Boş kartuş ve tonerler, geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanır ve yeniden doldurulabilir veya yeniden üretilebilirler.
Kullanılmış lazer yazıcı tonerleri, mürekkep püskürtmeli tonerler, fotokopi ve fax kartuşları da bilgisayarlar, cep telefonları gibi elektronik atıklar içinde değerlendirilmesi ve geri dönüştürülmesi gereken atıklardır.
Atık toner kutusunu yeniden kullanmayın.
Dünya'da atık toner geri dönüşüm şirketleri uzun yıllardır bulunmalarına rağmen, yinede tonerlerin % 90'ı çöpe karışmaktadır, oysaki çoğu toner ve kartuşlar geri dönüştürülebilmektedirler. Atık Toner kartuşların geri dönüşümü birincil hammadde kullanımını azaltmakla birlikte doğal kaynakları korumaktadır.
Toner ile kartuş arasındaki en büyük fark, kullanılan mürekkep ve çalışma şeklidir. Tonerlerde mürekkep toz halde bulunurken toner kartuş içerisinde likit yani sıvı mürekkep vardır. Kartuşlar içerisinde bulunan rezistans sayesinde mürekkebi ısıtır, sıvı hali ile nokta püskürtücülere gönderir.
İlgili 28 soru bulundu
Kartuş ve Toner Atıklar; Tehlikeli Atık Sınıfında
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Ortalama bir toner ile 1000 sayfalık baskı alabilirsiniz. Ancak bu baskının kağıdın %5'ini doluluk oranı hesaplanarak verildiğini unutmamalısınız. Eğer elinizdeki bir demo toner ise ortalama 250 sayfalık baskı almanız mümkündür. Baskı sayıları, kağıt üzerindeki mürekkebin yoğunluk durumuna bağlı olarak değişebilir.
Bir tonerin dolum kapasitesi yaklaşık olarak 50 gram olarak belirlenir. Dolayısı ile 1 kg toner tozu ile 20 adet dolum yapabilmeniz mümkündür.
Toz haznesini temizledikten sonra diğer parçayı elinize alın. Bu parçaya toner doldurmanız için, manyetik silindir bölümünü sökmeniz gerekir. Dikkatli şekilde söktüğünüz bu parçayı kaybolmayacak bir noktaya bırakın. Elinizdeki parçanın kapağını açtığınızda tonerin doldurulması gereken hazneyi bulabilirsiniz.
Atık toner şişesini çıkarırken yatay yönde dikkatlice dışarı çekin. Uzun süredir kullanılmayan atık toner şişesini kullanmayın. Atık toner şişesini düşürmemeye dikkat edin. Atık toner şişesinin tamamen yerine itildiğinden emin olun.
Eğer seyrek sayıda baskı alıyorsanız mutlaka daha düşük kapasiteli tonerleri tercih etmelisiniz. Tonerler, gıda gibi tüketilebilir bir ürün olmadığı için bu ürünlerin ömrü daha uzundur. Tonerin ömrü iki yıl olarak belirlenmiştir. Yazıcı toneri bu tarihten sonra donmaya ve kurumaya başlayacaktır.
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Gösterge çubuğu değerleri tahmini toner seviyeleri olup, gerçek toner seviyesinden biraz farklı olabilir. Göstergenin alt çubuğu sabit bir şekilde yandığında ve toner seviyesi göstergesi sarı ışıkla sürekli yanıp söndüğünde, yazdırma işlemi daha fazla toner eklenene kadar durur.
Yazıcınız atık toner şişenizin dolduğunu size bildirdiğinde, dolu şişeyi değiştirme ve atma zamanı gelmiş demektir. Toner tozları, mürekkep bileşenlerinin kurutulmasıyla elde edilmektedir.
Bu toz da içinde yaklaşık 30 farklı kimyasal maddenin birleşmesinden oluşmuştur. Ana maddesi karbon elementi olan tonerin içindeki toz sürekli solunduğunda solunumla ilgili ciddi rahatsızlıklara yol açar. Baskıda parlaklık sağlamak için içeriğine balmumu katılırken kağıda yapışması için eklenen madde reçinedir.
Bir toner kartuşunun kaç kere doldurulabileceği, birkaç faktöre bağlıdır: Kartuş tipi: OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) kartuşlar: Genellikle 3-5 kez doldurulabilir. Uyumlu kartuşlar: 2-4 kez doldurulabilir.
Muadil toner kullanımı tıpkı orijinal tonerde olduğu gibidir. Bazı muadil tonerlerde toner tozu bitiminde muadil toner dolumu yapılabiliyor. Muadil tonerlerde uygun işçilik ve ham maddenin bir araya getirilmesi sayesinde verimli biri çıktı alabilirsiniz.
Görüntüleme ekranında "[RENK] Toner Kartuşu Yetersiz" mesajı göründüğünde ("[RENK]"; C (camgöbeği), M (kırmızı), Y (sarı) veya K (siyah) anlamına gelir), yedek bir toner kartuşu hazırlayın. "[RENK] Toner Boş" mesajı göründüğünde ve yazdırma durduğunda toner kartuşunu değiştirin.
Kısacası şöyle denilebilir; bazı markaların tonerlerini yeniden doldurup kullanabiliyorken bazılarının ise, bittikten sonra çöpe atıp yenisini almak gerekiyor. Çünkü, bu tür yazıcılarda, çipli bir sistem ile dolum veya muadil gibi kendi ürünleri olmayan tonerleri kullanamamaktasınız.
Kartuş ve Toner Arasındaki Fark Nedir? Kartuşlar sıvı içerir ve mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından kullanılır. Toner toz halinde mürekkebi kağıt üzerine lazer yazıcılar tarafından kullanılır. Bir kartuşunun içindeki mürekkep, sahip olduğunuz kartuşa bağlı olarak boya bazlı veya pigment bazlı olabilir.
Doğru dolum aparatını kullandığınız sürece kartuş doldurma işlemi aslında normal bir çakmak dolumundan farksızdır. Bu nedenle hem %100 güvenli, hem de çok basittir. Buradaki en önemli unsur dolum yapacağınız kartuşun net ve brüt ağırlıklarını bilmek ve dolumu ona göre yapmaktır.
Toner tozundaki bir taneciğin boyutu 8 ile 10 mikrometre arasında değişmektedir.
Kartuşun serin ve kuru alanlarda muhafaza edilmesi gereklidir. Eğer kartuşu ıslak ve çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda muhafaza ediyorsanız hızlı bir şekilde donduğunu göreceksiniz. Bunun yanı sıra kartuşun uzun süre yazıcı içerisinde kullanılmaması da kuruması veya donmasına sebep olan bir başka etkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri