Mütercim-Tercüman olmak için Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) yabancı dil puan türünden sınava girilir.
Mütercim ve tercümanlık bölümü üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlı olarak 4 yıllık lisans programı sunmaktadır. Bu bölümde eğitim almak isteyen öğrencilerin öncelikle TYT ve YDT sınavlarına girerek, başarılı bir puan elde etmeleri gerekmektedir.
Tercüman olmak için bir dil seçmek ve bir üniversitede ilgili dil programına kayıt olmak gerekir. Öğrenciler bu programa hak kazanabilmek için liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giriş sınavlarında yeterli puanı almalıdırlar.
Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
Yeminli tercüman olmak için öncelikle başvuru yapacak olan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve sabıka kaydının olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
4 yıllık eğitim verilen bölümün eğitim dili İngilizcedir. İngilizce hazırlık eğitimi zorunludur. Bölümü kazanan öğrenciler, Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavında başarılı olmaları halinde İngilizce Hazırlık Sınıfı atlayarak birinci sınıftan öğrenimlerine başlayabilirler.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
Üniversitelerin Almanca Mütercim ve Tercümanlık Bölümünden mezun olanlar Almanca Mütercim Tercüman olmaktadır. Alman Dili ve Edebiyatı ile Almanca Öğretmenliği bölümlerinden mezun olan kişiler de Almanca Mütercim Tercüman olarak görev yapma şansına sahiptir.
Tercüman olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Tercüman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 33.300 TL civarındadır.
Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır. Bununla birlikte, dünya genelinde evrensel bir dil haline gelen İngilizce için de tercüme ve çeviri talepleri, farklı alanlarda ve sektörlerde olmaktadır.
Tabloyu incelediğimizde genellikle çevirmende aranan ortak dillerin Almanca ve İngilizce çoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında Fransızca ve Arapça da aranan diller arasındadır.
Mütercim Tercümanlik bölümünden mezun olanlar geniş is olanaklarına sahip. Örneğin, yazılı veya sözlü tercümanlık, öğretmenlik, diş ticaret veya uluslararası şirketlerde görevler veya diş isleri bakanlığı gibi birçok yerde çalışma olanakları vardır.
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
Lise Mezunu Tercüman Olabilir Mi? Yeminli çevirmen olmak isteyen birinin en düşük olarak üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması gerekir. Hatta eğitim sürecinde girdiği sınavların sonuçları ve aldığı sertifikalar, o kişinin yeterliliğini destekleyen evraklardan bazılarıdır.
Söz konusu kriterleri sağlayabilen tercümanlar noterlik makamına giderek dil bildiğine dair diploma, transkript ve dengi bir belge ile başvuruda bulunurlar. Noter huzurunda yemin ederek yemin zabtı alır ve noter yeminli tercüman unvanına sahip olurlar.
Mütercim tercümanlık mezunları yazılı çevirilerin yapılabileceği yayınevlerinde, gazetelerde, çeviri bürolarında, özel şirketlerde ve televizyon kanallarında iş imkânı bulabilirler.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Türkiye'de yeminli tercüman belgesi almak isteyen tercüman çalışmak istediği tercüme bürosuna yeminli tercüman belgesi almak için istekte bulunur. Tercüme bürosu yetkilisi, tercüme hizmeti almak istediği tercüman ile birlikte notere giderek, ilgili tercümana yemin belgesi almak için başvuruda bulunur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Mütercim-Tercümanlık/Dil Bilimleri gibi bölümlerde lisans eğitimini tamamlamış, yurt dışında eğitim almış ya da uzun yıllar yurt dışında yaşamış ve yeterli düzeydeki dil bilgisini çeviri hizmetleri ile değerlendirmek isteyen kişiler yeminli tercümanlık yapmak için başvuruda bulunabilirler.
Almanca öğretmeni olarak çalışabilecekleri gibi tercüman olarak da görev yapabilirler. Yayınevlerinde ve hava yolu şirketlerinde istihdam edilebilirler. Almanya ile işbirliği olan şirketlerde görev alabilirler. Halk eğitim merkezlerinde, çeviri ofislerinde ve konsolosluklarda çalışabilirler.
Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir. Özel sektörde ise çevirmenlerin maaşları, çalıştıkları sektöre, şirketin büyüklüğüne, müşteri profiline, çevrilen dil çiftine, iş hacmine ve çeviri kalitesine göre değişebilir.
Uluslar arası geçerliliği de bulunan E-devlet onaylı dil sertifikası ile yeminli tercüman olabilmek için gerekli başvuruları hemen başlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri