Sorusudur. Türk Medeni Kanunu uyarınca velayet ya anneye ya baba verilmektedir. Ölüm halinde sağ kalan eşe, boşanma halinde hakim kararı ile tercih edilen eşe verilmektedir. Fakat gelişen Yargıtay kararlarınca boşanma davasında ortak velayet kararı verilebilmesi mümkün olmaktadır.
Türk Medeni Kanunu'nun 335. maddesine göre ergin olmayan çocuk, anne ve babasının velayeti altındadır. Bu hak kapsamında anne ve baba, çocuğun bakımı, gelişimi, eğitimi ve temsili gibi konularda çocuk adına karar alabilmektedir. TMK m. 336'ya göre evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velâyeti birlikte kullanırlar.
Ortak velayet hali söz konusu olduğunda, adında anlaşılacağı üzere bir nevi ortaklık durumunun var olduğu anlaşılabilir. Bu ortaklık, velayet altındaki çocuğun anne ve babasının, velayet hak ve yetkileri kapsamına giren konularda birlikte, ortak karar almaları durumunu ifade etmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında boşanma ve ferilerine(tazminat, velayet, nafaka) ilişkin olarak taraf iradelerine uygun olarak hüküm kurulur. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma yoluyla müşterek çocuğun/çocukların velayetinin babaya verilmesi mümkündür.
Ortak velayette, çocuğun velayeti anne ve babadan birine verilir ve diğer ebeveyn, belirlenen sürelerde çocukla kişisel ilişki kurar. Bu durumda, çocuğun bakımını üstlenen ebeveyn, diğer ebeveynin maddi durumunu dikkate alarak çocuk için nafaka talebinde bulunabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Şöyle ki medeni kanunumuzda boşanma sonrası ortak velayetin devam edip etmeyeceği konusunda bir düzenleme bulunmadığı gibi; boşanma sonrasında ortak velayetin devam edemeyeceği konusunda da bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ortak velayette taraflar, velayet hakkını birlikte ve eşit olarak kullanmaktadır. Velayetinin ortak kullanılmasına karar verilen çocuk, yine anne veya babadan biriyle devamlı olarak kalmaya devam eder.
Müşterek velayet diğer anlamıyla ortak velayet haklarıdır. Mahkeme anne ve babanın çocuğun üzerindeki velayet haklarını ve sorumluluklarını eşit olarak dağıtır. Mahkemede iki tarafında çocuğun güvenliğine, üstün yararına aykırı bir durum tespit etmezse ortak yani müşterek velayet hakkı verir.
Velayet hakkı taraflardan sadece birine aitken de, dava açılarak, tarafların istekli olması, müşterek çocuğun üstün yararının bulunması ve hâkimin onaylaması halinde de velayet, ortak velayete çevrilebilir.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Yeniden evlenmesi, velayetin değiştirilmesi için bir sebep olsa da tek başına velayetin değiştirilmesi için bir sebep değildir. Yeniden evlenmesi ile çocuğun bakımı, menfaati olumsuz yönde etkileniyor ise velayetin değiştirilmesi kararı verilecektir.
Boşanmada çocuğun velayetinin anneye verilmesi
Yaşı küçük olan çocuklar ve anne şefkat ve bakımına muhtaç olan çocukların velayeti anneye verilir. Velayetin üstlenilmesinde engel bir durum olmadığı anlaşıldığı sürece, çocuk beyanında da baba ile yaşama arzusu yoksa, çoğunlukla velayet anneye verilir.
Türk Medeni Kanunu'na göre, yasal bir sebep olmadıkça, reşit olmayan bir çocuk, evlilik devam ederken her iki ebeveynin velayeti altındadır.
Boşanmış Baba Kaç Yaşında Çocuğunu Yatılı Olarak Alabilir? Velayet davası sonucunda anne ve babanın çocuğu ile ilişkisi velayet hakkı elinde bulunmayan ebeveynle hangi sıklıklarla görüşeceği, yatılı kalıp kalamayacağı düzenlenir. Burada yaş skalası 3-5 ve 5-18 yaş olarak belirlenmiştir.
Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Ortak Velayette Şehir Değişikliği
Boşanma kararıyla birlikte ortak velayet konusunda anlaşmaya varmış olan eşlerin çocuklarıyla birlikte şehir değişikliği yapmalarında bir engel bulunmamaktadır.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Anlaşmalı boşanmada velayet babaya da verilebilir, velayet anneye de verilebilir. Burada önemli olan husus tarafların velayetin hangi tarafa verileceği noktasında duraksamaya varmayacak şekilde hür iradeleri ile bir protokol oluşturmaları ve bu protokolün de hakim tarafından onaylanması, uygun görülmesi hususu.
Uygulamadaki Durum – Görüşme Süresi
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Anne velayeti istemezse, çocuğun velayetini istemediğini mahkemeye beyan ederse velayet mahkeme tarafından babaya verilebilir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak karar aldığından çocuğun durumuna yönelik alacakları karar mahkeme tarafından kabul edilecektir.
Eşlerin malvarlıkları boşanmanın mali sonuçları arasında sayılmamıştır. Dolayısıyla eşler, evlilik birliği içerisinde sahip oldukları mallar hakkında anlaşmalı boşanma protokolünde düzenlemelere yer verebilecekler sahip olunan malvarlığı hakkında herhangi bir düzenleme yapmak zorunda değillerdir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Genel olarak, küçük yaştaki çocuklar anneye, büyük yaştaki çocuklar babaya verilir. Ancak, bu kural her zaman geçerli değildir. Örneğin, anne yoksunluk, şiddet veya ihmal gibi nedenlerle çocuğun bakımından aciz ise, velayet babaya verilebilir. Velayet davalarında, çocuğun görüşleri de dikkate alınır.
Sonuç olarak, çocuğun velayeti her yaş grubunda babaya verilebilir. Mahkemenin çocuğun velayetini babaya vermek konusundaki gerekçeleri çocuğun yaş grubuna göre farklılık teşkil etmektedir. Çocuk bebeklik çağında ise velayet genel olarak çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda anneye verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri