harcı için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Yarım yağlı beyaz peyniri rendeleyip lor peyniri ve kıyılmış maydanozlarla karıştırın.
Derin bir kabın içine zeytinyağını, yoğurdu, maden suyunu, tuzu ve yumurta akını koyalım. Biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş un ilavesi ile yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamurumuz kıvam aldığında dinlenmeye alıp biz tereyağını eritelim ve soğutalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri