Tahlil Romanı Kişilerin ruh hallerini veya ruhsal çözümlemeleri konu alan romanlardır. Tahlili roman, Psikolojik roman veya Ruhbilimsel roman diye de adlandırılır. Mehmet Rauf'un “Eylül“ü bu türün edebiyatımızdaki ilk örneğidir.
Tezli roman savunmuş olduğu görüşü ortaya koyan bir romandır. İlk tezli roman bir teze bağlanmış ve tezi işlenmiş olan roman türüne denilmektedir. İlk tezli roman düşünceyi savunur bu düşüncesini de kanıtlamak için tezlerini destekleyici nitelikler koyar.
Romanlar: konu, üslup, yazıldığı dönem bakımından çeşitli türlere ayrılabilir. Üslup bakımından "romantik roman", "gerçekçi roman", "doğalcı roman", "estetik roman", "izlenimci roman", "dışavurumcu roman", "yeni roman" türleri sayılabilir.
Psikolojik romanda olaylar, kahramanların psikolojilerine bağlanır veya kahramanların psikolojik yapılarını aydınlatabildiği ölçüde eserde yer bulur. Psikolojik romanlarda “olaylara sebep olan, hazırlayan ve olayların sonucu olan ruhsal durumlar üzerinde yoğunlaşılır.” (Çetin 2004:175).
Romanlar konularına göre yediye ayrılabilir: Macera( Serüven) roman, tarihi roman, sosyal roman, psikolojik roman (tahlil romanı), otobiyograik roman (Yaşam öyküsel roman), polisiye roman, nehir roman.
İlgili 45 soru bulundu
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
Kilit romanı, Türk- İslam ruhunun oluşum öyküsünün simgesel düzeyde değerler dizgesi ile aktarıldığı bir edebi metindir. Tarihi değerlerden yeni bir insan tipi için ipuçları arayan yazar, “hür ben'in kendisini ifade edeceği bir üst kurumun hür 'milli ben'lik” (Kolcu 1997: 17) olduğunun farkındadır.
Kara Roman, polisiyenin bir türü. 1929 Ekonomik Bunalımı'nın etkisiyle, 1930'lardan itibaren Amerika ve Avrupa'da gelişmeye başlamış ve günümüze kadar ulaşmış. Agatha Chiristie gibi yazarların klasik dönem polisiyelerine nazaran, Kara Roman toplumsal ve sosyo-ekonomik yapıyı esas alır. Gerçekçi bir kurgusu vardır.
Rus Edebiyatının ve belki tüm dünya edebiyatının en önemli psikolojik roman örneklerini veren Dostoyevski, okuru, insan psikolojisinin en bilinmez, karanlık köşelerine kadar götürmüş, ruh tahlillerini doruk noktasına çıkarmış ve hatta Psikoanaliz kuramının kurucusu Freud'a yol göstericilik etmiştir.
Novella, öyküden uzun romandan kısa olan metinlere denir. Novella, Avrupa'dan, hatta direkt İtalya'dan çıkmıştır. Öykü ve romanın gelişimini etkileyen, gerçekçi bir anlatım ve üslupla yazılmış kısa anlatılardır.
Gotik kurgu; kasvet, ölüm gibi unsurları korku/gerilim teması ile birleştiren, kimi zaman romantizm unsurlarını da kapsayan ve tüm bunları karanlık bir atmofer içinde kurgulayan bir edebiyat ve film türüdür. Yirminci yüzyılda Gotik korku olarak anıldığı da görülür.
Zehra ilk tezli romanımız.Yaban ise idealist bir şahsın ve köy gerçekliğinin işlendiği tezli roman.Yakup Kadri nin nehir romanları var onu sorarlar.
Devlet Ana, Kemal Tahir'in millî ve ma- nevi değerleri canlandırmak üzere ka- leme aldığı tezli bir romandır.
Fantastik edebiyat veya fantezi edebiyatı, gerçeğe dayalı olmayan yazılı anlatım tarzıdır. Genelde hikâye, roman, oyun ve drama gibi yazım biçimlerini içerir. Klasik fantezi edebiyatının en tanınmış örnekleri arasında masalların bir kısmıyla birlikte Alice Harikalar Diyarında gösterilebilir.
Macera romanı, macera, risk alma, heyecanlı olaylar ve fiziksel tehlike gibi öğeleri konu edinen romandır. Eleştirmen Don D'Ammassa, türü şu şekilde tanımlamıştır: "Bir macera kahramanın günlük hayatının dışında meydana gelen ve genellikle tehlike ve hareketin eşlik ettiği bir olay serisidir.
1. Töre romanı: Gelenek ve görenek ağırlıklı romanlardır. 2. Tezli roman: Belli bir düşünceyi savunan romanlardır.
Modern roman, 20. yüzyılın başlarında romanın geleneksel temel yapısı olan olay örgü- sü, zaman, mekan, kahraman gibi öğelerinin değiştirilmesiyle ortaya çıkan yeni bir biçim anlayışının ürünüdür.
Gerçeküstü olayların şiirsel ve sembolik bir dille anlatıldığı olay yazılarında rüya ve hayallere fazlasıyla yer verilir. Düz bir kurguda ilerlemeyen anlatım tekniği tam olarak nerede ve hangi tarihte geçtiği gizlenebilir. Dünya edebiyatındaki ilk sürrealist roman Andre Breton tarafından yazılan Nadja isimli eserdir.
Türk edebiyatında ilk tezli roman Zehra'dır. Servet-i Fünun dergisinde bölüm bölüm yayımlanan roman, ilk kez 1896 yılında basıldı.
Uzak ve yabancı ya da bilinmeyen ülkelerin doğa ve insanlarını anlatan roman türüdür. Bu romanların içeriğini yaşayan insanlar yaşanan mekanlar oluşturur. Gözlemlere dayanır. Edebiyat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Türk edebiyatında tarihî roman türünün ilk örneği olarak Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler (1872) romanı kabul edilmektedir. Ancak Batılı tarzda ilk tarihî roman olarak Namık Kemal'in Cezmi'si kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri