Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Nafaka Konusu
Boşanma davasında üç tür nafaka vardır; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası. Yoksulluk nafakası, kusurlu olmayan tarafa ödenen nafaka olduğundan aldatan eşin aldattığının ispatı halinde aldatan eşe yoksulluk nafakası ödenmesine hükmedilmez.
Kusurlu Olan ve Aldatan Eş Nafaka Alamaz!
Boşanma davalarında aldatan eş, aldattığı eşinden daha yüksek bir kusura sahip olması nedeni ve konunun aldatma olması nedeniyle tazminat ya da nafaka alamamaktadır. Bu durum aldatılan eşin alabileceği bir hak olmaktadır.
Mahkeme aldatan eşin, eşine aldatma ve genel boşanma nedenlerinden ötürü vermiş olduğu zarar miktarı kadar maddi tazminat ödemesine hükmedebilmektedir. Maddi tazminatta önemli olan konu kusurlu olan eşin, eşine ne kadar zarar verdiği konusu olacaktır. Maddi tazminat miktarı zarar ile eşdeğerde olacaktır.
Anlaşmalı boşanmadan sonra kişi aldatıldığını öğrenir ise karar kesinleşene kadar karara itiraz edebilir. Karara itiraz ettikten sonra delillerini sunarak zina iddiasını ileri sürebilir. Ancak anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi sonrasında zina iddiasıyla boşanma davası yeniden açamayacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Eşlerden birinin, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla hareket ederek eşinin telefonunu dinlemek, kamera kaydına almak veya yüz yüze konuşulanları kaydetmek suretiyle elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
Zina Nedeniyle Boşanma Davasında Mal Paylaşımı
Yani zina halinde hâkim, alacaklara iştirak esasına göre malları eşler arasında yarıdan farklı bir oranda bölüştürme takdirine sahiptir. Örneğin, mal paylaşımında eşini aldatan erkeklerin katılım oranı 1/3, kadınların payı ise 2/3 olarak belirlenebilir.
Evli kadının zina (aldatma) eylemi Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmez. Yani kanunlara göre zina (aldatma) davası cezası yoktur. Hukuki yaptırımları ise ayrıdır. Evli kadın kocasını aldatırsa; boşanmak istemese dahi boşanma gerçekleşir, kocasından nafaka ve tazminat alamaz, mal paylaşımındaki payı azaltılır.
Aldatılan eşin birincil hakkı, hiç şüphesiz boşanma hakkı olacaktır. Aldatılan eş, Zina (Aldatma) sebebiyle boşanma davası açabilir. Bunun yanı sıra aldatılan eşin, uğradığı ve uğraması muhtemel maddi ve manevi zararlarının giderilmesi için, aldatan eşe karşı tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
Ayrıca, her ne kadar Yargıtay kararının içeriği aldatılan bir kadınla ilgili olsa da, söz konusu tazminat davası, cinsiyete bağlı olmaksızın aldatılan tüm eşler tarafından açılabilecektir.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Zinanın ispatı nasıl olur? Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Tanık beyanları, video kayıtları, ses kayıtları, mesaj kayıtları, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları vb. Deliller zina sebebiyle açılacak boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Eşlerden biri aldatırsa, diğer eşin aldatma (zina) olgusunu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde boşanma davası açma hakkı vardır (MK m.161/2). Boşanma sebebi daha geç öğrenilse bile, zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre aldatma suç olarak düzenlenmemiştir ve cezai bir yaptırımı yoktur. Bu nedenle aldatan eşin cezai bir sorumluluğu bulunmadığından suçlu sayılmamaktadır.
19-Mahkemede aldatıldığımı nasıl ispat ederim? Zina (aldatma) davalarında Whatsapp mesaj kayıtları, sosyal medya mesaj kayıtları, üçüncü kişiyle çıkılan tatil, üçüncü kişiyle kalınan otel kayıtları, uzun ve sık telefon görüşmeleri, banka dekontları, tanıklar, fotoğraflar vasıtasıyla ispat edebilirsiniz.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Aldatılan taraf, eşine maddi ve manevi tazminat davası açma hakkını saklı tutar. Bu gibi durumlarda aldatılan eş hem psikolojik olarak yıpranmakla birlikte derinden sarsılarak yıpratıcı bir durumun eşiğine gelmektedir. Söz konusu olay çocukları etkileyip bu süreci anbean gözleri önünde yaşamalarına neden olur.
Boşanmada 3. Kişi Mahkemeye Çağrılır mı? Üçüncü kişiye aldatma tazminatı kadar araştırılan bir konuda bahsi geçen kişinin mahkemeye çağrılması olmaktadır. TMK yapılan değişiklik sonrasında açık şekilde görülmektedir ki, 3. Kişinin boşanma davasında ya da aldatma etkeninde sorumluluğu kanunen olmamaktadır.
Aldatılan eş aile mahkemesinde dava açmalı, bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açmalıdır. Zina nedeniyle boşanma davası açan eş, zinaya dair gerekçelerini, delillerini sunmalı ve hak düşürücü süre içerisinde açıyorsa özellikle dilekçesinde belirtmelidir.
Aile hukukunda tazminat talebi karı koca arasında mümkün olabilirken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2010/4-129 Esas 2010/173 Karar 24.03.2010 tarihli kararı ile aldatılan eşe, aldatan eşin sevgilisine de haksız fiil hükümleri çerçevesinde manevi tazminat davası açabilme imkanı tanınmıştır.
Bazı insanlar mesajlaşmanın veya duygusal anlamda aldatmanın fiziksel aldatma kadar kötü olmadığına inanır. Ancak, ikisi de can yakar ve ilişkinde herhangi bir aldatmaya katlanmak zorunda değilsin.
Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.
Zina yapan eş daha az mal alır
Normal şartlarda evlilik malları boşanan eşler arasında yarı yarıya paylaşılır. Zina yaptığı mahkemece kabul edilen eş, normalde yarı yarıya paylaşılması gereken evlilik mallarından, yarı yarıyadan daha az oranda alacak ya da hiç mal alamayacaktır.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliler zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri