Yağma suçu olarak ifade edilen bir eylem olan zorla senet imzalatma davranışı, Türk Ceza Kanunu 148. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Söz konusu fıkraya göre, bir kişiyi cebir ve tehdit kullanarak borç altına sokmak maksadıyla zorla senet imzalatmakla senedin yağması suçunun oluşacağı hükme bağlanmıştır.
Örneğin, boş bir senedi imzalayarak alacaklıya teminat olarak verdiğini iddia eden borçlu, senedi teminat olarak verdiğini yazılı bir delille ispatlamalıdır. Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunun cezası; üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu TCK'nın 209. maddesinde; “(1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sonuç olarak, açığa imza kullanımının kötüye kullanılması ya da imzada sahtecilik suçu hukuki ihlal olarak değerlendirilebilir ve bu durumda şikayet edilebilir. Açık senet almak bir suç olarak değerlendirilemez ancak borçların ödenmemesi durumunda alacaklı taraf borçluya karşı tahsilat yoluna gidebilir.
Zorla senet imzalatma fiili irade sakatlığına yol açar. Bu suç gasp suçu olarak kabul edilirken senedin zorla imzalatılması senedi geçersiz hale getirmektedir. Zorla senet imzalatma suçu yağma suçu olarak değerlendirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Ancak 6102 Sayılı TTK'nın 680. maddesi gereğince açık senet imzalamak hukuken mümkündür. Bu nedenle genel mahkemede açılacak davada imzalı boş senedin sonradan doldurulduğu yazılı delille ispat edilebilir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 592. Maddesi çerçevesinde açık bono ve çek düzenlemesi gerçekleştirilebilir. Alacaklı, icraya koyulmasından önce bonoyu ve çeki tamamı ile doldurarak icraya koyabiliyor. Açık bononun düzenlenmesinin ardından, icraya koyulmasından önce tamamı ile doldurulması durumu sahtecilik suçu teşkil etmez.
Senet alacaklılarının merak ettiği bir diğer konu ise senet geçerlilik süresidir. Kambiyo senetlerinden bono ve poliçede vade tarihi yer almaktadır. Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Hazırlanan bir senedin farklı pek çok sebep ile zayi olması sonrasında, iptal edilmesi mümkündür. Bunun için senedin yetkili hamili Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunmalı ve dava açmalıdır. Ayrıca senedin hamili dışında olan keşideci dava açma hakkına sahip değildir.
Kritik olan unsur imzadır. Düzenleyen kişinin imzası dışındaki tüm unsurlar vadeye kadar tamamlanmak üzere eksik bırakılabilir. Bu şekilde hazırlanan senetler açık senet olarak adlandırılır ve hukuken geçerlidir. Hukuki geçerliliği sayesinde açık senetler kullanılır hale gelmiş ve bazı kolaylıklar sağlamıştır.
Kural olarak, beyaza imza atarak işverene boş kâğıdı veren işçi, yazılı belgedeki durumun aksini iddia ediyorsa, iddiasını yine yazılı bir belge ile ispatlamalıdır. Borçlar Kanunu Tasarısının 15 inci maddesinde “Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
Senet üzerinde düzenleme tarihi yazılmamışsa veya düzenleme tarihi yazılıp da bu tarihin senedin tedavüle çıkarıldığı tarihten sonraki bir tarih olduğu anlaşılıyorsa bu durum senedi geçersiz kılar ve kambiyo vasfını ortadan kaldırır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Senedin icrasının kesinleşmesi ile alacaklı haciz işlemlerine geçebilecektir. Haciz, borçlunun SSK lı ise ¼ maaşına haciz konulması olabileceği gibi, işyeri haczi, ev haczi, tapu ve araç haczi yoluyla da olabilir. Haciz işlemlerine rağmen ödeme yapmayan borçlu için menkul ya da gayrimenkul satış aşamasına geçilir.
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
Kambiyo senetlerinde tahrifat, diğer bir deyişle senet üzerinde oynama fiili resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturmaktadır. Kambiyo senedi üzerinde, senet adına düzenlendiği lehtara verildikten sonra, değişiklik yapılırsa tahrifat oluşmuş kabul edilir.
Senedin tamamını borçlunun el yazısıyla doldurması gerekir. Borçlu senedin başka bir alacaklıya devredilmesini istemiyorsa senedin ön yüzünde herhangi bir yere “ciro edilemez” ibaresi eklemesi gerekmektedir. Senedin teminat senedi olması halinde hangi hususlara dikkat edileceğine şu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri