Fetus'un gebelik kesesinde var olmaması durumuna Anembriyonik Gebelik denir. Boş Gebelik oluşumuna rağmen hamilelik testi yapıldığında pozitif çıkıyor olması normal bir durumdur.
Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir? Göğüs ağrısı ve hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma, kasık ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan şişlikler ve ödem, pozitif gebelik testi, yorgunluk ve halsizlik, düzensiz regl periyotları görülebilir.
Su gebeliği olarak da bilinen boş gebelikte, gebelik kesesini meydana getiren zar ve plasenta oluşur anca embriyo oluşmaz. Hem idrarda gebelik testi hem de kanda beta hcg değerleri pozitif çıkar. Ancak ultrason ile bakıldığında embriyo görülemez.
Düşük düzeyde karın ağrısı: Boş gebelik belirtileri arasında düşük düzeyde karın ağrısı da yer alabilir. Ancak, bu ağrılar genellikle hafif ve kısa süreli olur. Bulantı ve kusma: Boş gebelikte, gebelik belirtileri arasında bulantı ve kusma da olabilir. Ancak, bu belirtiler hamilelik belirtileri kadar şiddetli değildir.
Boş gebelik, sürecin başlamasına müteakip ilk beş haftalık süreçte yapılan ultrason görüntülemelerinde tespit ediliyor. Ancak bunun nihayete erdirilmesi için iki hafta daha beklenir. Sonrasında ise kesin tespit ardından plasentanın alınması için kürtaj yapılır.
İlgili 19 soru bulundu
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Boş gebelik durumunda ise, uterusa yerleşen hücrelerde embriyo oluşumu gerçekleşmez ve gebelik kesesi boş kalır. Boş gebelik durumu, kadınlarda birden fazla kez görülebilen ve hiçbir neden olmadan tekrar edebilen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda gebeliğin başlangıcından itibaren 5. haftada tespit edilebilir.
Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı. Regl sancılarına benzer kasık ağrıları, hafif vajinal lekelenmeler, hatta mide bulantıları…
Bir gebelik hormonu olan Beta-hCG, boş gebelik sürecinde azalma eğilimindedir.
Boş gebelikte kese gelişimi normal olmasına rağmen embriyo (yani bebek) gelişimi olmaz. Gebelik hafta olarak büyüdükçe B-HCG (gebelik hormonu) yükselir ve kesede büyür. Boş gebelikte normal gebelikte olan bütün belirtiler vardır. Bunların hepsi olur.
Boş gebeliğin belirtileri
Anne adayında hiçbir şekilde adet kanaması ya da kramplar görülmez.
Boş gebeliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Döllenmiş yumurtada meydana gelen kromozomal anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, genetiğin veya düşük kaliteli yumurta veya spermin sonucu olabilir. Eşler arasındaki akrabalık durumları boş gebelik riskini artırır.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir. "
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Bu durum genellikle bir iki ay sürer, ancak 9 aya kadar devam eden vakaları da olabilir. Genel olarak doğum sancısı hissedip, doktora gidildiği zaman ortaya çıkar diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yalancı gebeliğin, insanları kandırmakla ya da şizofreni vakaları ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Dış Gebelikte Kese Olur mu
Sağlıklı hamileliklerde kese oluşumu gereklidir. Embriyonun gelişimi ve sağlığı açısından bu kese şarttır. Dış gebeliklerde kese durumuna pek rastlanılmamaktadır.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir. Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Kesenin hamileliğin ilk haftalarında boş görünmesinin sebebi, embriyonun henüz ultrason cihazlarında net bir şekilde görünmeyecek kadar küçük olmasıdır. Embriyonun henüz son derece küçük olduğu süreçte gebelik kesesi de aynı oranda küçüktür ancak karından ya da vajinadan yapılan ultrason muayenelerinde yine de görünür.
Boş gebelik gebeliğin yaklaşık 6-8. Haftalarında düşebilir. Bu süre bazı hastalarda daha kısa bazılarında daha uzun olabilir. Boş gebelik tanısı konduktan sonraki 1-2 hafta içinde kendiliğinden boş gebelik düşmezse anneyi zehirlememesi için kürtaj yapılması gerekir.
Bu vakalarda ise genellikle 8. haftada yapılan ultrasonografide gebelik kesesinin boş olarak görülmesiyle tanı konulur. Peki, Niçin Boş Gebelik Olur? İlk 12 haftadaki düşüklerin %50 sebebi boş gebeliktir ve bunun da genellikle sebebi kromozomal anomalilerdir.
Boş gebeliğin tekrarlama eğilimi yoktur. Boş gebelik mevcut gebeliğe özgü bir durumdur. Sadece bu gebelikte yumurta ya da sperm hücresinin kalite bozukluğundan kaynaklanır. Anne ve babada kalıcı bir genetik problem yok ise tekrarlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri