Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Özel işlem bildirimi iptalinde herhangi bir emir iptal/değişiklik ücretlendirmesi söz konusu değildir. fiyat seviyesinde farklı ücretlendirme uygulaması devam edecektir.
Emir, girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
İlgili 23 soru bulundu
Burada kesilen tutar miktarında esas alınan nokta ise oluşturulan emrin fiyatına göre belirlenir. Ancak genellikle emir iyileştirme işlemlerinde komisyon ücreti alınmaz. Emir kötüleştirme ve emir iptallerinde BIST tarafından belirlenen ücretler kesilebilir.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Buna göre iptal edilen emirlerin parasal büyüklüğünün aylık olarak üye tarafından gerçekleştirilen aylık işlem hacmine oranının yüzde 50'yi aşması durumunda aşan kısmın parasal büyüklüğünün yüz binde 1'i kadar iradi emir iptal ücreti borsaya ödenir.
Yapılan düzenlemeler ile özel ve normal kategoride yer alan emir olarak iptali tek tek gerçekleştirilebilmektedir. Gerçekleştirilmiş işlemlerin iptali ise, Borsa İstanbul denetimi ile yapılmaktadır.
Günlük: Pay piyasasındaki bütün pazarlarda aksi bir durum olmadıkça girilen her emir, girildiği gün içerisinde geçerlidir. Gün sonuna kadar işlem görmezse gün sonunda iptal edilir.
Sabit Komisyon Modeli' nde uygulanan komisyon oranı %0,1950 (binde 1,95)'dir. Hisse senedi hesap açılışlarında komisyon oranı tüm kanallarda sabit %0,1950 (binde 1,95) olarak atanmaktadır.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Son durumda, alıcıların ilgisi düşmüş satış baskısı ise artmıştır. Bu dinamikler doğrultusunda, hissenin değeri tavan fiyatın altına düşebilir. Borsada sıklıkla yaşanan bu duruma tavan bozmak ya da tavan çözmek adı verilir.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir vermeniz yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Borsalar kapalıyken hisse senedi almak için emir verilebilir ancak bu emrin işleme alınması için borsanın açılması beklenir. Hisse alım satımı için verilen emir, hissenin işlem geçtiği değerde ise emir gerçekleşir.
Bu tedbirin uygulandığı hisselerde verilen emirler iptal edilemez, sadece düzeltilebilir. Verilen emri düzenlerken de hisse adedi azaltılamaz. Eğer bu bir alış emri ise limit fiyat azaltılamaz, satış emri ise limit fiyat artırılamaz.
Emir iptalinin serbest bırakılması kapsamında Kurumsal Ürünler Pazarı'nda ve Varant Pazarı'nda piyasa yapıcılı olarak işlem görecek menkul kıymetlerde girilmiş olan kotasyon emirlerinin koşulsuz olarak iptal edilmesi söz konusu değildir. Ancak, kotasyon emirleri minimum kotasyon miktarına kadar azaltılabilir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri