Tam sayılı kesirler birim kesir değildir. Örneğin 3.1/6 kesri bir birim kesir değildir, çünkü içerisinde tam sayı vardır. Bunun haricinde payı bir olmakla birlikte, bir bütünü ifade eden kesirlerde birim kesir değildir. Yani 1/1 kesri de birim kesir değildir.
1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
Selam! =>Cevabımız; Hayır, basit kesir değildir. Çünkü pay ve payda eşittir.
1÷1 birim kesirdir.
Çünkü içerisinde bulunan sayı tam sayı grubundan bir sayıdır. Payı bir olmak ile birlikte kesir bir bütünü ifade ediyorsa yine birim kesir değildir. Bu maddeye örnek 1/1 kesri denebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Bir bütünü oluşturan eş parçalardan yalnızca bir tanesi benim kesirdir. Matematik üzerinden birim kesri göstermek için pay ve payda kullanılır. Bu doğrultuda herhangi bir bütün 5 parçaya ayrıldığı zaman, örneğin birim kesir 1/5 biçiminde ifade edilir.
Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayıdır. Bütün, yarım ve çeyrekte kesrin bu şekilde belirli oranlar ile bölünmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Tam sayılı kesir 1 ya da 1'den büyük bütün kesirleri kapsar. Tamsayılı bir kesirde kesir değeri, doğal sayıyla kesrin toplamına eşit olur. Tam sayılı kesir örnekleri şu şekildedir: 1 1/3 (bir tam bir bölü üç), 2 4/9 (iki tam dört bölü dokuz), 3 5/8 (üç tam beş bölü sekiz).
Payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir.
Payı paydasından mutlak değer olarak küçük olan kesirlere basit kesir denir. Basit kesirler mutlak değer olarak 1'den küçüktür. ise, bir basit kesirdir.
Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denmektedir.
0 basit kesirdir; diğer bütün tam sayılar ise işaretine bakılmaksızın bileşik kesir türündedir.
Kesrin paydası küçüldükçe değeri de artacağı için paydayı azaltırız. Olabilecek tek şey 1 / 1 olur. Bu da 1 ' e eşittir. Yani 1 ile 1 / 2 arasında birim kesir yazılamaz.
Sayı doğrusunda 0 ile 1 arasındaki kesirlere basit kesir denir.
1.5 ifadesi kesir olarak 3/2 veya 1 tam 1/2 olarak gösterilir.
Kesirler konusu içerisinde 3 farklı kesir vardır. Bunlar basit kesir, bileşik kesir ve tam sayılı kesirdir.
Denk kesirler için en basit örnek 1/2 ve 2/4 kesirleridir. Bir bütünde 1/2 ve 2/4 aynı yeri kapsamaktadır bu nedenle 1/2 ve 2/4 denk kesirlerdir.
Genel olarak payı 1 olan kesirler birim kesir olarak tabir edilir. Buna göre payı sabit olarak bir olmasıyla birlikte paydası farklı sayılar üzerinden ele alınabilmesi söz konusudur. Fakat birim kesirde pay her zaman 1 olarak ele alınmaktadır.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır.
Çünkü mesela bir kesirde payı paydasından büyük olan daha büyüktür e bileşik kesirler zaten payı paydasından büyük değil mi o yüzden bu bileşik kesire girer.
Hayır. Pay ve payda eşit olduğu için Bileşik Kesirdir.
Tam sayılı kesirleri sıralarken tam kısmı büyük olan kesir en büyüktür. Tam kısmı küçük olan kesirler en küçük kesirdir.
1 bütün, 2 yarım etmektedir.
Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayı. Kesir kavramı, ondalık sayılardan ve yüzdelerden ayırmak amacıyla sıklıkla sadece "bayağı kesirleri" tanımlamak için kullanılır. 1 çeyreği (1/4'ü) alınmış bir yaş pasta.
1/3 kesrinin okunuşları ''Bir bölü üç'' ve ''Üçte bir'' şeklinde olmaktadır. 1/3 kesrine denk olan bazı kesirler: 2/6. 3/9.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri