Oğlaklar tam yağlı süt, inek sütü veya süt ikame yemi ile de beslenebilirler ve sütçü keçilerde sütten tasarruf edilebilir. Verilecek süt ikame yeminde (SİY), 1. En az %22-25 HP içermelidir.
Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin ise 4 aylık bir oğlağın süt vermesinin istisnai bir durum olduğunu söyledi. Normal şartlarda oğlakların 6-8 ay arasında gelişim gösterdiğini, 10 aylıktan itibaren gebe kalabildiğini ifade eden Şahin, keçilerin ortalama 5 ay gebelik dönemi geçirdiğini belirtti.
Sütle besleme süresi doğumdan başlayarak artık keçi yavrusu sütü daha fazla tüketemeyinceye kadar devam eder. Bu süre 3 haftalık kısa bir dönem olabileceği gibi üretim sistemine bağlı olarak 5-6 aylık bir dönemden de bahsedilmesi söz konusu olabilir.
Kuzu ve oğlaklar 5-6 aylık yaştan sonra sağmal koyun ve keçilerin yemleri ile beslenebilir. İyi kalite kuru ot + günlük 250-300g yoğun yem. Kaba yemin kalitesi düşükse verilecek yoğun yem miktarı 500-700g.
Anasız büyütmede oğlaklar doğar doğmaz analarından ayrılarak, özel biberonlarla ya da özel emzikli kovalarla elden emzirilir. Bu büyütme yönteminde oğlakların besin gereksinimi ana sütü ya da aynı besin değerindeki “yapay süt” olarak adlandırılan özel mamalarla karşılanır.
İlgili 31 soru bulundu
Oğlaklar tam yağlı süt, inek sütü veya süt ikame yemi ile de beslenebilirler ve sütçü keçilerde sütten tasarruf edilebilir. Verilecek süt ikame yeminde (SİY), 1. En az %22-25 HP içermelidir.
Oğlaklar nazikçe tutulmalıdır ve içirmek için zorlanmamladır. Birkaç saat aç kalan oğlak kolostrumu çabukça içecektir. Oğlaklara kolostrum verildikten sonra keçi sütü yerine sığır sütü veya süt tozu verilebilir. Oğlaklar ilk 2-3 günlerde 3-4 defa, daha sonra ise günde iki kez beslenmelidirler.
Süt verme dönemi oğlakların gelişmelerine göre 10-12 haftadır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Kuzu ve oğlak kayıplarına sebep olabilecek hastalıklardan ayak çürüğü ( piyeten), koyun pseudotüberkülozu ( Kazeözlenfadenitis), yanıkara, şarbon, şap, küçük ruminantların vebası (PPR), kuzu dizanterisi, keçi ciğer ağrısı, enfeksiyöz nekrotik hepatit ( kara hastalık) gibi hastalıkları da sayabiliriz.
Oğlak Burcu 22 Aralık-20 Ocak tarihleri arasında doğan insanların dahil olduğu burçtur.
Genellikle 1,5 aylık yaştan itibaren yavrular fenni yem ve kaba yem tüketmeye başlarlar.
Keçilerin ortalama ömürleri 15 ile 18 yıl arasındadır. Tabi ki stres gibi faktörler keçileri derinden etkiler bu da ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Oğlaklar doğumdan 6 ay sonra erginleşirler ve üremeye başlarlar. Keçileri damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklarda 15 ile 18 ay arasıdır.
İnek sütünden yapılan süt ikame yemi kuzular için uygun değildir. Çünkü, kuzular için hazırlanacak sütte yağ tanecikleri eşit büyüklükte olmalıdır. İnek sütleri ise fazla miktarda laktoz (süt şekeri) içerdiği için ishal ve ölümlere neden olabilmektedir.
Kuzuların büyüklüğüne göre 75 ile 100 gr arasında mama 250 ml suya karıştırılınca 1 kuzunun ortalama günlük ihtiyacı karşılanmış olur. Bu miktar gün içerisinde 2 yada 3 e bölünrek servis edilir.
Aileler keçi çiftliklerinden satın aldıkları oğlakları evlerinde beslemeye başladı. Pandemi döneminde evde canı sıkılan vatandaşlar oğlak beslemeye başladı. Sevimliliğiyle ön plana çıkan Seanen cinsi keçi yavruları çocukların çok sevmesi üzerine aileleri tarafından satın alınıp altı bağlanarak evlerde besleniliyor.
Veterinerin dediğine göre, bu tür hamurlar keçileri ya ishal ya da kabız yapıyor. İshal yaptıkları kurtulabiliyor.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Keçi eti sertken yavrusu oğlağın eti ise daha yumuşak ve hafiftir. Ülkemizde özellikle Ege, Akdeniz ve Trakya'da oğlak eti sıklıkla tercih edilir.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve rüzgarla birlikte yağışa karşı duyarlılık artmaktadır. daha uzun süre otlamaktadır.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
İnek sütü, keçi sütüne göre 5 kat daha çok vitamin, B12 ve 10 kat daha fazla folikasit içerir. Sadece keçi sütü içen çocuklarda B12 ve folikasit eksikliği görülebilir. İnek sütü proteinlerine karşı alerji gelişmişse inek sütü yerine keçi sütü önerilebilir.
Keçi sütü ile inek sütünün görünüm ve bileşimdeki benzerliğinden dolayı, keçi sütü ile inek sütünü ayırmak zordur. Keçi sütüne inek sütü karıştırılması, ayrıca sadece keçi sütü tüketen, inek sütüne alerjisi olan insanlar için de risk oluşturmaktadır.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri