Gelir İdaresi Başkanlığı Personeli Yer Değiştirme Yönetmeliğinde boşanmaya bağlı yer değişikliği hakkı düzenlenmemiştir. Bu nedenle boşanmaya bağlı olarak yer değişikliği talebinde bulunmanız mümkün bulunmamaktadır.
Sağlık Bakanlığı Boşanma Sebebi ile Görev Yeri Değişikliği
Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu' nun 72/2. maddesinde belirlenmiş olan hükümler kapsamında, görevli memurlar boşanmanın ardından görev yeri değişikliği talebinde bulunma haklarına sahiptirler.
SORU: EŞ DURUMU TAYİNİ İÇİN NİKAH NE ZAMAN OLMALI? CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.
Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.
Memur tayini, memurun görev yaptığı kurum içerisinde il içinde veya il dışında başka bir yere atanması ve orada görev yapması demektir. Burada atama sebebi eş durumu nedeniyle, sağlık durumu nedeniyle, aile birliğinin gerektirdikleri, hizmet veya can güvenliği nedeniyle olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
1 yıl dolmadan eş durumu tayini olur mu? Eşi devlet memuru olan ya da olmayan eşler de eş durumundan tayin talebinde bulunabilirler. Ancak bu tür durumlarda tayin isteyen kişiler için son iki yıllık bir süre içinde en az 360 prim gün sayısının doldurmuş olması şartı vardır.
Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor.
Özel sektörde çalışan eşin bulunduğu ilde dört yıl boyunca 720 gün sosyal güvenlik primi ödenmiş olması ve tayin isteyeceğiniz zaman halen çalışır olması gerekir. 720 gün prim dört yıl içerisinde kesintili olabilir, aynı il içerisinde iş değişikliği yapabilir.
Tercih işaretlenecektir. SORU 17: İl içi özür durumu başvurusunda ikamet edilen yer yazılabilecek midir? CEVAP 17: İl içinde İl içinde mazeret durumuna bağlı yer değiştirecek öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilecektir.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
gösteren belge, Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
Cevap: *Evet her ikisi de öğretmen olan eşler aynı anda eş özrüne başvurabilir fakat 1. Aşamasına yapılan başvurudan sonra tercihlerin alındığı 2. Aşamaya sadece bu eşlerden biri diğerinin yanına eş özrüne bağlı yer değişikliği isteğinde bulunabilir.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Kadının nafaka hakkı denildiği zaman yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası aklımıza gelmektedir. Yoksulluk nafakası için kadının boşanma sonrasında yoksulluğa düşecek olması durumunda verilmektedir.
Boşanma özrü diye bir özür grubu ataması yok.
Çetinkaya Hukuk Ofisi - Danıştay: özel sektörde çalışan eş için tayin yapılması zorunlu değil. 657 sayılı Kanunun 72. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan Yer Değiştirme Yönetmeliğinde, eş durumundan naklin yapılabilmesi için eşin memur olması şartı aranmaktadır.
MEB yayımladığı il içi ve illerarası yer değiştirme duyurularında " zorunlu hizmet yükümlüsü olanlardan, zorunlu hizmet kurumlarında çalışmakta iken 18.06.2023'de muaf olanlarda 3 yıllık çalışma süresi aranmayacağı" yer aldı.
İlçeden ilçeye gibi ama eşiniz ilçe merkezinde siz aynı ilçenin köyünde iseniz olmaz. büyükşehir değilse ilçe merkezi, köyler ve beldeler ayrı ayrı yerleşim birimi kabul edildiğinden köyden merkeze, köyden başka bir köye yani her bir yerleşim biriminden diğerine özür tayini istenebilir.
Yönetmeliğe göre öğretmenlerin il dışı yer değiştirmeye başvurabilmesi için bulunduğu ilde 3 yıl çalışması gerekmektedir.
Tayin için geçerli mazeret durumlarından herhangi birisine sahip olunmadiginda ise tayin için beklenmesi gereken süre kanun ile 3 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat doğu illerine atanan yeni memur adayları 3. derece olarak belirlenmiş illerde 2 yıl hizmet süresi sonunda tayin isteğinde bulunabilirler.
Eş durumunu özrünüz devam ettiği sürece yapabilirsiniz. yapılabiliyor ama ikinizinde aynı anda aynı yerleri istemeniz gerekiyor. Aynı görev yerine tayin çıkmadığı zaman eş durumu yapabiliyorsunuz.
MEB'de 3+1 olan kişi 3 yılı doldurunca Sağlık Bakanlığında çalısan eşin yanına tayin isteyebilir. Sağlık Bakanlığında olan eş, MEB'de çalılan eşin yanına eş kadrolu olmadığından tayin isteyemez. O yüzden en yakın zaman MEB'de çalışan eşin 3 yılı doldurup tayin istemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri