Kaynağa hazırlık aĢamasında parça kalınlığı, uygun kaynak ağzı ve gereç düzgünlüğüne dikkat edilir. Parçaların kaynağa hazırlanmasında aĢağıdaki iĢlem sırası takip edilir. Et kalınlıkları 4 mm'den büyük borulara, nüfuziyetin artırılması amacıyla kaynak ağzı açılır.
1.1.Kaynak Ağzı
Bunun için direnç kaynağında olduğu gibi kimyasal ya da elektrik ark kaynağında olduğu gibi mekaniksel yöntemler kullanılır. Diğer yandan kalın parçaların kay- nak eklerinin istenen sağlamlıkta olabilmesi için birleĢecekkenarlara kaynak ağzı açılır.
V kaynak ağzı ve çift V kaynak ağzı
En yaygın eğim şekilleri, V kaynak ağzı (V oluk, V kaynak ağzı veya düz eğim olarak da bilinir) ve bileşik V kaynak ağzıdır (çift V eğim olarak da bilinir). V şeklindeki kaynak açıları esas olarak 30, 37.5 ve 45 ° 'de gerçekleştirilebilir.
Kesilen yüzeylere yapışmış oksit kabuklarını çekiç veya tel fırça ile koparmak kâfidir. Aksi halde kesme ameliyesinin taşla bitirilmesi gerekir. - Kaynak ağızları soğuk olarak da taşla, kesici plastik daire (dişsiz) testere ile ve sırf kaynak ağızlarını açmak için imal edilmiş özel frezelerle açılır.
İlgili 36 soru bulundu
Borular; Su ve Gaz Borularında tercih edilen kaynak ağzı uçlarına yapılan bu uygulama boruların birbirine eklenmesinde daha verimli ve daha yüksek kalitede kaynak yapılmasına olanak sağlar.
1.5.1.
Et kalınlıkları 4 mm'den büyük borulara, nüfuziyetin artırılması amacıyla kaynak ağzı açılır.
Boru ve iş parçalarının kaynakla birleştirmelerinde, birleşme yerlerinde alın alına gelen yüzeylerin profiline kaynak ağzı denir. Kaynak ağzı açmadaki esas amaç sağlıklı ve iyi nüfuz etmiş kaynak oluşturmaktır.
Köşe kaynak uzunluğu, uygulanan kaynak uzunluğundan kaynak başlangıç ve bitiş noktalarının her biri için kaynak kalınlığı, a, kadar uzunlukta krater kaybı çıkarılarak hesaplanabilir.
Yeni geliştirilen kaynak elektrodları sayesinde dökme demirin soğuk kaynağını yapmak mümkündür. Böylelikle uzun süreli ön ve son tavlama işlemlerinde sarfı nazar edilir. Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
Görünür Işık: Kaynak sırasında çıkan ışık, güneş ışığından çok daha parlak ve göz kamaştırıcıdır. Doğrudan kaynağa bakmak, gözbebeğini daraltarak retinaya daha fazla ışık girmesine neden olur. Bu durum, göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve geçici görme kaybına yol açabilir.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Akademik ve hakemli yayınlar genellikle en güvenilir kaynaklardır. Diğer güvenilir kaynaklar arasında üniversite ders kitapları, saygın yayınevleri tarafından yayınlanan kitaplar, dergiler, dergiler ve ana akım gazeteler bulunmaktadır.
Paslanmaz Çelik Elektrotlar: Paslanmaz çelik elektrotlar, yaklaşık 2,800°C'ye kadar ısınarak erirler. Alüminyum Elektrotlar: Alüminyum elektrotlar, yaklaşık 6,000°C'ye kadar ısınarak erirler. Bakır Elektrotlar: Bakır elektrotlar, yaklaşık 1,080°C'ye kadar ısınarak erirler.
Örneğin, karbon çelik kaynak tellerinin erime noktası, genellikle 2600 °F (1427 °C) ila 2800 °F (1538 °C) arasındadır. Paslanmaz çelik kaynak tellerinin erime noktası, genellikle 2500 °F (1371 °C) ila 2800 °F (1538 °C) arasındadır.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
Plastik boru kaynak makinesi modellerinin kullanımı için gerek duyulan sıcaklık oranı 260°C şeklindedir. Boru kaynak makinesi çeşitlerinin sıcaklığının 260°C'ye ulaşması beklenmelidir. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak bu süre zarfı genel olarak 10 ile 30 dakika arasında yer alır.
Elektorod ile Boru Kaynağı,
Saha da daha çok selülozik elektrod seçilir. Açık hava koşullarından kaynaklı oluşabilecek zararlı durumları ortadan kaldırır. Selülozik elektrod ile kök ve paso uygulamaları birbirinden farklıdır.
Sistem, çelik, alüminyum, bakır ve pirinç gibi soğutma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan tüm metal borular için uygundur. Ayrıca, alüminyum-bakır, alüminyum-çelik, vs. gibi farklı materyallerden yapılan borular arasında da yapılabilir. 1.6 mm ile 35.0 mm arasında değişen çaplar için boru konektörleri mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri