Bitkilerin besin statülerini artırmak amacıyla uygulanan bu organik maddelerden biri de tarlalarda gübreleme amaçlı olarak peyniraltı suyunun suluma suyu veya püskürtme şeklinde kullanılmasıdır.
- Bitkilerde kullanılabilir. Protein açısından oldukça zengin olan peynir altı suyu bitkilerin yetişmesinde ve gelişmesinde de oldukça önemlidir. - Cilt lekelerini önler.
Peynir altı suyunu buzdolabında süt saklama koşullarında 4-5 gün süre ile muhafaza edebilirsiniz. Suyu muhafaza ederken cam kavanozlarda saklamak önemlidir.
A, C vitaminleri ve kalsiyum miktarı yüksek olan peynir altı suyu hastalıklardan korunmanız için sizinle! Vücut direncini güçlü tutma özelliği ile kış enfeksiyonlarından ve mevsim geçişlerinden sizi korur. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları yaşamak istemiyorsanız peynir altı suyundan faydalanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
PROBİYOTİK İÇERİR
Bundan dolayı da peynir altı suyu da oldukça zengin probiyotik kaynağı olmasından dolayı bağırsak sağlığı için birebirdir.
Peynir altı suyu bozulduğu nasıl anlaşılır? Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
Sakın salamura suyunuzu her peynirde yenilemeyin ya da peyniri biten salamura suyunuzu dökmeyin. En iyi ve en lezzetli salamura suyu en eski salamura suyudur. Her peynir beklemesinde salamuranız yeni bakterilerle size daha lezzetli olarak hizmet edecektir.
Peynir altı suyunu, bir sonraki peynir mayalama işleminizde sütü kesmek için kullanabilirsiniz. Fermante sebze ve meyvelerin yapılış aşamalarında bu suyu kullanabilirsiniz. Çorbaların içerisinde kıvam artırıcı olarak kullanabilirsiniz.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Peynir Altı Suyu (Toz) içeriğinde 7,35 Karbonhidrat(g), 1,17 Protein(g), 0,05 yağ(g), 96,80 Sodyum(mg), 228,90 potasyum(mg), 205,40 Kalsiyum(mg), 5,90 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,12 ve Demir barındırır.
Bitkilerin besin statülerini artırmak amacıyla uygulanan bu organik maddelerden biri de tarlalarda gübreleme amaçlı olarak peyniraltı suyunun suluma suyu veya püskürtme şeklinde kullanılmasıdır.
Organik kirliliği çok yüksek olan bir atıktır. Bu peyniraltı suyu normal atık su tesislerinde bile arıtılamaz, orada bulunan kimyasalları dahi öldürür. Eğer bu su ağaç köklerine ulaşırsa kesin olarak ağacı kurutur ve ölmesine neden olur.
Hamur işlerinin olmazsa olmazı kuru maya, bitki ve çiçeklerin kısa süre içerisinde canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak.
Peynir altı suyu yapım aşamasındaki peynirin süzülmesi ile elde edilen sıvıdır. Peynir yapım aşamasında maya veya asit katma yöntemiyle pıhtılaştırılır. Bu pıhtı dışında kalan yeşilimsi sarı renkteki sıvı peynir alt suyu olarak adlandırılır.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Peynir altı suyumuzu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayalım. Suyumuz fokurdamaya başladığında yoğurdu, sirkeyi ,limon suyunu ve tuzu ekleyip karıştıralım. 3-4 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatalım. 20 dakika da bu şekilde bekletelim.
•Peynirlerin bakteriyel bozulması onların üretilmesi ve olgunlaştırılması sırasında daha yaygındır. Eğer pH çok yüksekse ürüne bulasan Pseudomonas'lar hızlıca gelişebilirler ve sümüksü yapıya neden olurlar.
Porsiyon başına 25-50 gr protein içeren bir peynir altı suyu, protein alımınızı kolayca arttırabilir. Kilo vermeye çalışıyor, fitness yapıyor ya da gün içerisinde yeterli protein almadığınızı düşünüyorsanız, peynir altı suyu bunu kolayca yerine getirebilir. Çoğu insan, herhangi bir sorun olmadan tüketebilir.
Peyniraltı suyu, peynir ya da kazein üretiminde kazeinin çöktürülmesi sonucu elde edilen yarı saydam, yeşilimsi-sarı renkte bir sıvı protein kaynağıdır.
Peyniraltı suyu, Lactobacillus acidophilus, Lacto- bacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus ve Bifido- bacterium animalis ssp. lactis gibi farklı suşlarla fermente edilmiştir.
Peynir altı suyu proteini artık birçok yoğurt türünde dokuyu iyileştirmek ve yoğurttan suyun ayrılmasını azaltmak için yoğunlaştırıcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek miktarda protein içeren yoğurt türleri, son zamanlarda artan süzme yoğurdunun popülaritesi nedeniyle raflarda daha yaygın olarak yer almaktadır.
Sakatlayan süt proteini kazein (kazein alerjisi) veya peyniraltı suyu (peynir altı suyu proteini alerjisi) olabilir. Süt alerjisi olan bazı insanlar hem kazein hem de peyniraltı suyuna alerjiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri